Filtr powietrza i dolot
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Forum Master
Filtr powietrza i dolot
Na dolocie do filtra powietrza znajduje się filtr wstępny (kratka) i mogła się zapchać jak mogę do niej się dostać trudne to będzie? Trzeba aku wyjmować ?
Dzięki kol..Kris-THC, w pełni potwierdzam twoją opinie! bedąc w ASO po uszczelke do kolektora! . Bo czyszce dolot nie znaleziono takiego czegoś w mojej wersji .Wspomnę jak również nie idzie wyciągnąc zbiornika sprysków!. oczywiście do góry!! odkrecając dwie śruby!!Kris-THC pisze:U mnie żadnej siatki tam nie ma
Ostatnio zmieniony wt paź 06, 2009 16:05 przez Rafał 21, łącznie zmieniany 1 raz.
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
u mnie filtr siatkowy jest założony fabrycznie a wersję mam europejską dla krajów o zimnym klimacie, jak będę miał chwilę to wkleję fotkę jak on wygląda, ETKA tej siateczki nie uwzględnia wcale.
[ Dodano: 07 Paź 2009 16:34 ]
załączam wykonane dziś fotki metalowego filtra siatkowego po jego wymontowaniu (przed i po czyszczeniu - ostatnio był czyszczony jakieś 10 tyś. km temu) :
i miniaturka ostatniego zdjęcia by było widać jak drobniutkie są oczka w tej siateczce - otwiera się w pełnym wymiarze :
ten syf, który widać na 4 fotce od góry to tylko 1/4 tego co pozostało w tym odcinku rury dolotu, większa jego część a zwłaszcza "sztywne" owady wypadły mi na ziemię podczas wyjmowania tego z samochodu, można sobie zatem wyobrazić, że bez tej siatki wszystko to idzie bezpośrednio do zasadniczego filtra powietrza i o ile owady go nie zapychają to drobinki piasku, pyłu i jakiegoś włosia skutecznie i szybko zapychają filtr powietrza.
[ Dodano: 07 Paź 2009 16:34 ]
załączam wykonane dziś fotki metalowego filtra siatkowego po jego wymontowaniu (przed i po czyszczeniu - ostatnio był czyszczony jakieś 10 tyś. km temu) :
i miniaturka ostatniego zdjęcia by było widać jak drobniutkie są oczka w tej siateczce - otwiera się w pełnym wymiarze :
ten syf, który widać na 4 fotce od góry to tylko 1/4 tego co pozostało w tym odcinku rury dolotu, większa jego część a zwłaszcza "sztywne" owady wypadły mi na ziemię podczas wyjmowania tego z samochodu, można sobie zatem wyobrazić, że bez tej siatki wszystko to idzie bezpośrednio do zasadniczego filtra powietrza i o ile owady go nie zapychają to drobinki piasku, pyłu i jakiegoś włosia skutecznie i szybko zapychają filtr powietrza.
Ostatnio zmieniony śr paź 07, 2009 16:47 przez Sztomel, łącznie zmieniany 2 razy.
To znaczy kol.Sztomel, że masz inną rurę dolotu!.U mnie takiego czegos nie ma nawet nie dało bysie tam wsadzić tego sitka! ,bo jest dziwny wpust w tą rurę poza tym nie ma w niej zadnych śrub! . Zamieszczę zdjecie , jak bedę miał czas ! Bo walczę z czyszczeniem całego dolotu i kolektora!!u mnie filtr siatkowy jest założony fabrycznie
Zawsze może być Ciut Ciut więcej!!!
ja wolę jednak od dziś przeczyścić siatkę przynajmniej raz na 2-3 tyś. km i cieszyć się dłużej czystym filtrem powietrza, koszt czyszczenia siateczki żaden a czas demontażu z czyszczeniem i montażem zamknął się w 20 minutach a nawet zrobię jeszcze inaczej, przed tą siatką naciągnę na wlot od strony łapacza powietrza pończochę od mojej i tylko będę co jakiś czas wymieniał pończochy
Ostatnio zmieniony śr paź 07, 2009 20:43 przez Sztomel, łącznie zmieniany 1 raz.