witam
mam następujący problem:
aby otworzyć drzwi lewe tylne trzeba albo szarpnąć klamką dosyć mocno, albo lekko ją otworzyć a potem mocno pociągnąć, bo same lekkie pociągnięcie klamki nic nie daje.
problem na pewno leży w klamce zewnętrznej, bo od środka jest ok.
ostatnio byłem u mechanika i powiedział że trzeba klamkę wyregulować, wie ktoś jak to zrobić? nie zrobili mi bo nie było czasu a jeszcze dodatkowo most u ojca w touaregu wymieniali.
więc pytanie: jak wyregulować klamkę, albo coś w tym stylu?
dzięki i pozdrawiam
ciężko się drzwi otwierają
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: ciężko się drzwi otwierają
skoro tacy specjaliści że Tuaregi robią to nie zapytałeś ich jak wyregulować klamkę???karkoszek pisze:witam
mam następujący problem:
aby otworzyć drzwi lewe tylne trzeba albo szarpnąć klamką dosyć mocno, albo lekko ją otworzyć a potem mocno pociągnąć, bo same lekkie pociągnięcie klamki nic nie daje.
problem na pewno leży w klamce zewnętrznej, bo od środka jest ok.
ostatnio byłem u mechanika i powiedział że trzeba klamkę wyregulować, wie ktoś jak to zrobić? nie zrobili mi bo nie było czasu a jeszcze dodatkowo most u ojca w touaregu wymieniali.
więc pytanie: jak wyregulować klamkę, albo coś w tym stylu?
dzięki i pozdrawiam
[ Dodano: 20 Lip 2009 01:13 ]
1. otworzyć drzwi, podważyć i wyjąć kapturek śruby zabezpieczającej z czołowej strony drzwi czyli musisz otworzyć drzwi i na boku (tam gdzie masz np. zamek lub inne śruby, zabezpieczenie przed otwrciem drzwi przez dzieci) dokładnie na wysokości klamki masz ten kapturek
2. odciągnąć i w tej pozycji przytrzymać kalmkę
3. wykręcić kluczem do gniazg TORX śrubę pod kapturkiem aż zostanie wymontowany bębenek zamka
4. wyjąć z drzwi bębenek zamka z pokrywką
/zamontowanie w kolejności odwrotnej/
to jest opis wyjęcia klamki (tylnej lub przedniej - bez różnicy) - nigdzie nie doczytałem sposobu i możliwości regulacji samej klamki, wydaje mi się że trzeba będzie zdjąć zewnętrzne poszycie drzwi tak aby dostać się do środka i sprawdzić zamek bo według mnie coś jest nie tak z zamkiem a nie klamką
- zajac
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
karkoszek, a czy wydaje ci sie ze nie otwierajace sie drzwi sa zwiazane z tym ze pod maska jest silnik TDI ?? taki temat sie w ogolnym technicznym zamieszcza.
Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio
NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio