problem z rozrusznikiem i alternatorem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
problem z rozrusznikiem i alternatorem
przy zapalaniu czasami sa problemy z odpaleniem, podobno jest to tulejka do wymiany tylko zna ktos jakis dobry sposob na wyjecie starej??
a teraz druga sprawa a mianowicie przy 4500-5000 obrotow zaswieca sie kontrolna z ladowania (pasek wymieniony i naciagniety) i w dodatku gwizda tak jakby tam bylo turbo hehe czym to moze byc spowodowane?? jest to jetta A2 1.6 PN
a teraz druga sprawa a mianowicie przy 4500-5000 obrotow zaswieca sie kontrolna z ladowania (pasek wymieniony i naciagniety) i w dodatku gwizda tak jakby tam bylo turbo hehe czym to moze byc spowodowane?? jest to jetta A2 1.6 PN
Ostatnio zmieniony pt lip 10, 2009 14:45 przez cedrik32111, łącznie zmieniany 1 raz.
Alternator gwiżdze jeżeli nie paskiem to ma pewnie lekko zjechane łożyska do wymiany.
Tulejki w rozruszniku wymienia się wyciągając stare i przez drewienko wbijając nowe. w tulejkę w skrzyni biegów wkręcasz śrubę, lub gwintownik 12 i wyciągasz. Ja zastosowałem dźwignie z mniejszego klucza który zaczepiłem o łep śruby. Tulejkę w rozruszniku poprostu wybijasz (może być chyba ta sama śróba).
Napisz dokładnie jakie to są problemy z odpalaniem to może pomożemy.
Tulejki w rozruszniku wymienia się wyciągając stare i przez drewienko wbijając nowe. w tulejkę w skrzyni biegów wkręcasz śrubę, lub gwintownik 12 i wyciągasz. Ja zastosowałem dźwignie z mniejszego klucza który zaczepiłem o łep śruby. Tulejkę w rozruszniku poprostu wybijasz (może być chyba ta sama śróba).
Napisz dokładnie jakie to są problemy z odpalaniem to może pomożemy.
-
- Nowicjusz
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Jeśli szczotki w regulatorze są wystarczającej długości (wyjęte z alternatora mają wystawać jeszcze na ok. min. 5mm) a sprężynki nie są pęknięte -konieczna jest wymiana lub przetoczenie pierścieni ślizgowych.
Wiedza dla przyszłych pokoleń VW-maniaków: to zły mechaniczny styk szczotek do pierścieni ślizgowych w wyniku nierówności na tychże pierścieniach, przy dużych obrotach następuje na mikrosekundy odrywanie się szczotek od powierzchni roboczych i pogarsza się wówczas regulacja napięcia.
Wiedza dla przyszłych pokoleń VW-maniaków: to zły mechaniczny styk szczotek do pierścieni ślizgowych w wyniku nierówności na tychże pierścieniach, przy dużych obrotach następuje na mikrosekundy odrywanie się szczotek od powierzchni roboczych i pogarsza się wówczas regulacja napięcia.
-
- Nowicjusz