problem z gaźnikiem Pierburg 2E
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
problem z gaźnikiem Pierburg 2E
Witam wszystkich. Wiem że tematy były już wałkowane wiele razy, ale mam dziwny przypadek. Na gazie golfik śmiga aż miło, a na benzynie koszmar. Odpali ale nie ma wolnych obrotów, jechać też za bardzo nie chce i kopci. Zauważyłem ze jak wypalam paliwo przy przełączając na gaz w końcowej fazie jest super, chodzi bez zarzutów. Może się zalewa.
-
- Forum Master
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
Niema gaźnika Pierburg 2e jest 2E2 lub 2ee, poszukaj fotek i porównaj co masz, bo pełnej nazwy na gaźniku niema a 2E to tylko jej pierwszy człon.
Do wykazu kolegi oldstaszek, dodaję na pierwsze miejsce (powidzmy 70 procent że to to) przedziurawioną membranę zaworu wzbogacania mieszanki, o ile to 2E2. Porady o tym są na forum. Część jest gumowa i pęka od jazdy na sucho co powoduje przelewanie gaźnika. A z tego objawu o którym piszesz że poprawia się przy wypalaniu beny wynika na 100 procent że gaźnik jest przelany czyli ma za wysoki poziom paliwa.
Do wykazu kolegi oldstaszek, dodaję na pierwsze miejsce (powidzmy 70 procent że to to) przedziurawioną membranę zaworu wzbogacania mieszanki, o ile to 2E2. Porady o tym są na forum. Część jest gumowa i pęka od jazdy na sucho co powoduje przelewanie gaźnika. A z tego objawu o którym piszesz że poprawia się przy wypalaniu beny wynika na 100 procent że gaźnik jest przelany czyli ma za wysoki poziom paliwa.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
Dzięki za pomoc i zainteresowanie tematem. Wiec jest to 2E2 z tego co widać po zdjęciach. nie wiem czy paliwo wycieka ale na pewno bardzo czuć je w samochodzie podczas jazdy. popytam gdzieś za zestawami naprawczymi tylko tu zaczną się schody. Co gdzie i jak wymieniać, aby nie było gorzej.
[ Dodano: 15 Lip 2009 08:07 ]
Jeszcze jedno pytanko. Na zdjęciu widać dysze a u mnie na gaźniku ich brak.
[ Dodano: 15 Lip 2009 08:07 ]
Jeszcze jedno pytanko. Na zdjęciu widać dysze a u mnie na gaźniku ich brak.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- Paweł Marek
- V.I.P.
gdyby ich było brak to gaźnik nie może dobrze chodzić. Najlepiej jak dałbyś fotki swojego jak to wygląda, bo ten rysunek który wkleiłes jest do kitu.wojtekkrygowski pisze:a u mnie na gaźniku ich brak
A ten zaworek z pękającą gumką o kórym pisałem jest po lewej stronie (patrząc z przodu) u dołu na bocznej ścianie gaźnika, pod pokrywką w kształcie rombu na 2 śróbki. Możesz to odkręcić (trochę beny sie wykleje więc na zimnym) i obejrzeć - są tam die uszczelki gumowe jedna pod drugą. Jeśli jedna z nich jest pęknieta możesz je wyjąć, włożyć tam kawałek zwykłej gumy z dętki i można prawie normalnie jeździć zanim kupisz nowe gumki które sa w zestawach naprawczych (nie wiem czy solo mozna kupić). Chodzi o dwie różowe gumki z pierwszej fotki http://www.gaznik.pl/zestaw_pierburg_2e2.html
[ Dodano: Sro Lip 15, 2009 8:28 am ]
http://www.gaznik.pl/opis_pierburg_28-30_2e2.html
http://plmiscelektronika.elektroda.net/ ... urg2e2.pdf
i troche lepszej lekturki
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
- wojtekkrygowski
- Nowicjusz
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master
- Kontakt:
-
- Forum Master
- Kontakt:
Ta membrana pracuje na podciśnieniu i zamyka wypływ paliwa przy hamowaniu silnikiem.
Twój przypadek: jest to zbyt bogata mieszanka a może wynikać z "przelewania" gaźnika - jak pisałeś powyżej.Ta membrana aż takiego wpływu mieć nie będzie - to jest bieg jałowy(jak pamiętam).
Piszesz - postoi 10 min. - za dużo paliwa dostaje i to paliwo wyparowuje jak stoi, powodując takie wzbogacenie że nie odpalisz.Jedynie pedał w podłogę aby przewietrzyć układ a dalej odpalić.Jest to stara zasada dotycząca "oldimerów" dzisiejszych. Raczej sprawa tkwi w komorze pływakowej jak pisałem kilka postów wcześniej:pub:
Twój przypadek: jest to zbyt bogata mieszanka a może wynikać z "przelewania" gaźnika - jak pisałeś powyżej.Ta membrana aż takiego wpływu mieć nie będzie - to jest bieg jałowy(jak pamiętam).
Piszesz - postoi 10 min. - za dużo paliwa dostaje i to paliwo wyparowuje jak stoi, powodując takie wzbogacenie że nie odpalisz.Jedynie pedał w podłogę aby przewietrzyć układ a dalej odpalić.Jest to stara zasada dotycząca "oldimerów" dzisiejszych. Raczej sprawa tkwi w komorze pływakowej jak pisałem kilka postów wcześniej:pub:
Ostatnio zmieniony śr lip 15, 2009 19:26 przez oldstaszek, łącznie zmieniany 1 raz.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...