Wymiana filtra powietrza mkIV 1,6 16V 2001 rok.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kamillo_19
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Wymiana filtra powietrza mkIV 1,6 16V 2001 rok.

Post autor: kamillo_19 » pt paź 23, 2009 13:30

Witam jak w temacie nie moge dostac sie do filtra powietrza ktory wydaje mi sie jest pod ta czarna plaxtikowa oslona silnika na ktorej jest znaczek VW i napis 1,6 16V.Zdjolem ta polerowana czarna czesc z tymi znaczkami i mysallem ze beda tam jakies sruby ale jednak nic nie znalazlem.nie chce jakos jej mocno szarpac rzeby czegos nie uszkodzic.Szukalem tez w necie ale bez skutku.Takze bardzo prosze o pomoc

Awatar użytkownika
Qto
_
_
Auto: MK 4
Silnik: ASZ
Kontakt:

Post autor: Qto » pt paź 23, 2009 14:02

kamillo_19 pisze:nie moge dostac sie do filtra powietrza ktory wydaje mi sie jest pod ta czarna plaxtikowa oslona silnika na ktorej jest znaczek VW i napis 1,6 16V
Akurat pod tym nie ma filtra powietrza, ale ściągnięcie tego elementu ułatwia dojście. Osłona ta jest na czterech śrubkach na imbus.
Między tą osłona a ścianą grodziową masz taką dużą czarną puszkę, tam właśnie jest filtr powietrza. Osłona ta jest na 7 śrubkach na śrubokręt krzyżakowy, trzy śrubki są pod osłona opisaną wyżej, trzy po stronie ściany grodziowej i jedna z boku...chyba nic nie pomyliłem

[ Dodano: 23 Paź 2009 14:15 ]
Na czerwono śrubki imbus, na niebiesko krzyżakowe, na żółto wąż który też musisz zdjąć (ręką, bez użycia narzędzi)
Fotka z 1.4 ale w 1.6 jest bardzo podobnie
Obrazek

pavulon78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pavulon78 » pt paź 23, 2009 14:41

W 1.6 16V AZD filtr jest dokładnie pod tą osłoną (a własciwie to w tej osłonie).
Osłona nie jest przykręcana. Wystarczy ją mocniej do góry pociagnąć i się zdejmuje. Zamocowana jest na 4 wciskach. Najlepiej najpierw pociągnąć do góry od tej strony z przodu. Przed sciąganiem osłony odłącz z lewej strony gumową rurkę prowadzaca do odmy zeby jej nie urwać (jest na wcisk, żadnych obej nie trzeba ściągać).
Jak już zdejmiesz osłonę to odwróć ją "do góry nogami" i po odkręceniu 12 śróbek krzyżakowych dojdziesz do filtra.

Jesli w swoim 1.6 16V masz taką samą odłonę jak na zdjęciu przedmówcy to nie masz AZD i patent zdjecia osłony moze być inny niż opisałem. Jesli jednak to AZD to śmiało ciągnij osłonę do góry. Tam nie ma nic co mozna urwać.

Edit - osłona o której pisałem.

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 16:59 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.

kamillo_19
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: kamillo_19 » pt paź 23, 2009 21:34

Wielkie dzieki panowie pomogl polecialo. Dla potomnych napisze co i jak.Mam silnik AZD z obudowa na zdjeciu tak jak wkleil pavulon78, wiec: najpierw trzeba zdjać waz od odmy wciskany z lewej strony i z prawej strony zdjac gumowa rurke z uchwytu.Potem dosc mocno i solidnie od strony chlodnicy dwoma rekami pociagnac oslone do gory wyskoczy z 2 zaczepow i potem znowu u gory i tez z 2 wyskoczy.najpierw polecam dobrze rozgrzac motor gumy wtedy sa bardziej giętkie.Obudowe cała wyjmujemy kladziemy do gory nogami i widzimi chyba 10 srubek na zwykła gwiazdke ktore odkrecamy i dostajemy sie do filtra.i po kłopocie. :bigok: :bigok:

pavulon78
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: pavulon78 » pt paź 23, 2009 22:02

Jest dokładnie tak jak napisałeś. Dodam jeszcze tylko że wszystkie śrubki od filtra powietrza są ponumerowane. Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale zawsze rozkręcałem i skręcałem obudowę filtra zgodnie z numeracją śrub na obudowie.
Ostatnio zmieniony pt paź 23, 2009 22:03 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”