[Mk2] 1.3 skrzynia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Mk2] 1.3 skrzynia
dotaczam sie do skrzyzowania
i naraz wykonuje 1 sprzeglo 2 hamulec i 3 zrzucam z 2-ki na 1-ke
koła łapią na moment poslizg <bo jest lód> i wtedy słysze i "czuje" zgrzyt skrzyni
pozatym skrzynia bez zarzutu!!
czy komuś z silnikiem 1.3 i skrzynią 5-tką sie to zdarzyło?
czy ten zgrzyt jest groźny?
czy jest jakimś niepokojącym objawem?
zauwazylem ze w Mk2 1.6 td tego efektu nie ma w identycznej oczywiście sytuacji
____________________pozdrawiam
PS ktos mi kiedys mowil ze to wynika z tego ze koła zembate zostają nagle zatrzymane <poslizg kół> i mimo ze skrzynia jest wysprzeglona zgrzytaja przy zmianie przelozenia...generalnie olać sprawę ale mi się to wytłumaczenie nie podoba
i naraz wykonuje 1 sprzeglo 2 hamulec i 3 zrzucam z 2-ki na 1-ke
koła łapią na moment poslizg <bo jest lód> i wtedy słysze i "czuje" zgrzyt skrzyni
czy komuś z silnikiem 1.3 i skrzynią 5-tką sie to zdarzyło?
czy ten zgrzyt jest groźny?
czy jest jakimś niepokojącym objawem?
zauwazylem ze w Mk2 1.6 td tego efektu nie ma w identycznej oczywiście sytuacji
____________________pozdrawiam
PS ktos mi kiedys mowil ze to wynika z tego ze koła zembate zostają nagle zatrzymane <poslizg kół> i mimo ze skrzynia jest wysprzeglona zgrzytaja przy zmianie przelozenia...generalnie olać sprawę ale mi się to wytłumaczenie nie podoba
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa
-
- Mały gagatek
jest to nie dopuszczalne by zapodawać jadynkę gdy koła się tocząMistiqChild pisze:Przecież podczas jazdy nie wolno wrzucać 1-nki !! Nawet podczas poślizgu...można rozwalić skrzynię
kolosalny błąd, czyli koła muszą być zatrzymane w pełni by zapodać jadynkęrafekde pisze:-ki na 1-ke
.
.
.
.
już się poprawiam wszystkie biegi są synchronizowane(sorki za zamieszanie), oczywiście poza wstecznym
Ostatnio zmieniony śr lut 01, 2006 11:43 przez misiek, łącznie zmieniany 2 razy.
...
>no bez sychronizatora to chyba kolega przesadził... ale ja sie naprawde "tocze" czyli dużo poniżej 10 km/h to już jest moment zatrzymaniamisiek10111 pisze:kolosalny błąd pierwszy bieg jest bez synchronizatora, czyli koła muszą być zatrzymane w pełni by zapodać jadynkę
w małym fiacie było bez sychronizatora, ale nawet w rumuńskim oltcicie 1-szy bieg ma sychronizator
jedynka to taki bieg jak każdy inny z 5-ciu "do przodu" wydaje mi sie ze mozna wiec ja wrzucac podczas jazdy oczywiscie zachowujac odpowiednia predkosc pojazdu ale moze sie myle
_________________________________pozdrawiam
SPRZEDAM 4 opony letenie VREDESTEIN 185/60 R14 MODEL HI-TACK z czarnymi felgami stalowymi do golfa
moze jestem uparty, ale czekalem az ktos napisze ze mialem racje, widocznie nie mam, przyjmuje lekcje od starszego kolegi "misiek10111" i dopelniam formalnosci w postaci punkcikow noi dzieki za odpowiedz dla wszystkich
___________________pozdrawiam
___________________pozdrawiam
to ja jeszcze Ci napisze że mam 1,6 i 5- cio biegową skrzynkę i jek chcę zapodać 1 do mam potworny( jak go przezwyciężę to zgrzyt murowany) opór aż do momentu aż koła praktycznie nie stanąrafekde pisze:zauwazylem ze w Mk2 1.6 td tego efektu nie ma w identycznej oczywiście sytuacji
[ Dodano: 06-02-07, 21:34 ]
oczywiście tak nie robię bo szkoda skrzynki(robiłem w ramach testu)
...
heheheh.. noi byla by rozpirzona skrzynia i to z mojej winy, tego bym nie znioslmisiek10111 pisze:jek chcę zapodać 1 do mam potworny( jak go przezwyciężę to zgrzyt murowany) opór aż do momentu aż koła praktycznie nie staną
/ u mnie np jedynka wchodzi bez zgrzytu i bez wielkiego oporu przy 10- 15 kmh .. stad wynikaly moje watpliowsci
__________________pozdrawiam