Wymiana rozrządu - co ile?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana rozrządu - co ile?
Potrzebuję konkretnej odpowiedzi, bo jedni piszą, że wymienia się co 60 tys a inni że co 90 tys. Oczywiście chodzi o silniczek diesla AFN.
[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=1971948#1971948][size=134][color=grey][b]AFNik by Gr@rM! [/b][/color][/size][/url]
[img]http://img91.imageshack.us/img91/1672/podpissr.jpg[/img]
[img]http://img91.imageshack.us/img91/1672/podpissr.jpg[/img]
- damian-ppp
- Gadatliwa bestia
Konkretnie według producenta silniki diesla o pojemności 1,9 90 000 km. Osobiście wymianiam w takich odstępach i nie mam najmniejszych problemów. Oczywiście trzeba wymieniać wszystko czyli napinacz oraz rolki prowadzące również. Jeśli ma pęknąć pęknie bardzo szybko a wymiana co 60 000 to według mnie przesada - wymieniałbym co 1,5 roku:)
Gr@rM!, mam ten sam problem
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252033
dobija mi już 60tyś i nie wiem co robić. Każdy co innego mówi ale chyba wymienie przy około 90tyś.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=252033
dobija mi już 60tyś i nie wiem co robić. Każdy co innego mówi ale chyba wymienie przy około 90tyś.
Mnie się wydaje że tak częste wymiany rozrządu są bajką puszczoną przez mechaników w wiadomym celu Dla nich to czysta kasa :green_fuck: Sprowadziłem juz kilka aut z niemiec i zaden nie miał rozrzadu zmienianego poniżej pierwszych 100tyś.km. Wpisy w ksiazce,naklejki pod maska i historia w aso o tym mowily. Kolejne wymiany było po nastepnych 90tys.km. Podstawa by kupować dobre, markowe częsci i zmianiać cały komplet.
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 16:32 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt:
[quote="Kavior"]Mnie się wydaje że tak częste wymiany rozrządu są bajką puszczoną przez mechaników w wiadomym celu Dla nich to czysta kasa :green_fuck: Sprowadziłem juz kilka aut z niemiec i zaden nie miał rozrzadu zmienianego poniżej pierwszych 100tyś.km. Wpisy w ksiazce,naklejki pod maska i historia w aso o tym mowily. Kolejne wymiany było po nastepnych 90tys.km. Podstawa by kupować dobre, markowe częsci i zmianiać cały komplet.[/quote
zazwyczaj pierwszy rozrzad jest wymienany w granicach 100tys wiec ameryki nie odkryles ze niema wpisow...... potem kazdy kolejny lepiej wymieniac co 60 tys bo same kola zebate nie sa juz nowe itp itd nno i producent daje gwaranje na 2 lata lub 60 tys........miaem tez ostatnio klienta w sklepie ( kupowalas zaawory uszczelke itp potrzebne do remontu) i byl bardzo zdziwiony jak mu rozrzad strzelil po 27 tys km.....ale zapomnial ze pasek jest z gumy a autko mialo 7 lat
skoro dla ciebie to bajka to mechanicy beda sie jeszcze bardziej cieszyc jak wpadniesz do nich na remont silnika zazwyczja koszt okolo 1.600 do 3 tys
zazwyczaj pierwszy rozrzad jest wymienany w granicach 100tys wiec ameryki nie odkryles ze niema wpisow...... potem kazdy kolejny lepiej wymieniac co 60 tys bo same kola zebate nie sa juz nowe itp itd nno i producent daje gwaranje na 2 lata lub 60 tys........miaem tez ostatnio klienta w sklepie ( kupowalas zaawory uszczelke itp potrzebne do remontu) i byl bardzo zdziwiony jak mu rozrzad strzelil po 27 tys km.....ale zapomnial ze pasek jest z gumy a autko mialo 7 lat
skoro dla ciebie to bajka to mechanicy beda sie jeszcze bardziej cieszyc jak wpadniesz do nich na remont silnika zazwyczja koszt okolo 1.600 do 3 tys
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 17:41 przez tomekzabrze, łącznie zmieniany 1 raz.
przy pierwszej wymianie chyba 90tyś, a później co 60tyś, a ja osobiście wolę co 50tyś hehehe, w 1Z czy AFN to koszt 250pln a silnik to 2500pln.
Ostatnio zmieniony czw sie 27, 2009 19:07 przez piter_s, łącznie zmieniany 1 raz.
2 post w tym temacie https://www.bookryanair.com/skysales/FR ... splay.aspx
A kazdy i tak zrobi jak zechce
A kazdy i tak zrobi jak zechce
,,Kto się pyta jest głupcem przez chwilę, ten który się nie pyta jest głupcem przez całe życie."
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- fleshu
- Forum Master
- Kontakt:
Waśnie to + jakość części + stan silnika + ustawienia rozrządu >>>> bo złe ustawienie + tanie części +eksploatacja >> pęknie nawet po 40 tyś > do tego wypadało by znać doskonale przeszłość silnika > kto i co kręcił > czy kliny mamy całe > jaka siła dokręca śruby > czy napinacz jest właściwie naciągnięty > czy w pasek nie wlazły nam opiłki > czy rolki nie mają bicia > wiele jest przyczyn spotkań tłoków z zaworami! Ale jeżeli silnik jeździ na dobrym zestawie > a właściciel zmienia go po raz przynajmniej 2-gi to mamy pewność że nic się nie stanie po przejechaniu 130 tyś (wykluczam wady ukryte> coś nagle się wyrobiło) > prawdopodobieństwo usterki około 30 % >>>> a tak naprawde mamy kase 60 tyś, mamy okazyjnie kase 70 tyś, zbieramy i lubimy ruletkę 90 tyś, jesteśmy miłośnikami pegazusa 150 tyś >>>>> ja mam teraz 120 tyś >> wzorowy kąt i synchro wałka i wału, kontrola szumu rolek (stetoskopem), kontrola zasyfienia opiłkami paska > wzorowy naciąg rolki prowadzącej >>>>>>> 120 tyś rolka prowadząca lekko szumi > pasek sprawny na 70 % >>> ale jakie są części to nie wiem > poprzedni właściciel się nie przyznał >>>> silnik podciągnięty z 110 na 140 ps + 50 Nm >>>> części obliczone są na dużo więcej km niż 60 tyś > liczy się ustawienie i warunki pracy!!!!!!twromek pisze:Warto też czasem pomyśleć w jakich warunkach auto jest używane, czy są to dalekie trasy, czy jazda miejska, ile czasu auto chodzi na wolnych obrotach.
- tomekzabrze
- Użytkownik
- Kontakt: