EGR out - wrazenia

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

UKI_XX
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: UKI_XX » sob lip 11, 2009 23:32

szatanek, niestety ale troche się mylisz a głównie dlatego że ta sadza to mimo że jest węgiel to jednak nie jest to czysty grafit a częściowo coś o znacznej twardości bardziej przypominające strukturę diamentu (diament otrzymywany syntetycznie powstaje w wysokiej temperaturze przy wysokim ciśnieniu) więc jeśli olej z sadzą miałby lepsze właściwości smarujące to ludzie zamiast wymieniać na świeży półsyntetyk/syntetyk wsypywali bo szuflę sadzy bo po co przepłacać :bigok: kumpel nie zmieniał oliwy przez jakieś 40 tys. km i przez tą sadzę urwało wirnik w turbinie...

a szary olej zawiera dwusiarczek molibdenu (szara substancja o niezwykłej trwałości i znakomitych właściwościach smarujących)

a powiem Ci jeszcze że podczas spalania substancji zawierających węgiel powstaje również substancja przez ciepłowników nazywana koksiki i ta substancja ściera wszystko co się znajdzie na jej drodze a jak się dostanie do płuc to zostaje tam do końca życia

i właśnie żeby to się nie wydostawało z rury wydechowej stosuje się tzw. filtry cząsteczek stałych także nie pisz że coś co w rzeczywistości działa jak kamień szlifierski polepsza smarowanie w silniku, wprawdzie grafit jest smarem ale jedynie w czystej postaci

czyszczenie nastawników indukcyjnych VW, Audi TDI

speed_maniac
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: speed_maniac » ndz lip 19, 2009 11:19

Przejrzałem z grubsza temat i mam pytanko - skąd najlepiej przytulić odpowiedni kawał blachy do zaślepienia zaworu EGR? Jest jakiś element z którego można w prosty sposób zrobić zaślepkę?

Chodzi mi o to, żeby iśćz tym do mechanika i po prostu założyć (po wyczyszczeniu kolektora) a nie siedzieć i kombinować z blachą. To musi być grube na 5mm czy cieńsze też ujdzie?

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » ndz lip 19, 2009 17:49

speed_maniac pisze:To musi być grube na 5mm
Bez przesady 1mm grubości powinien wystarczyć...

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
zajac
Kontakt:

Post autor: zajac » ndz lip 19, 2009 23:18

a da sie wylaczyc egr przez ecu? w silniku ajm

Moje mark 4 http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=251704&start=0

NARZĘDZIA I SPRZĘT WARSZTATOWY - SPRZEDAŻ
Pomoc prawna - ubezpieczenia
Ubezpieczenia PZU OC, AC, NNW, Pakiety - Tanio

UKI_XX
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: UKI_XX » pn lip 20, 2009 10:05

ja kiedyś wycinałem z puszki po konserwie ale została zjedzona, teraz mam wyciętą z kawałka blachy z maski samochodowej albo błotnika i jest super :bajer:

tylko nie zapomnij zmatowić papierem ściernym (100-150) i dać trochę pasty albo silikonu wysokotemperaturowego :bigok:

czyszczenie nastawników indukcyjnych VW, Audi TDI

Awatar użytkownika
Robertuss
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Robertuss » pn lip 20, 2009 10:38

UKI_XX pisze:silikonu wysokotemperaturowego
otóż to!

kusztyk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kusztyk » śr lip 22, 2009 22:47

Dzisiaj tez zaślepiłem zawór przy okazji jak zmieniałem turbo bo stare padło, Czy to normalne ze teraz będzie bardziej świszczeć? Czy to nowa turbina ;P

speed_maniac
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: speed_maniac » czw lip 23, 2009 07:44

Wczoraj z kumplem zdjęliśmy kolektor i w ruch poszły wyżeracz oraz myjka ciśnieniowa. Na ściankach było z 5mm szlamu dookoła. Syf zeskrobywany z głowicy zasysaliśmy odkurzaczem z wąską końcówką.

Po wymianie uszczelek i złożeniu całości potestowałem jak idzie i czuć poprawę. Jak juź pisano, dźwięk silnika się zmienił, ciągnie też lepiej - szybciej wkręca się na obroty.

EGR'a nie zaślepiałem, bo zdania są - jak widzę - podzielone.

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » czw sie 13, 2009 10:06

a u mnie nie mogę dostać nigdzie tych uszczelek i czy można stare założyć i tym czerwonym silikonem zasmarować????

Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm

kusztyk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kusztyk » czw sie 13, 2009 10:13

Ja stare zalozylem niczym nie smarowalem i jest ok :)

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » czw sie 13, 2009 16:09

Próbowałem odkręcić kolektor i niestety śruby są wyrobione w środku trzy nie wiem kto to zrobił,a trzy wykręciłem i co teraz????Dzisiaj na pewno nic z tym nie zrobię,ale jakiś pomysł może ktoś ma,bo jutro od rana bym się za to zabrał...

kusztyk
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kusztyk » czw sie 13, 2009 16:17

Wez to najepier dobrze spisikaj. I kup porzadny klucz nie zadnem makrokesh. I jak wlozysz klucz stuknij delikatnie zeby wszedl i odkrecaj z przedluzka zebys mial dobre wyczucie jak bedzie sie obracal to odrazu puszczaj zebys nie objechal calkiem.

Awatar użytkownika
Byku21
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: Byku21 » czw sie 13, 2009 16:31

Wez to najepier dobrze spisikaj. I kup porzadny klucz nie zadnem makrokesh. I jak wlozysz klucz stuknij delikatnie zeby wszedl i odkrecaj z przedluzka zebys mial dobre wyczucie jak bedzie sie obracal to odrazu puszczaj zebys nie objechal calkiem.
Było psikane to raz,a dwa mam odpowiednie klucze z kowala...Poza tym jak już pisałem trzy się odkręciły ładnie,a reszta jest obrobiona tak jakby ktoś już kiedyś kombinował...I teraz moje pytanie co dalej z tym zrobić/....

Awatar użytkownika
FIRERS
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: FIRERS » czw sie 13, 2009 20:01

na ta sruba przyspawaj wieksza nakretke jak masz miejsce

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”