Coś "klepie" VW Golf 1.9 tdi 1z
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Jak wtrysk juz tak nie rozpyla to spalanie w dieslu przechodzi w metaliczny stuk w danym cylindrze w wyniku podgrzania moze lepiej mieszanka sie spalała, ale juz spotkałem sie własnie z przypadkiem kollegi z forum który miał AHF stukał wymienił silnik i tak samo tylko za każdym razem przekładął swoje wtryski a koszty były wszytskiego wyzsze niz by od razu wyeliminował ich przyczynexmen pisze:ale co mają świece do stukania wtrysków?
Ja miałem korekcje ok i stawiam ze mi wtryski podlewały ale tego nie sprawdzałem u pompiarza tylko podmieniłem i silnik ucichł wiec to nie przypadekxmen pisze:nie no spoko, tylko że znowu dochodzimy do tematu lejących wtrysków. A wtedy powinno na vagu jednak być to widać. Ale faktycznie warto sprawdzić.
Tez kiedyś walczyłem z tym klepaniem i w końcu dałem spokój. Zmieniłem popychacze - nie pomogło, zmieniłem wtryskiwacze na ASV - nie pomogło.
U mnie klepanie występuje okresowo, raz klepie, raz cisza. Klepanie na pewno gdzieś z okolic pompy, wtrysków. Gdy go przegazuje i puszcze pedał gazu klepanie ustaje (wtedy pompa nie podaje przez jakiś czas paliwa), gdy obroty spadną do jałowych i pompa zaczyna podawać paliwo, znowu pojawia się klepanie. Zostaje, więc do sprawdzenie pompa, ale poczekam jak się rozpadnie.
Może ktoś pokusi się o wymianę pompy, dla sprawdzenia
Pzdr.
U mnie klepanie występuje okresowo, raz klepie, raz cisza. Klepanie na pewno gdzieś z okolic pompy, wtrysków. Gdy go przegazuje i puszcze pedał gazu klepanie ustaje (wtedy pompa nie podaje przez jakiś czas paliwa), gdy obroty spadną do jałowych i pompa zaczyna podawać paliwo, znowu pojawia się klepanie. Zostaje, więc do sprawdzenie pompa, ale poczekam jak się rozpadnie.
Może ktoś pokusi się o wymianę pompy, dla sprawdzenia
Pzdr.
Moim AHU jest to samo
Mój tdik ma to samo oznaczenie AHU przejechałem 60 tysięcy kilometrów i ani nie jest gorzej ani lepiej, wymienione popychacze i dalej klepie jak się zagrzeje, na zimnym pracuje cicho a jak załapie temperaturę to klepie, olej dobry co 9 tysiecy wymieniany. To klepanie dochodzi jakby z okolic pompy, wtrysków, może rzeczywiście to wtryski bo przebieg już prawie 270 tyś. Jak ktoś ustali przyczynę to będę wdzieczny za wszelką pomoc.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Re: Moim AHU jest to samo
Witam wczoraj oglądałem kolegi vw też w tdi 1.9 tdi 1z nakulane więcej od mojego i on jakoś tak równiej chodził mój tak się trzęsie na biegu jałowym jakieś porady co do tego ?? był bym wdzięczny Dzisiaj postanowiłem nagrać te "klepanie" u was jest podobnie ??
-
- Nowicjusz
Witam!! Od jakiegos roku jezdze bora 1,9 tdi 115 km, ostatnie pol roku to prawdziwa burza mozgow wszystkich angielskich mechanikow-co jest nie tak z moim autem??? Otoz kiedy silnik jest rozgrzany, przy predkosci obrotowej ok 1,5 tys/min zaczyna zapalac sie lampka cisnienia oleju,migajacy napis stop,po chwili gdy zwieksze obroty do jakichs 2,0tys/min lampka gasnie,olej wymienialem juz 3 razy razem z filtrami,po wymianie oleju auto chodzi sprawnie przez jakies dwa tyg(ok.600km),potem zaczyna sie dziac dokladnie to samo jak przedtem?? Podobna sytuacja powtarza sie jezeli chodzi o prace silnika-po wymianie oleju auto chodzi plynnie i dynamicznie ,nie klekocze tak bardzo,po 2tyg (ok.600km)jezdzenia auto zaczyna byc ospale i glosne. poziom oleju w normie. olej wlasciwy,staram sie nie katowac auta,a jednak problem pozostaje.Za tydz. zostawiam auto u mechanika na kilka dni,wiec kto wie jak rozwiazac ten problem prosze o pomoc za nim rozloza mi pol auta a i tak pewnie nic nie zrobia...POMOCY!!!!Z gory dziekuje!!
Bartek
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Kontakt: