lużny docisk
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
lużny docisk
Witam, mam problem który polega na tym ze piszczą mi przednie hamulce w momencie skretu i nie jest wtedy wcisniety hamulec. Zauwazylem ze docisk jest lekko luzny tzn wyglada to tak jakby tloczek za bardzo sie cofal od klockow i przez to w momencie skrecenia kierownica klocki tra o tarcze a przy okazji piszcza. Chcialem zapytac czy jest jakis sposob na sprawdzenie sprawnosci hydraulicznej docisku ewentualnie mozliwosci naprawy. Natomiast jezeli okaze sie ze zacisk jest do wymiany to czy sa moze jakies zaciski ktore moglibyscie polecic:) pozdrawiam
-
- Wamia Mazury
- Auto: Golf V
- Silnik: BKC
- Kontakt:
podnieś auto do góry, zakręć kołem i będziesz widział czy obcierają klocki
[ Dodano: 07 Sie 2009 19:52 ]
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=177409
[ Dodano: 07 Sie 2009 19:52 ]
nowych nie kupisz, pozostaje tylko regeneracja starych lub kupno zregenerowanychszczudel87 pisze:Natomiast jezeli okaze sie ze zacisk jest do wymiany to czy sa moze jakies zaciski ktore moglibyscie polecic
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=177409
kolego zaciski się wymienia jak się zapieką a nie jak masz wrażenie ze się chowają
mi też piszczą czasami klocki i się tym nie przejmuje ale zauważyłem ze gdy klocki piszczą to bardziej zużywa się tarcza niż klocek , przedtem miałem klocki jurid a teraz boscha na nowej tarczy i klocek zużywa się powoli a tarcza szybciej
jak z pedałem hamulca wpada głęboko bo jeśli tak to tłoczek się cofa za daleko jeśli nie to niemożliwe to co mówisz
morze tobie się wyrobiły prowadnice zacisku i on wtedy faktycznie będzie się bujał , sprawdź blaszki dociskowe klocków czy są
mi też piszczą czasami klocki i się tym nie przejmuje ale zauważyłem ze gdy klocki piszczą to bardziej zużywa się tarcza niż klocek , przedtem miałem klocki jurid a teraz boscha na nowej tarczy i klocek zużywa się powoli a tarcza szybciej
jak z pedałem hamulca wpada głęboko bo jeśli tak to tłoczek się cofa za daleko jeśli nie to niemożliwe to co mówisz
morze tobie się wyrobiły prowadnice zacisku i on wtedy faktycznie będzie się bujał , sprawdź blaszki dociskowe klocków czy są
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0
-
- Nowicjusz
blaszki sa bo sciagalem docisk, a to co mowisz ze pedal wpada bardziej to tak sie wlasnie dzieje, ale jezeli sie go podpompuje to wowczas pedal staje sie twardszy. Plyn hamulcowy jest w normie. Czy jest to mozliwe ze hamulce sa zapowietrzone i przez to tloczek cofa sie bardziej??
Ostatnio zmieniony sob sie 08, 2009 14:28 przez szczudel87, łącznie zmieniany 1 raz.
a to bardzo możliwe ze masz zapowietrzone hamulce bo tłok zacisku gdy jest zalany płynem to ciężko oddaje s powrotem , trzeba tam nacisnąć z 40 toma kilo , u mnie jest tak jak wymieniam klocki
ale jak jest pusty nie zalany płynem to się cofnie bardzo szybko do tyłu i lekko , więc kolego odpowietrzenie cie czeka ale i zerknij na stan prowadnic zacisku bo mimo tego nie powinny się cofać tłoczki tak głęboko
ja mam jeszcze jedną teorie , kiedyś miałem tak w maluchu że miałem zmielone uszczelki na pompie i naciskając pedał dziwnie wpadał a puszczając go szczeki cofały się mocno do tyłu jakby pompa ssała płyn z tłoczków po rozebraniu pompy okazało się ze uszczelki ścięły się i latały miedzy sekcjami
ale jak jest pusty nie zalany płynem to się cofnie bardzo szybko do tyłu i lekko , więc kolego odpowietrzenie cie czeka ale i zerknij na stan prowadnic zacisku bo mimo tego nie powinny się cofać tłoczki tak głęboko
ja mam jeszcze jedną teorie , kiedyś miałem tak w maluchu że miałem zmielone uszczelki na pompie i naciskając pedał dziwnie wpadał a puszczając go szczeki cofały się mocno do tyłu jakby pompa ssała płyn z tłoczków po rozebraniu pompy okazało się ze uszczelki ścięły się i latały miedzy sekcjami
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
-
- Nowicjusz
tak jak ci pisałem
jeśli to auto z początku produkcji to wymienia się tulejki teflonowe i tulejki stalowe z śrubami , jeśli masz nowsze zaciski to wymienia się sworznie i prowadnice , koszt około 80 zł za komplet w oryginale ate
jeśli to auto z początku produkcji to wymienia się tulejki teflonowe i tulejki stalowe z śrubami , jeśli masz nowsze zaciski to wymienia się sworznie i prowadnice , koszt około 80 zł za komplet w oryginale ate
był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest BMW 330Ci 231Km