Ty chyba nie rozumiesz tego co ja piszę... są sytuacje mniej i bardziej prawdopodobne..a opisana przez kolegę należy do pierwszych... Znajdź mi choć jeden przypadek na forum w którym wystąpiło mechaniczne uszkodzenie wału, którego skutkiem było zalanie zbyt dużej ilości oleju... - Powodzenia..pelton1985 pisze:Biorąc pod uwagę Twoją ostatnią wypowiedz takim sposobem można dosłownie wykluczać wszystko,
A potem znajdź mi osoby którym się np.. Zapiekły kierownice w turbosprężarce ze zmienna geometrią z powodu PSJ lub innych.. może zrozumiesz różnicę..
pelton1985 pisze:Podczas rozgrzania oleju z połowy na bagnecie jego poziom zmienia się na max ( nie mówię o chlapaniu )
A to ciekawe treści... zgaś silnik po jeździe i sprawdź poziom oleju od razu.. jak będzie więcej niż na zimnym to ja jestem książę Abisyński.. Przecież olej rozlany jest po całym silniku.. to jak po rozgrzaniu może być go więcej w misce olejowej... no chyba że się przez "mitozę" rozmnaża.
I czytaj ze zrozumieniem co inni piszą
I co to za konkret?? czego on dowodzi?? Chyba tylko tego, że teoretycznie może coś takiego wystąpić.. i nic ponad to.. szansa niemal zerowa..pelton1985 pisze:Chcesz konkretów? Proszę bardzo
[ Dodano: 24 Wrz 2009 21:40 ]
wesol napisał/a:
Za duzo oleju to wał wali o lustro oleju jak jest silnik zimny. Przy depnieciu pedlu gazu moze rozwalic wał (urwać)
również prawda
Konkret to by był, jak bys napisał, że jak zaleje na max czy ponad max to mam 40% szans na zmasakrowanie wału.. wynika to z Np. ilości takich uszkodzeń jakich się nabawili użytkownicy na forum.. lub z diagnoz rzeczoznawców.. lub koncernów samochodowych..
A nic takiego nie "macie" bo ja widzę obaj bronicie tej teorii jak "dziewictwa" kurtyzany..
[ Dodano: 24 Wrz 2009 22:07 ]
Mowa była o tym, że kolega zaleca ilość w połowie miarki i ja to zanegowałem...z twojego postu wnioskuję że chyba nie do końca wiesz o czym temat, Ok - mm wyżej czy niżej od środka czy też awet do poziomu max nie ma znaczenia, ale mowa o 5 mm ponad maksimum - to już robi się niebezpiecznie, bardzo dobrze że mu "upuścił krwi"
i napisałem
italiano_83 pisze:Spokoje panowie ... bez dramatu, jest 0.5 l więcej fakt za dużo, ale silnik od tego nie eksploduje...Kolega sobie "odciągnie" nadmiar i będzie ok..
Wiec o co Ci chodzi???