podejsc to by podeszło, ale co by z tego wyszło :pelton1985 pisze:to chyba nie podejdzie opał
Jakie paliwo?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Lukoil ma dość mocno zasiarczone paliwa w stosunku do pozostałych koncernów...
Technologia rafinacji u nich tkwi jeszcze w głębokich latach `70-tych minionej epoki...
Nie pytajcie skąd to wiem - uwierzcie na słowo.
Starsze konstrukcje znoszą to bezproblemowo - najnowocześniejsze układy CR nieraz potrafią zastrajkować w postaci komunikatów o jakimś przysyfieniu EGRa czy filtrów cząstek stałych a w jednostkach z czujnikami wyeksploatowania oleju objawia się to częstszą niż zazwyczaj koniecznością wymiany oleju silnikowego...
Technologia rafinacji u nich tkwi jeszcze w głębokich latach `70-tych minionej epoki...
Nie pytajcie skąd to wiem - uwierzcie na słowo.
Starsze konstrukcje znoszą to bezproblemowo - najnowocześniejsze układy CR nieraz potrafią zastrajkować w postaci komunikatów o jakimś przysyfieniu EGRa czy filtrów cząstek stałych a w jednostkach z czujnikami wyeksploatowania oleju objawia się to częstszą niż zazwyczaj koniecznością wymiany oleju silnikowego...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
W jaki sposób sformułowałeś pytanie taką masz odpowiedź. Dobrze że się poprawiłeś w tym poście i nie uważam żeby moja odpowiedz była nieinteligentna. A swoją drogą nie mam problemów z czytaniem ze zrozumieniem. PozdrawiamTomek_Golf_V pisze:Do roro:
no na prawde inteligentna odpowiedź. Myślałem, że gaz. <brawo>. Chodzi o stacje raczej, które mają dobre paliwo a które omijać. I czy lać np zwykłego diesla czy coś ala v-power. Widać nie wszyscy rozumieją pytanie;]
roro, chłopaki bawicie się w poprawną polszczyznę... EOT
Piasek, potwierdzam to co piszesz, temu gościowi z BMW podziękował między innymi filtr cząstek stałych po wizycie na " LUKOIL " Poczytajcie:
http://www.goldenline.pl/forum/wroclaw/890064
http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542, ... ukoil.html
Ogólnie LUKOIL to wielki rosyjski koncern zasilający między innymi Rafinerie Gdańską w dostawy ON, gdzieś czytałem, że robią przymiarki do wciągnięcia ORLENU i LOTOSU :green_fuck:
Piasek, potwierdzam to co piszesz, temu gościowi z BMW podziękował między innymi filtr cząstek stałych po wizycie na " LUKOIL " Poczytajcie:
http://www.goldenline.pl/forum/wroclaw/890064
http://wyhacz.gazeta.pl/Wyhacz/1,88542, ... ukoil.html
Ogólnie LUKOIL to wielki rosyjski koncern zasilający między innymi Rafinerie Gdańską w dostawy ON, gdzieś czytałem, że robią przymiarki do wciągnięcia ORLENU i LOTOSU :green_fuck:
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
tak pomiędzy wierszami wtrącę - a czemu nie, skoro mojemu podchodzi to czemu nie do 2.0??? Przecież nie jest na CR.pelton1985 pisze:arwam, temat dotyczy mk V 2.0 TDI, do Twojego Krążownika opał jak najbardziej ale u kolegi Tomek_Golf_V, to chyba nie podejdzie opał
[ Dodano: Wto 11 Sie, 2009 ]
ja mam z pewnego źródła i od "swojego" człowieka, jaśniutko-czerwoniutka bez dodatków kwasu, wody i innych tam głupot, nie mówię że jeżdżę cały czas ale bardzo często, mixol nie stosowałem i nie stosuję.arwam pisze: czemu nie?( tylko nie biały bo barwy pozbywają się za pomocą kwasu siarkowego.)
do opału można tylko dolewać troszkę oleju takiego jak do dwusuwów najlepiej jakiego TT lub 2T.
choć niektórzy mówią że jeżdżą bez żadnych dodatków i nic się nie dzieje ( przynajmniej nie odrazu)
mettenos, do PD lejesz opał?
co z tymi wszystkimi przestrogami oraz opiniami na temat jakości i rodzaju paliwa w silnikach PD?
ja właśnie z uwagi na PD zwracam szczególną uwagę na to gdzie i co tankuje, nie neguje tego, że śmigasz na opale, to Twoja sprawa ale czy to oby bezpieczne dla pompek?
co z tymi wszystkimi przestrogami oraz opiniami na temat jakości i rodzaju paliwa w silnikach PD?
ja właśnie z uwagi na PD zwracam szczególną uwagę na to gdzie i co tankuje, nie neguje tego, że śmigasz na opale, to Twoja sprawa ale czy to oby bezpieczne dla pompek?
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 15:02 przez PELE, łącznie zmieniany 2 razy.
- doggie
- V.I.P.
nie zaprzeczam że śmigam, jak na razie - a przebieg mam znaczny - pompki czują się świetnie (cała reszta zresztą też)pelton1985 pisze:mettenos, do PD lejesz opał?
oczywiście jest to moja decyzja i nie mam zamiaru nikogo przekonywać i namawiać do tego co robię
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 15:35 przez doggie, łącznie zmieniany 1 raz.
- doggie
- V.I.P.
pelton1985 co mam ci tłumaczyć, mam na "cyferblacie" ponad 200 tyś km (powtarzam - na cyferblacie ) z tego większość nakręciłem sam, i pompki są OK, BIP są OK, jedna ma nieco wyższy BIP tj. około 0,60 - 0,69 ale miał już tak jak go kupiłempelton1985 pisze:mettenos, a orientujesz się jak wpływa kaloryczność oraz tłustość opału na ich żywot?
- doggie
- V.I.P.
uważasz że 2,30 zł za litr nie jest argumentem taniości???? jednak przy 3-4 tyś km miesięcznie suma jest niezła.pelton1985 pisze:mettenos, potrafię czytać.... jeśli uważasz, że jazda PD na opale jest ok i nieszkodzi chciałbym abyś użył jakiś konkretnych argumentów ( argument taniości odpada ),
mnie nie interesuje że wszyscy odradzają i wiem o tym że większość odradza, ja twierdzę że jest OK bo od ładnych kilku lat jeździłem kilkoma dieslami (coprawda SDI, TDI VP) i nigdy nie miałem żadnych przygód, Wiem że to jest PD a nie VP, leję bo tak mi się podoba, na pewno jest w tym jakieś ryzyko, ale powiem tak - nie mam zamiaru wiecznie jeździć tym samochodem, jak się coś spier....oli to trudno, dam sobie jakoś radę z tym problemem, jak na razie waszystko zawsze było i jest OKpelton1985 pisze:interesuje mnie to dlaczego wszyscy odradzają opał w tych silnikach a Ty uważasz, że jest ok
mettenos, argument taniości jest oczywisty i nasuwa się jako pierwszy, dlatego go wykluczyłem
[ Dodano: 11 Sie 2009 17:26 ]
w takim razie kolega Tomek_Golf_V, lejąc opał ryzykuje fifti/fifti, albo coś się posypie i się naprawi albo będzie wszystko ok
ja niepolecam opału do PD bo właśnie chodzi tutaj o jakość ON, zawartę w nim związki chemiczne, kaloryczność oraz tłustość
w takim wypadku uważam, że pisanie w tym temacie o opale jest jak OTmettenos pisze:Wiem że to jest PD a nie VP
[ Dodano: 11 Sie 2009 17:26 ]
w takim razie kolega Tomek_Golf_V, lejąc opał ryzykuje fifti/fifti, albo coś się posypie i się naprawi albo będzie wszystko ok
ja niepolecam opału do PD bo właśnie chodzi tutaj o jakość ON, zawartę w nim związki chemiczne, kaloryczność oraz tłustość
1.OT z uwagi na to, że do PD nie leje się opału a, że Ty lejesz to wyjątek
2.OT z uwagi na to, że kolega się pyta o paliwo a nie opał do swojego mkV
EOT ok?
2.OT z uwagi na to, że kolega się pyta o paliwo a nie opał do swojego mkV
EOT ok?
Ostatnio zmieniony wt sie 11, 2009 17:33 przez PELE, łącznie zmieniany 1 raz.