KOSMETYKA AUTA ------ "ODSALANIE"....
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
KOSMETYKA AUTA ------ "ODSALANIE"....
Szanowni Panowie!
Proszę o radę w następującej kwestii: Niedługo (mam nadzieję) wiosna, jakie zabiegi kosmetyczne przeprowadzacie zazwyczaj po sezonie zimowym??
Kolega wspomniał mi ostatnio coś o odsalaniu... Mniej więcej domyślam się o co może chodzić, zastanawiam się jednak, czy gdybym zdecydował się zrobić coś takiego we własnym zakresie, jakie elementy podwozia można śmiało chlapać, a jakich nie wolno pod żadnym pozorem? Czy np. można śmiało chlapać w nadkola, spręzyny, tłumiki itd...
Pytam, mimo, że dopiero luty, bo autko nabyłem dopiero co, a nie mam zielonego pojęcia jak było wcześniej konserwowane... (a karoseria "błysk" i szkoda mi zaniedbać cokolwiek)...
Z góry dziękuję!
Proszę o radę w następującej kwestii: Niedługo (mam nadzieję) wiosna, jakie zabiegi kosmetyczne przeprowadzacie zazwyczaj po sezonie zimowym??
Kolega wspomniał mi ostatnio coś o odsalaniu... Mniej więcej domyślam się o co może chodzić, zastanawiam się jednak, czy gdybym zdecydował się zrobić coś takiego we własnym zakresie, jakie elementy podwozia można śmiało chlapać, a jakich nie wolno pod żadnym pozorem? Czy np. można śmiało chlapać w nadkola, spręzyny, tłumiki itd...
Pytam, mimo, że dopiero luty, bo autko nabyłem dopiero co, a nie mam zielonego pojęcia jak było wcześniej konserwowane... (a karoseria "błysk" i szkoda mi zaniedbać cokolwiek)...
Z góry dziękuję!
Hehe..dobry żart.A tak na serio to na myjnie(najlepiej reczną)i dokładnie umyć.GSOWIEC pisze:Niedługo (mam nadzieję) wiosna,
To właśnie trzeba jak najdokładniej umyć,podwozie też.Tam zbiera się najwięcej świństwa.Uważaj na silnik,tam za bardzo nie chlap.GSOWIEC pisze:Czy np. można śmiało chlapać w nadkola, spręzyny, tłumiki itd...
Zgadzam sie z przedmowca,ale jeszcze pamietajcie o bardzo dokladnym wysuszeniu i mozna zawsze czyms natluscic uszczelki w razie jak by przymrozilobongo102 pisze:Hehe..dobry żart.A tak na serio to na myjnie(najlepiej reczną)i dokładnie umyć.GSOWIEC pisze:Niedługo (mam nadzieję) wiosna,To właśnie trzeba jak najdokładniej umyć,podwozie też.Tam zbiera się najwięcej świństwa.Uważaj na silnik,tam za bardzo nie chlap.GSOWIEC pisze:Czy np. można śmiało chlapać w nadkola, spręzyny, tłumiki itd...
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
Ja ostatnio byłem na takim odsalaniu....
Wybrałem myjnie automatyczną na której był dodatkowo człowiek z KARCHEREM
Na początek spryskał cały camochód do połowy jakimś preparatem po chwili karcherem wszystko spłukał (nadkola, zderzaki i progi BARDZO DOKŁADNIE ) . Później 4 program z myciem podwozia samochodu (aktywna piana + płukanie + woskowanie + suszenie). I tu UWAGA !!
Przy takiej pogodzie koniecznie przedmuchać zamki sprężonym powietrzem i nasmarować jakąś oliwką Co by nie zamarzły
Następnie odwiedziłem odkurzacz, nasmarowałem oliwą uszczelki, wyczyściłem środek + szybki od wewnątrz - uzupełniłem płyn do spryskiwaczy i w DROGĘ
DO NASTĘPNEGO --- ODSALANIA
Wybrałem myjnie automatyczną na której był dodatkowo człowiek z KARCHEREM
Na początek spryskał cały camochód do połowy jakimś preparatem po chwili karcherem wszystko spłukał (nadkola, zderzaki i progi BARDZO DOKŁADNIE ) . Później 4 program z myciem podwozia samochodu (aktywna piana + płukanie + woskowanie + suszenie). I tu UWAGA !!
Przy takiej pogodzie koniecznie przedmuchać zamki sprężonym powietrzem i nasmarować jakąś oliwką Co by nie zamarzły
Następnie odwiedziłem odkurzacz, nasmarowałem oliwą uszczelki, wyczyściłem środek + szybki od wewnątrz - uzupełniłem płyn do spryskiwaczy i w DROGĘ
DO NASTĘPNEGO --- ODSALANIA
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
a ja skoczę na myjkę ręczną po to by umyć podwozie(śmiało możesz lać po wszystkim - chyba o taką infornację chodziło, byle byś nie zalał alternatorka od dołu, czyli z przodu trochę uważniej z woda)a potem skoczę na podwórko i wiaderka z ciepłą wodą do umycia nadwozia i podepnę sie odkurzaczem w garażu w celu poodkurzania
[ Dodano: 06-02-01, 00:01 ]
a na wiosnę dywany i wszystkie szmaty na zawnątrz i niech schną
[ Dodano: 06-02-01, 00:02 ]
a jeśli chodzi o odsalanie to pod tym pojęciem mają zamiar Ci tylko wszystko wodą zlać
[ Dodano: 06-02-01, 00:06 ]
a tak to już byłem ze 3 razy suszyc wnętrze farelą, dużo daje(nie śmierdzi wilgocią i szyby tak nie parują)
[ Dodano: 06-02-01, 00:01 ]
a na wiosnę dywany i wszystkie szmaty na zawnątrz i niech schną
[ Dodano: 06-02-01, 00:02 ]
a jeśli chodzi o odsalanie to pod tym pojęciem mają zamiar Ci tylko wszystko wodą zlać
[ Dodano: 06-02-01, 00:06 ]
a tak to już byłem ze 3 razy suszyc wnętrze farelą, dużo daje(nie śmierdzi wilgocią i szyby tak nie parują)
...
- Razal
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Re
W sumie 24zł nie licząc własnych kosmetyków zastosowanych do uszczelek i wnętrza, czau to spokojnie 3-4h (na myjni było przedemną 2 samochody)GSOWIEC pisze:Dzięki Razal! Jeśli możesz napisz jeszcze ile taka usługa u Ciebie (czasu i grosza ile)?
Było: MK2 1,6 / MK3 GT TDI-VP / PASSAT B5 TDI-PD / Jest: PASSAT B6 TDI-CR / Lupo 1,0 / MK4 1,4 16V
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
W dieslu śmiało możesz myć silnik, ale nie przesadź z ciśnieniem...bongo102 pisze:Hehe..dobry żart.A tak na serio to na myjnie(najlepiej reczną)i dokładnie umyć.GSOWIEC pisze:Niedługo (mam nadzieję) wiosna,To właśnie trzeba jak najdokładniej umyć,podwozie też.Tam zbiera się najwięcej świństwa.Uważaj na silnik,tam za bardzo nie chlap.GSOWIEC pisze:Czy np. można śmiało chlapać w nadkola, spręzyny, tłumiki itd...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!