[mk2] 1.8 16v mechaniczny wtrysk paliwa... nie wkręca się
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2] 1.8 16v mechaniczny wtrysk paliwa... nie wkręca się
Witam wszytskich
mam problem z golfikiem 1.8 16V 129KM silnik PL z mechanicznym wtryskiem paliwa. Posiada od LPG w sekwencji. Gaz załącza się po przekroczeniu 40stopni i 2800rpm
Problem wygląda nastepująco:
odpalam i nie moge wkręcić silnika na wyzsze obroty (zimny czy ciepły), czuc nie rowna prace silnika, obroty sie delikatnie wchaja, wciskam gaz i czasami gasnie lub strzela ten talerzyk w obudowie filtra powietrza. czasami obroty się zwiekszaja, staje na 2tys i nic wiecej. po jakims czasie uda się go wkrecic i wtedy juz chodzi normalnie... jest to denerwujące... poprzedni wlasciciel uprzedzil mnie o tym i dal dlugiego imbusa ktorego wklada sie w otwor od wtrysku, kreci pol obrotu w prawo, odpala i po odpaleniu pol obrotu w lewo. Srednio mi to pomaga, co z tym zrobic? sam dam rade to jakos wyczyscic? dodam ze talerzyk wyczyszczony benzynka i nic to nie dało, trzeba rozebrac dalej??
z gory dziekuje za pomoc:)
mam problem z golfikiem 1.8 16V 129KM silnik PL z mechanicznym wtryskiem paliwa. Posiada od LPG w sekwencji. Gaz załącza się po przekroczeniu 40stopni i 2800rpm
Problem wygląda nastepująco:
odpalam i nie moge wkręcić silnika na wyzsze obroty (zimny czy ciepły), czuc nie rowna prace silnika, obroty sie delikatnie wchaja, wciskam gaz i czasami gasnie lub strzela ten talerzyk w obudowie filtra powietrza. czasami obroty się zwiekszaja, staje na 2tys i nic wiecej. po jakims czasie uda się go wkrecic i wtedy juz chodzi normalnie... jest to denerwujące... poprzedni wlasciciel uprzedzil mnie o tym i dal dlugiego imbusa ktorego wklada sie w otwor od wtrysku, kreci pol obrotu w prawo, odpala i po odpaleniu pol obrotu w lewo. Srednio mi to pomaga, co z tym zrobic? sam dam rade to jakos wyczyscic? dodam ze talerzyk wyczyszczony benzynka i nic to nie dało, trzeba rozebrac dalej??
z gory dziekuje za pomoc:)
- Paweł Marek
- V.I.P.
cybul, jeszcze jakbyś napisał na jakim paliwie się tak dzieje. I jaką masz tą instalację gazową.
W każdym razie bez specjalnych dodatków do instalki LPG chroniących rozdzielacz nenzyny nic z tego nie będzie. Poszukaj googlami o gazowaniu wtrysku mechanicznego ke-jetronic, o urządzonku stop ke.
Ja jestem wielkim zwolennikiem LPG, ale z takiego fajnego autka natychmiast LPG wywaliłbym i szukał speca od wtrysku mechnicznego - prawdopodobnie rozdzielacz zatarty i do wymiany.
W każdym razie bez specjalnych dodatków do instalki LPG chroniących rozdzielacz nenzyny nic z tego nie będzie. Poszukaj googlami o gazowaniu wtrysku mechanicznego ke-jetronic, o urządzonku stop ke.
Ja jestem wielkim zwolennikiem LPG, ale z takiego fajnego autka natychmiast LPG wywaliłbym i szukał speca od wtrysku mechnicznego - prawdopodobnie rozdzielacz zatarty i do wymiany.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Ja miałem prawie 10 lat KR-a z gazem i śmigał bez problemów na PB i LPG ale ja ZAWSZE nawet w upały odpalałem na benzynie. Z PB nie miałem problemów, no prawie . jak był zimny to odpalał i za chwilkę gasł ale tylko za 1-szym kręceniem (a palił "na dotyk"), po drugim odpaleniu było wszystko OK. Nie wiem czy to była wina LPG ale w sumie nie przeszkadzało to w normalnej eksploatacji (bo działo się to tylko i wyłącznie przy 1-szym kręceniu zupełnie zimnego silnika). Co ciekawe NIGDY nie strzelił mi gaz w dolocie, dziwne, bo ludzie zazwyczaj na to narzekają, zaworek na dolocie nigdy nie miał okazji zapracować . Więc różnie to bywa w mechanicznym wtrysku.
Zagazowany KR już sprzedany :( , teraz jeżdzi się ABFem :) Abf czyli Abfahrt
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
Nad ranem:
-żona :gdzie byłeś mordo?!!
-on : na Fylypynach.
dzieje się tak tylko na benzynie i to nie zawsze... przy ok 5% odpaleń, gdy tylko osiągnie te obroty ok 3 tys po tym jak wystepuje ten problem to na benzynce tez jezdzi normalnie, z gazem zero problemow... no niestety nie wyrzuce gazu bo chodzi mi o oszczednosc miedzy innymi... no i dlatego szukalem golfa z sekwencja bo chyba jednak jest lepsza od I generacji...