Obrotomierz

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

psotnic
Nowicjusz
Nowicjusz

Obrotomierz

Post autor: psotnic » wt maja 12, 2009 21:55

Mam problem z obrotomierzem. W sumie odkąd kupiłem mojego Golfa II, już nie działał. Jednak ostatnio przy zakręcie zaczął działać. I tak sobie cały dzień funkcjonował. Na drugi dzień padł, po czym znowu zaczął chodzić. Aktualnie nie działa znowu od paru dni, jednak czasami na chwilę "załapię". Co to może być, powiem szczerze, że zależy mi na tym aby działał mi obrotomierz. Macie jakieś pomysły na naprawę tej usterki? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marcinek84
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: marcinek84 » wt maja 12, 2009 22:08

możliwe ze na zakręcie ruszył się jakiś kabel czy ścieżka w liczniku. wypadało by wyjąć licznik i obejrzeć zegary, do obrotomierza idą 3 przewody +, -, i sygnał=niskie napięcie z cewki(4 w zegarach z MFA)

Pierwsza PNka na BLOSie? :)
mój golfik viewtopic.php?f=87&t=278186" onclick="window.open(this.href);return false;
galeria fotosika http://marcinek0584.fotosik.pl/albumy/559660.html" onclick="window.open(this.href);return false;

psotnic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: psotnic » wt maja 12, 2009 22:16

Tylko jak pierona wyciągnąć. Te śruby co są z przodu? Dużo z tym roboty czy raczej to elektryka z tym zagadnieniem.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » śr maja 13, 2009 01:16

Jeśli to jest silnik Diesla, przyczyną może być zły kontakt cienkiego kabelka wpiętego w alternator (jednego z dwóch tam dochodzących) lub też obluzowany styk w samym alternatorze.
Porada ta nie dotyczy benzyniaków - inne jest sterowanie obrotomierza.

psotnic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: psotnic » śr maja 13, 2009 12:23

To jest benzyniak. Macie jakieś wskazówki jeszcze?

Awatar użytkownika
artur1902
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: artur1902 » śr maja 13, 2009 15:46

musisz wykrecic zegary i posprawdzac kostki i czy nie ma przerw na sciezkach tasmy jak koledzy pisza. a wyciaga sie bardzo szybko. odkrecasz caly przedni panel ten co sam w nim prezłączniki radio itp potem zegar na 2 wkretach wypinasz linke i wyciagasz. zreszta było na forum kilka razy powodzenia :grin:

Old volkswagen's never die...

psotnic
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: psotnic » wt wrz 22, 2009 21:04

A jeżeli z kostką jest wszystko w porządku, jakie mogą być inne przyczyny?

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » wt wrz 22, 2009 22:38

Jak to z elektryką... zły kontakt we wtyku, urwany gdzieś kabelek, wysunięty konektorek z wtyku. Zdarza się też uszkodzenie samego obrotomierza.
Ewentualnie, czy na cewce lub module cewki zapłonowej nie jest urwany kabelek koloru zielonego.

Awatar użytkownika
kwadrat
Forum Master
Forum Master
Auto: 2x Golf
Silnik: 2x +

Post autor: kwadrat » wt wrz 22, 2009 23:04

Podepną się. A co jeśli mi obrotomierz się trochę wiesza np. jak jest zimno a długo stał, np. po nocy ale tylko takie chłodniejszej mi przez jakiś czas się tak jakby przycina, czyli np. przyspieszam a obrotek tak skacze obrotami. Po chwili problem ustepuje.
A jeśli jesteśmy juz przy licznikach ma ktoś pomysła jak naprawic podświetlenie MFA. Nie chce mi się tego robic, ale ogólnie podświetlenie nie działa, ale zdarz się bardzo rzadko, że zadziała, przeważnie działa w zimę czy jest wilgotno, ostatnio nawet działał przez kilka dni i tak ładnie było :hehe:

Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
ObrazekObrazek
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » wt wrz 22, 2009 23:28

kwadrat pisze:A jeśli jesteśmy juz przy licznikach ma ktoś pomysła jak naprawic podświetlenie MFA. Nie chce mi się tego robic, ale ogólnie podświetlenie nie działa, ale zdarz się bardzo rzadko, że zadziała, przeważnie działa w zimę czy jest wilgotno, ostatnio nawet działał przez kilka dni i tak ładnie było

z tyłu licznika masz zarówke odpowiedzialna za podswietlenia zegarka :) takze musisz licznik wyciagnac zeby to zrobic :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
kwadrat
Forum Master
Forum Master
Auto: 2x Golf
Silnik: 2x +

Post autor: kwadrat » wt wrz 22, 2009 23:35

guti, dzięki, czyli wystarczy ze odepne linke (kiedys juz próbowałem i ciężko było to wyjąc) i wyjmę zegary czy trzeba zegary jeszcze rozbierac?

Mein grün GT(i) produziert in Wolfsburg
ObrazekObrazek
Golf II GTi 2.0 jest, Polo 9n 1.4 TDI było, Golf Plus II 2.0 TDI+ jest

Awatar użytkownika
guti
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: guti » śr wrz 23, 2009 00:14

kwadrat pisze:guti, dzięki, czyli wystarczy ze odepne linke (kiedys juz próbowałem i ciężko było to wyjąc) i wyjmę zegary czy trzeba zegary jeszcze rozbierac?
jak juz zegary bedziesz mial na wierzchu, to masz takie oprawki na zarowke, przekrecasz je i wyciągasz, dwie sa na górze licznika, jedna na dole ( ta od zegarka :) )
wyciagasz, patrzysz co z zaroweczka sie dzieje , albo wymieniasz od razy na nowa i tyle :)
najwiecej jazdy wlasnie jest z odpięciem i podpięciem linki, ja odkad podpinałem MFA to linka mi terkocze , ale nie mam zamiaru tego na razie ruszac :) mineło moze 2 miesiące, a ja nadal nie nabralm ochoty :)

Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Obrazek

Awatar użytkownika
Dedi_S
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Dedi_S » śr wrz 23, 2009 09:33

Też się podepnę,
Zmieniałem oświetlenie w zegarach i jednocześnie rozkręciłem i wyczyściłem. Po skręceniu wszystkiego i złożeniu odpalam fajera, a tu obrotek wskazuje "0", Jak zgaszę silnik jest po niżej. Wszystko działa ale wskazuje jakby o 1000 mniej. Teraz pytanie: czy wystarczy ponownie to rozebrać i przesunąć wskazówkę, czy uszkodziłem obrotek jakoś mechanicznie? Chcę się za to zabrać i nie wiem czy warto, bo trochę to zajmuje.
Ostatnio zmieniony śr wrz 23, 2009 09:37 przez Dedi_S, łącznie zmieniany 1 raz.

Zanim coś napiszesz i doradzisz to pomyśl bo możesz innych narazić na koszty.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”