[mk1]Dziwna praca na zimnym silniku w TD 1.6 CY
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk1]Dziwna praca na zimnym silniku w TD 1.6 CY
WITAM,A WIĘC SPRAWA WYGLĄDA NASTĘPUJĄCO:
PRZEKRĘCAM KLUCZYK GAŚNIE PODGRZEWANIE ŚWIEC CZEKAM NAWET AŻ PRZEKAŻNIK OD ŚWIEC SIĘ ROZŁĄCZY I ZACZYNAM KRĘCIĆ W MOMENCIE KIEDY JUŻ LEDWNO CHODZI WYCIĄGAM PRZYSPIESZACZ I WTEDY SILNIK JUŻ CHODZI ALE KULAWO ,POCHODZI KILKA MINUT I JUŻ CHODZI RÓWNO NA WYCIĄGNIĘTYM PRZYSPIESZACZU,ALE JAK GO WCISNĘ TO CHODZI ZNÓW KULAWO,JAK SILNIK JEST NAGRZANY TO WTEDY CHODZI RÓWNO,CO TO ZA PRZYCZYNA?????????NARAZIE SPRAWDZAŁEM ŚWIECE ŻAROWE I KAŻDA MA OKOŁO 14 AMPER
PRZEKRĘCAM KLUCZYK GAŚNIE PODGRZEWANIE ŚWIEC CZEKAM NAWET AŻ PRZEKAŻNIK OD ŚWIEC SIĘ ROZŁĄCZY I ZACZYNAM KRĘCIĆ W MOMENCIE KIEDY JUŻ LEDWNO CHODZI WYCIĄGAM PRZYSPIESZACZ I WTEDY SILNIK JUŻ CHODZI ALE KULAWO ,POCHODZI KILKA MINUT I JUŻ CHODZI RÓWNO NA WYCIĄGNIĘTYM PRZYSPIESZACZU,ALE JAK GO WCISNĘ TO CHODZI ZNÓW KULAWO,JAK SILNIK JEST NAGRZANY TO WTEDY CHODZI RÓWNO,CO TO ZA PRZYCZYNA?????????NARAZIE SPRAWDZAŁEM ŚWIECE ŻAROWE I KAŻDA MA OKOŁO 14 AMPER
Ostatnio zmieniony ndz lut 12, 2006 12:41 przez rogra, łącznie zmieniany 1 raz.
popierwsze powinienes krecic jak zgasnie kontrolka,a nie czekac az przekaznik rozłaczy,i krecic juz na przyspieszaczu,a nie wyciagac go jak silnik zaczyna lapac,jakies dziwne metody masz,no chyba ze to moje sa dziwne...ale niewydaje mi sie,silnik masz krecic jak zgasnie kontrolka,a przekaznik wylacza sie pozniej po to zeby swiece grzały jeszcze wczasie kiedy go krecisz,a przyspieszacz wyciagniety odrazu,a przyczyn moze byc całem mnustwo,od wtryskow przez pompe az po cisnienie na cylindrach...
Golf III GTI 20 JAHRE AFN+0.216+chips niehamowany jeszcze.
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
Golf III VARIANT 96' ALH +
I tak o to całe moje życie kręci się wokół tych trzech literek "TDI" :D:D:D
- Michael G60
- Forum Master
- Kontakt:
Gdy jest do -15 to masz wyciągnąc przyśpieszacz, gdy jest zimniej to palisz bez przyśpieszacza i wyciągasz dopiero go gdy silnik zaskoczy...rogra pisze:właśnie robiłem tak jak ty mówisz ale większość mówi mi aby robił tak jak teraz robię tzn.bez przypieszacza dzięki temu silnik lepiej kręci
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 12:18 am ]
a jak robiłem tak jak pisałeś to tak samo chodzi jak robie teraz
Nie wciskaj od razu przyśpieszacza po odpaleniu - niech sobie autko pochodzi i masz wcisnąć tak, by obroty ustabilizowały się i silnik pracował płynnie...gdy ruszysz, to wciśnij całkowicie...
!!!...5 września 2020: 15 lat mojej obecności na forum VW GOLF...!!!
W moim golfie z takim silnikiem (JR) nie miałem problemów z zapalaniem, grzałem świece, przyśpieszać wyciąniety, tuż po zgaszeniu kontrolki, palił, tylko dwie, trzy sekundy musiałem kręcić. Teraz po ostatnio migających postach na temat odpalania diesla, zmieniłem taktykę i wyciągam przyśpieszacz w momencie zapalania i muszę przyznać że zapala natychmiast, prawie bez kręcenia.
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 22:25 ]
PS: Przyśpieszacz wyciągam praktycznie po kilku obrotach rozrusznika. Przy okazji kolego widzę że masz podobnego składaka jak mój .
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 22:25 ]
PS: Przyśpieszacz wyciągam praktycznie po kilku obrotach rozrusznika. Przy okazji kolego widzę że masz podobnego składaka jak mój .
I did it all for the nookie ... :D
Nie jestem pewien ale chyba do MK1 nie wkładano TD , a CY to zwykły klekot, chyba 1,6 ? Z historii mojego wynika że też miał CK 1,5 wcześniej, potem przekładka była łącznie ze skrzynią biegów. Ale mogę się mylić .
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 22:36 ]
Pomyłka, CY to TD ... miałem wcześniej się upewnić. Ale nie wiem czy w MK1 były one ? Jak były to przepraszam za zamieszanie.
[ Dodano: Nie Lut 12, 2006 22:36 ]
Pomyłka, CY to TD ... miałem wcześniej się upewnić. Ale nie wiem czy w MK1 były one ? Jak były to przepraszam za zamieszanie.
Jasne że były ,ja mam orginalną wersję GTD
zobacz sobie:http://golf.automaniak.com/modules.php? ... meniu=niet
i to nie jest żaden składak
zobacz sobie:http://golf.automaniak.com/modules.php? ... meniu=niet
i to nie jest żaden składak
To mój to jakiś konkretny dziwoląg. Ma oznaczenie LD '80, na wąskiej tylniej lampie, nigdzie nie znalazłem co ono oznacza, deska rozdzielcza jaką nie widziałem w rzadnej innej jedynce (dwa głębokie tunele, w jednym prędkościomierz, w drugim zegar) a teraz nie jestem pewien czy może jednak nie mam CY? Czym się różni CY od JR? Wydają się być bardzo podobne.
CY to turbo diesel po otwarciu maski od razu widać jaki to silnik turbo diesel filtr powietrza ma z lewej strony a zwykły diesel ma na silniku zaraz przy kolektorze
[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 8:27 am ]
[ Dodano: Pon Lut 13, 2006 8:27 am ]
drogi kolego z tego co znalazłem to ty masz ostanie wyjście na wąskiej lampie,a silnik masz orginalny do wersji LD czyli nie jest to żaden składak masz orginał i tyleWawro pisze:To mój to jakiś konkretny dziwoląg. Ma oznaczenie LD '80, na wąskiej tylniej lampie, nigdzie nie znalazłem co ono oznacza, deska rozdzielcza jaką nie widziałem w rzadnej innej jedynce (dwa głębokie tunele, w jednym prędkościomierz, w drugim zegar) a teraz nie jestem pewien czy może jednak nie mam CY? Czym się różni CY od JR? Wydają się być bardzo podobne.
http://www.vwmk1-garage.pl
Użytkownik vwgolf.pl nr 19 Dołączył: Sro Sie 18, 2004 9:40 pm
3x Golf 1 GL
1x Rabbit L
1x Golf 2 CL BB
1x Golf 2 GTD Special
1x Golf 3 Otmar Alt 1 z 1000
Użytkownik vwgolf.pl nr 19 Dołączył: Sro Sie 18, 2004 9:40 pm
3x Golf 1 GL
1x Rabbit L
1x Golf 2 CL BB
1x Golf 2 GTD Special