Pompa, tuning w moim Passacie 1,6TD silnik CY

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
rutek86
Nowicjusz
Nowicjusz

Pompa, tuning w moim Passacie 1,6TD silnik CY

Post autor: rutek86 » czw sie 06, 2009 21:03

Witam!!
Mam parę pytań.
Próbowałem podkręcić swojego dieselka. Mam turbine k24 więć pierw podkręciłem srubkę na WG.
Wkręciłem chyba do połowy tego co wystawało i jak dmuchała 0,5-0,6 tak dalej dmucha.
Żadnej reakcji.
Oczywiście zawór bezpieczeństwa zakręciłem na maksa śrubką.
Później myślę, brakuje mu paliwa, to zmniejszyłem podkładkę na BOST PINie.
Po tym zabiegu nic się nie zmieniło.
Dodam, że po rozebraniu tej góry pompy miałem tam pełno ropy i wogóle wywala mi bardzo dużo ropy
podczas mocnego deptania z takiego zaworka jak na zdjęciu.
Obrazek Obrazek
Może w tym tkwi problem, czemu z tego cieknie??
Kolega munior odp mi że jest to zaworek odpowietrzający LDA i że tam w środku
wytarty jest jakiś oring w którym porusza się rysik ale jak to rozebrałem to tam nic nie widać.
Może jest ktoś z Wrocka kto się na tym zna i jest mi w stanie pomóc taniej niż "pompiarze"??

Ale skończę co zacząłem.
Później już w akcie desperacji podkręciłem mu dawkę paliwa.
Coś tam delikatnie lepiej zaczął się zbierać ale dalej turbo dmucha jak dmuchało czyli słabo.
No i po podkręceniu dawki powinien bardziej kopcić, a tu dalej jak kopciło słabo tak kopci.
Po tych wszystkich zabiegach odkręciłem ten wąż co idzie do turbiny od filtra, a tam w nim pełno oleju.
Normalnie prawie kapało.
Czy powinno być tyle oleju??
Czemu nie mogę nic więcej z niego wycisnąć??
Łopatki na turbo wyglądały jak nowe, wirnik się kręci, żadnych luzów na łopatkach.
Najlepiej jakby ktoś był z Wrocka to bym z nim na żywo pogadał.
Pomóżcie :cry:
Ostatnio zmieniony czw sie 06, 2009 22:20 przez rutek86, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » pt sie 07, 2009 08:35

rutek86 pisze:Wkręciłem chyba do połowy tego co wystawało i jak dmuchała 0,5-0,6 tak dalej dmucha
Wkręcaj dalej, jak nie będzie reakcji to zawór WG do sprawdzenia.
rutek86 pisze:Później myślę, brakuje mu paliwa, to zmniejszyłem podkładkę na BOST PINie.
A obróciłeś go największym wcięciem w stronę bolca? Sama podkładka za wiele nie da.
rutek86 pisze:Kolega munior odp mi że jest to zaworek odpowietrzający LDA i że tam w środku
wytarty jest jakiś oring w którym porusza się rysik ale jak to rozebrałem to tam nic nie widać.
Trzeba zdjąć górę pompy, to co jest przykręcone na 4 śruby imbusowe, opisy są na forum np. w temacie o governor mod. Podejrzewam że Ty zdjąłeś tylko dekiel od LDA.
No i po podkręceniu dawki powinien bardziej kopcić, a tu dalej jak kopciło słabo tak kopci.
O ile podkręciłeś? Podnosiły się obroty w miarę podkręcania?
rutek86 pisze:odkręciłem ten wąż co idzie do turbiny od filtra, a tam w nim pełno oleju.
Powinno być w tym wężu sucho, może wali ci olej z odmy(przez wąż z dekla zaworów) i spływa do filtra? Jeśli tak jest, to albo nie masz tej plastikowej osłony pod deklem zaworów (widać ją po odkręceniu korka oleju), albo co gorsze silnik ma już duże przedmuchy i pierścienie mogą być do wymiany. Nie pali Ci oleju?
Ostatnio zmieniony pt sie 07, 2009 08:38 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
rutek86
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: rutek86 » pt sie 07, 2009 09:40

piori pisze: A obróciłeś go największym wcięciem w stronę bolca? Sama podkładka za wiele nie da.
Nie obracałem ale spróbuje
piori pisze:Trzeba zdjąć górę pompy, to co jest przykręcone na 4 śruby imbusowe, opisy są na forum np. w temacie o governor mod. Podejrzewam że Ty zdjąłeś tylko dekiel od LDA.
Tak tylko dekielek zdjąłem, więc dziś rozbiore to całkiem.
A można kupić sam ten oring o którym mówił kolega??
piori pisze:O ile podkręciłeś? Podnosiły się obroty w miarę podkręcania?
Jak podkręciłem o 1/4 to nic się nie zmieniło, dopiero po około 1/2 obrotu zwiększyły się troszkę obroty ale chmurki nie puszcza. Nie mam obrotomierza więc na słuch. Co gorsze jeszcze więcej wywala ropy przez ten zaworek.
piori pisze:Powinno być w tym wężu sucho, może wali ci olej z odmy(przez wąż z dekla zaworów) i spływa do filtra? Jeśli tak jest, to albo nie masz tej plastikowej osłony pod deklem zaworów (widać ją po odkręceniu korka oleju), albo co gorsze silnik ma już duże przedmuchy i pierścienie mogą być do wymiany. Nie pali Ci oleju?
No trochę pali tzn. ponad 0,8l/1000km
Ale w książce serwisowej jest napisane że nowy silnik po dotarciu bierze 0,5l/1000km
Po odkręceniu korka od oleju u góry widać jakąś zasłonę ale jak zdejmę ten wąż co idzie do dekla zaworów to tam jest jakaś siatka

Awatar użytkownika
piori
Forum Master
Forum Master

Post autor: piori » pt sie 07, 2009 09:51

To są opisy rozbiórki obydwóch rodzajów pomp:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=100486
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=76874
Jak już będziesz rozbierał to zrób od razu ten GOV-mod za jednym zamachem.
Oring dokupisz pewnie w zwykłym sklepie samochodowym jakiś uniwersalny, tylko warto by mieć stary na wzór.
Z tym podkręcaniem dawki to chyba jest OK, ja mam podkręcone teraz co najmniej ze 2 pełne obroty i dopiero puszcza chmurę jak trzeba :helm:
rutek86 pisze:Po odkręceniu korka od oleju u góry widać jakąś zasłonę ale jak zdejmę ten wąż co idzie do dekla zaworów to tam jest jakaś siatka
A w tym wężu też jest dużo oleju? Trochę za dużo Ci go pali, 0,5litra na 1000km to od wymiany do wymiany spalisz prawie 5 litrów, a to nie jest normalne. U mnie od wymiany do wymiany na bagnecie ubędzie może z 1cm i to przy ostrej jeździe. Radziłbym Ci sprawdzić kompresję na cylindrach, pewnie pierścienie wylatane albo turbina ciągnie olej, ale pisałeś że luzów nie ma.

Awatar użytkownika
rutek86
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: rutek86 » pt sie 07, 2009 10:03

Trochę skomplikowana ta rozbiórka, boję się że później tego nie złożę :P
No ale chyba będzie trzeba spróbować bo za naprawę krzyknęli mi minimum 250zl :-(
piori pisze:A w tym wężu też jest dużo oleju? Trochę za dużo Ci go pali, 0,5litra na 1000km to od wymiany do wymiany spalisz prawie 5 litrów, a to nie jest normalne. U mnie od wymiany do wymiany na bagnecie ubędzie może z 1cm i to przy ostrej jeździe. Radziłbym Ci sprawdzić kompresję na cylindrach, pewnie pierścienie wylatane albo turbina ciągnie olej, ale pisałeś że luzów nie ma.
No cały był w oleju, może nie aż tyle żeby kapało ale wnętrze bardzo mokre.
Jak sciągnąłem ten wąż od turbiny to luzów nie było a łopatki bez żadnych ubytków.
Ale masz rację kompresję będzie trzeba sprawdzić.
Chyba czeka mnie dziś ciężki dzień po pracy :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”