Chip tuning 1.9 TDI 130 PD ile KM na max?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
HYM
Gratulacje wyniku hamowni. Jednak chciałbym zobaczyć taki samochodzi po takim wirusie hamowanym na MAHA LPS3000.
Ale do rzeczy. Golf, Leon czy Audi z silnikiem ASZ są to samochody które mają już swoje przejechane. Nalezy wziąć pod uwagę normalne zjawisko zużywania się części eksploatacyjnych jak i również sam silnik w tym głowica i turbo.
Bezpieczny chiptuning i zarazem uzyskanie mocy optymalnej ale zarazem prawdziwej z tego silnika to 170KM. Ile wyjdzie to tylko zalezy od stanu technicznego auta.
Samochodzik powinien byc hamowany na hamowni obciążeniowej.
Ale do rzeczy. Golf, Leon czy Audi z silnikiem ASZ są to samochody które mają już swoje przejechane. Nalezy wziąć pod uwagę normalne zjawisko zużywania się części eksploatacyjnych jak i również sam silnik w tym głowica i turbo.
Bezpieczny chiptuning i zarazem uzyskanie mocy optymalnej ale zarazem prawdziwej z tego silnika to 170KM. Ile wyjdzie to tylko zalezy od stanu technicznego auta.
Samochodzik powinien byc hamowany na hamowni obciążeniowej.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
hym
Słuchaj najpierw samochód należy zdiagnozować. Nie można napewno robić czegoś takiego że na siłę probować robić więcej. Ja nie wiem ile pokaze hamownia.
Jeżeli chodzi o nas, to my każdy samochód robimy indywidualnie. mamy taką zasade z Łukaszem że nie wgrywamy gotowców. Jeden samochód pokaże 175KM a inny 165Km.
kazdy program musi być odpowiedni. Wykres z hamowni i wynik to tylko kreseczki. Najważnieksze jest to jak samochód przyśpiesza i jaki jest elastyczny po modyfikacji.
Jeżeli chodzi o nas, to my każdy samochód robimy indywidualnie. mamy taką zasade z Łukaszem że nie wgrywamy gotowców. Jeden samochód pokaże 175KM a inny 165Km.
kazdy program musi być odpowiedni. Wykres z hamowni i wynik to tylko kreseczki. Najważnieksze jest to jak samochód przyśpiesza i jaki jest elastyczny po modyfikacji.
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 14:29 przez gruchaarl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re: Chip tuning 1.9 TDI 130 PD ile KM na max?
osobiście nigdy nie udalo mi sie na serii przekroczyć 200KM,a walenie 450Nm dla fabrycznego sprzęgła jest zabójstwem a niejednokrotnie dla zestawów Sachs Racing i Sharan w lżejszym golfie.TDI86 pisze:No właśnie, ile da się wycisnąć z takiego Golfa 1.9 TDI 130 KM samym programem?
Wiem, że sporo bo miałem kiedyś Seata leona z silnikiem ARL i na programie zrobionym przez użytkownika tego forum (leo...) wyszło na hamowni aż 206 KM i 460 Nm. autem tak przejeździłem 40 tys km i dosłownie nic sie nie wydarzyło a niemiał lekkiego życia . Wystarczyło dbać o turbine i na czas wszystko wymieniać. Tyle, że max moment był przy 2600 obr by sprzęgło nie padło. Faktycznie, nie padało ani nie ślizgało się.
Tutaj przykładowo wychodzi 187 KM i 452 Nm.
Mój leon ważył 1390, taki golf TDI 130 waży ok 1230 kg więc teroetycznie po takim chipie nawet na te 185 KM osiągi powinny być podobne.
Proszę o wypowiedzenie się co uważacie. Szczególnie tych bardziej doświadczonych.
Pozdrawiam
Druga sprawa nie zapominajmy że PD coraz gorzej bedą wychodzić bez remontu glowic bo przez czapki uciekaja konie. Standardowo z takiego golfa bez coolera wychodzi ok.165KM- 170KM
pozdr
mirass
www.vagtune.pl tel. 502730289
i dymu z wydechu jak z hutyTDI86 pisze: wyszło na hamowni aż 206 KM i 460 Nm.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/16607][img]http://www.motostat.pl/user_images/16607/icon1.png[/img][/url]
-
- Ma gadane
- Kontakt:
No właśnie w tym jest rzecz, dlatego tez czesto pojawiają się skargi na firmy tuningowe ze dlaczego po duzym turbo Fmic i wydech wychodzi 220-225KM. To nie jest wina tunera tylko niestety samochodumirass pisze:TDI86 pisze:
Druga sprawa nie zapominajmy że PD coraz gorzej bedą wychodzić bez remontu glowic bo przez czapki uciekaja konie. Standardowo z takiego golfa bez coolera wychodzi ok.165KM- 170KM
pozdr
mirass
Jak wychodzi na dużym turbo 225ps i klienci nie są zadowoleni, to na ile liczą 240-250ps?????gruchaarl pisze:No właśnie w tym jest rzecz, dlatego tez czesto pojawiają się skargi na firmy tuningowe ze dlaczego po duzym turbo Fmic i wydech wychodzi 220-225KM. To nie jest wina tunera tylko niestety samochodu
Mirek ja też chce 250ps, dlaczego mam tylko 226ps
Ostatnio zmieniony wt lip 28, 2009 12:29 przez Ponior, łącznie zmieniany 1 raz.
viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.a3-club.net/forum/showthread ... -S3/page26" onclick="window.open(this.href);return false;
a walek jaki u Ciebie siedzi? seryjny czy niet?Ponior pisze:Jak wychodzi na dużym turbo 225ps i klienci nie są zadowoleni, to na ile liczą 240-250ps?????gruchaarl pisze:No właśnie w tym jest rzecz, dlatego tez czesto pojawiają się skargi na firmy tuningowe ze dlaczego po duzym turbo Fmic i wydech wychodzi 220-225KM. To nie jest wina tunera tylko niestety samochodu
z tego co pamietam zeby peklo 250ps potrzebny jest wlasnie sportowy walek i nie wiem czy pompki AL dadza rade.
Ostatnio zmieniony wt lip 28, 2009 12:51 przez majkitdi, łącznie zmieniany 1 raz.
vw > all
U mnie seryjny (narazie ). Ale mowa wyraźnie była, o mocy 225ps z wydechu, fmic, i dużej turbiny. O wałku nie było mowymajkitdi pisze:a walek jaki u Ciebie siedzi? seryjny czy niet?
pozdro.
viewtopic.php?t=130814" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
zapraszam..zrobie kosztorysPonior pisze:Jak wychodzi na dużym turbo 225ps i klienci nie są zadowoleni, to na ile liczą 240-250ps?????gruchaarl pisze:No właśnie w tym jest rzecz, dlatego tez czesto pojawiają się skargi na firmy tuningowe ze dlaczego po duzym turbo Fmic i wydech wychodzi 220-225KM. To nie jest wina tunera tylko niestety samochodu
www.vagtune.pl tel. 502730289
Chip tuning 1.9 TDI 130 PD ile KM na max?
Witam witam bardzo cikawy temat:D:D:D proszenapisz tenkosztorys:d ja mam ASZ robili mi w Krkowskiej Goduli i tam mam na 165 koni atezwałsnie chciałem siękiedyśdowiedziecile można z chipa jeszcze dosciągnać na max ale ok......już wiem:).
Ja mam 165 koni i mi jakośniekopci jak z huty:P ale ile idzie z ASZ wyciagnąć jak doodam inny program, turbinę np gt 2256 czy jakś inną i intercooler jakis? jakie są koszty tuningów?
Ja mam 165 koni i mi jakośniekopci jak z huty:P ale ile idzie z ASZ wyciagnąć jak doodam inny program, turbinę np gt 2256 czy jakś inną i intercooler jakis? jakie są koszty tuningów?