Uszkodzony zawór??Tłok?? Pieścienie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Uszkodzony zawór??Tłok?? Pieścienie?
Witam
mam problem,chodzi o to że jakiś czas temu gdy odpaliłem swojego golfa wszystko było ładnie pięknie,ale po ok 2 minutach silnik zaczął chodzić tak jakby na 3 albo i na 2 cylindrach,zaczął drgać mocno i zaczął kopcić niebieskim dymem(kłęby dymu)próbowałem ustawiać rozrząd (bo po kilku próbach wogóle nie chciał odpalać)i teraz odpala ale jest tak jak pisałem,sprawdzałem zapłon i też jest ok.co to może być ??Pomocy bo już nie mam siły...........
mam problem,chodzi o to że jakiś czas temu gdy odpaliłem swojego golfa wszystko było ładnie pięknie,ale po ok 2 minutach silnik zaczął chodzić tak jakby na 3 albo i na 2 cylindrach,zaczął drgać mocno i zaczął kopcić niebieskim dymem(kłęby dymu)próbowałem ustawiać rozrząd (bo po kilku próbach wogóle nie chciał odpalać)i teraz odpala ale jest tak jak pisałem,sprawdzałem zapłon i też jest ok.co to może być ??Pomocy bo już nie mam siły...........
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
skoro chodził dobrze i nagle zaczął chodzić na 2 cylindry to co ma do tego rozrząd?? Nie urwał się więc o co chodzi?? gdyby zgiął ci się zawór to uwierz mi byłby taki terkot w silniku, że szok o ile silnik by się nie zatrzymał, kopcenie na niebiesko to oznaka, że pali olej tylko dlaczego chodzi na 2 cylindry?? Od tego bym zaczął. Sprawdzenia świec czy jest iskra i jak koledzy mówią sprawdzenia kompresji. Bo mogły się pierścienie rozlecieć na którymś cylindrze i stąd kopcenie i nie równa praca silnika.
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
Myślałem że pasek rozrządu mi przeskoczył bo w sumie niedawno go robiłem i uderzył w zawór(myśle tak bo po paru próbach czy silnik chodzi z któryms razem przestał wogle palić wtedy ustawiłem jeszcze raz rozrząd i odpala,tylko jest tak jak pisałem wyżej)A pierścienieteż chyba by się tak odrazu nie rozleciały w dodatku na zimnym silniku(chodził może minutę na wolnych obrotach)na wszystkich świecach jest iskra tylko że wszystkie są czarne
Ostatnio zmieniony śr wrz 16, 2009 18:49 przez roquo, łącznie zmieniany 1 raz.
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
czarne świece bo jara olej albo nie spala paliwa dokładnie...a jakby był zgięty zawór to na jednym cylindrze byłaby okopcona na tym na którym zgiął się zawór a nie wszystkie...Uszczelka pod głowica może Ci poszła i olej dostaje się do komory spalania...zmierz kompresję
A może to być spowodowane uszkodzoną uszczelką pod głowicą?świece wszystkie okopcone i jak odkręce którąś świecę to z komory leci dym,i tak jest na każdym cylindrze.Jak zakładałem głowice to przykęciłem ją tak jak piszą w książce czyli 40 Nm 60Nm i 90 stopni i tak zostawiłem i jeździłem normalnie,tylko słyszałem ze po iluś tam kilometrach głowice znów się dokręca,może to przez to ?,głowica się skrzywiła i puszcz olej?co prawada po tej usterce zmieniałem samą uszczelkę bez planwania i jest dalej tak jak było.......
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zmierz kompresję to się wszystko wyjaśni, podjedz do jakiegoś gościa od silników albo http://moto.allegro.pl/item742563012_pr ... 81710.html