1.8T a VR5 w passacie
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Ma gadane
- Kontakt:
1.8T a VR5 w passacie
Witam wszystkich uzutkowników forum. Po sprzedanie swojego golfika 2 tygodnie temu Rozwazam zakup Passata 1.8t lub VR5 oby dwa silniczki po 150KM. Wyrazcie swoje opinie na temat tych silniczkow jezeli ktos mial z ktoryms stycznosc. Jakie trapia je awarie i czy ktorys z nich jest na lancuszku(ponoc VR5). Dodam iz chcial bym zagazowac silniczek ktory lepiej by sie sprawowal i jakie by byly koszty zalozenia instalacji, oraz ktory z nich jest bardziej zywotny. Za wszelkie odpowiedzi z gory dziekuje.
Autka to skarbonki ale jakie piekne jak ja je kocham!!!!
- Lipek81
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Na początek - w ogóle praktycznie nie miałem styczności z tymi silnikami - żeby było jasne . A nie sorki, skłamałem - raz kumpel mnie przewiózł skodą octawią z 1.8T i raz jechałem za New beatlle z 1.8T . Ale na poważnie - może to jakieś moje uprzedzienia itp. ale ja bym brał bardziej VR5 ze względu na trwałość. Chodzi o to, że moim zdaniem turbosprężarka to dość delikatne urządznie - które łatwo można zajechać, a potem trzeba kupę kasy włożć w naprawę. W VR5 - nie ma czegoś takiego - więc silnik trwalszy ,ale też większy, wiec pewnie wiecej pali. Chyba, że kwestia gazu coś tutaj namiesza - nie wiem, jak te silniki znoszą gaz.
jestem posiadaczem MK4 1.8T i coz moge Ci powiedziec:jeryk10 pisze:Tak bo silnikow z turbina w bezynie nie powinno sie gazowac
- jesli chodzi o trwalosc to juz kiedys w poscie pisalem ze moj silnik ma wbite (aktualnie) 217 tys km i nic sie jeszcze nie sypnelo a wszyscy mechanicy mowia mi ze jest w swietnym stanie i ze sporo na nim zrobie tak wiec jezeli chodzi o awaryjnosc to jest to motor bezawaryjny
W pasku mialem rowniez stycznosc z tym silnikiem i jesli dbasz o turbo (NIE KATOWAC NA ZIMNYM SILNIKU i poczekac przed wyl. silnika jezeli katowales motor) to zywotnosc jest rowniez spora niestety pasek jest dosc ciezki i spalanie przy ostrej jezdzie = 17l / 100km
Ale to, co w zamian daje Ci ten silnik jest bezcenne!!
Co do gazu: NIE GAZUJ TURBO - mozesz sobie narobic tylko klopotow / a dobra instalacja do takiego silnika = ~7 tys zł.
Na temat drugiego motoru sie nie wypowiadam gdyz nie mialem z nim stycznosci.
Mam nadzieje ze choc troche pomoglem w podjeciu decyzji
Pozdrawiam,
Wojtek
Ostatnio zmieniony pn sie 17, 2009 13:15 przez swinkz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
I wlasnie koledzy o to w tym wszystkim chodzi iz 1.8T jest silnikiem bardziej popularnym i w razie awarji raczej szybciej dostane czesci i wiekszosc mechanikow podejmie sie jego naprawy. Silnik VR5 piekna sprawa napewno trwalszy lecz jezeli umie sie obchodzi z turbo w aucie to tez sie w miare dlugo pojezdzi jednakze zawsze trzeba bardziej dbac o niego. Znajomy ma MK4 1.8T zagazowal i pieknie mu smiga. W sumie rzeczy nie kupuje Paska po to aby jezdzic nim po mechanikach lecz chce na to spojrzec realistycznie w razie jakich kolwiek problemow. I do tego VR5 chyba wieksze ubezpieczenie jest OC??
Tez tak mysle. Naprawde moge Ci z czystym sumieniem polecic 1.8T. Jak juz pisalem ja bym go nie gazowal z obawy o trubo ale jesli masz potwierdzenie przez kolege ze wszystko bangla jak nalezy to kolejny plus dla 1.8T AGU A i wierz mi, ze w dzwieku swiszczacego powietrza mozna sie zakochac ja slyszalem to z 3 razy i sie uzaleznilem A i silnik dziala jak nowy mimo sporego przebiegu. O kazde auto trzeba dbac - nie tylko takie z turbina - a wtedy ono odplaca sie niezawodnoscia. W razie pytan zapraszam na PW żeby nie lac wody w temacieGrzebaluch pisze:I do tego VR5 chyba wieksze ubezpieczenie jest OC??
Dobry gaz i turbo naprawde nic nie grozi i wcale nie trzeba wydawać na taka instalację ~7k zł.swinkz pisze:Jak juz pisalem ja bym go nie gazowal z obawy o trubo
Jedyne czego trzeba dopilnować, to montaż przez kogoś kto wie co robi i dobrze na instalacje wyreguluje - bez tego to nawet jak instalacja będzie kosztować 20k zł to i tak będzie trup.
Ja też bym wybrał 1,8T - silnik równie trwały jak każdy inny (trzeba dbać i każdy silnik pojeździ), myślę, że mniejsze spalanie niż 2,3 ale tu się mogę mylić, na pewno niezależnie czy 1,8T czy vr5 to spalanie nie będzie 7/100 tylko znacznie więcej tym bardziej w ciężkim pasku.
Myślę, że serwisowanie 1,8T też przyprawi mnie kłopotów, bądź co bądź jest to silnik dość popularny i wkładany do dużej ilości modeli z koncernu VAG.
Jeżeli chodzi o awarie to w T napewno trzeba przy kupnie zwrócić uwagę na to jak pracuje turbina, czy nie chlapie olejem i czy ma właściwe ciśnienie.
Na pewno wart podłączyć się pod kompa i zobaczyć co siedzi w ecu.
Myślę, że przy takich silnikach trzeba zwrócić uwagę na układ napędowy bo może być bardziej z użyty niz w słabszych jednostkach.
Instalacja gazu myślę, że tańsza będzie do 1,8t (mówimy tylko o sekwencji).
Ceny zaczynają się od ok 2000zł w góre. Myślę, że za ok 3000-3500k można założyć do tego silnika niezła instalację, która sobie poradzi z mocą.
Pozdrawiam
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Znajomy moj prowadzi montaz instalacji gazowych i wlasnie montowal do Golfika 1.8T sekwencje i jak wyzej pisalem nie ma z nia zadnych problemow. Gaz przeciez nie szkodzi turbinie bo spaliny przeciez tylko ja napedzaja a nie smaruja czy cos podobnego. Sam jestem bardziej za T gdzyz kocham dzwiek swiszczenia pod maska lecz w pracy VR5 rowniez mozna sie zakochac jednakze o tych silnikach malo slyszalem wiec nie sa tak znane i popularne jak 1.8. Audi TT rowniez ma chyba ten sam silnik jak sie nie myle. Mam jeszcze do was jedno zasadnicze pytanie czy silniczek 1.8 a 1.8T rozni sie w jakis sposob konstrukcyjnie czy to jest ta sama jednostka tylko uturbiona??? aaaa mam na oku pasacika 1.8T z przebiegiem 120tys 99r w skorze za 17ts doradzcie oprocz cisnienia doladowania co mu jeszcze sprawdzic np. cisnienie na tlokach?? Bo ten przebieg ma cosik za maly Wiadoma zawieszenie zawieszeniem lecz silniczek to serce i chcial bym aby za szybko nie dostalo zawalu :green_fuck: :green_fuck:
Ostatnio zmieniony wt sie 18, 2009 21:50 przez Grzebaluch, łącznie zmieniany 1 raz.
1. za maly /stanowczo/ przebieg. (w kazdym razie to moja opinia)Grzebaluch pisze:aaaa mam na oku pasacika 1.8T z przebiegiem 120tys 99r w skorze za 17ts
2. za 1.8T z 99r GOLF IV - cena rynkowa to ~18-19 tys PLN!! - jak dla mnie cena tez cos zbyt atrakcyjna.
Ale sprawdz go na jakiejs stacji najlepiej ASO i wyjdzie szydło moze i faktycznie niezla okazja sie trafila
Pozdrawiam i zycze udanego polowania.
-
- Ma gadane
- Kontakt:
Tekst mowiacy o spokojnej jezdzie przez kobiete... Po co takiej kobiecie GTI?Grzebaluch pisze:...ponoc kobita nim jezdzila
Nie uwierze ze ktos kupuje sportowe auto, uturbione na niedzelne rodzinne spacerki po parku!! Ja sie ciesze ze mam tak duzy przebieg (aktualnie 217k) bo chociaz wierze ze jest prawdziwy pewnie ta kobita miala 2x lat i spore owlosienie na nogach i klacie buhahahahahahaha
Ostatnio zmieniony czw sie 20, 2009 08:54 przez swinkz, łącznie zmieniany 1 raz.