[mk2]Czy to wina pompy czy oleju?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

[mk2]Czy to wina pompy czy oleju?

Post autor: elektro » pt lut 17, 2006 22:29

Witam .Załamałem sie dziś .W moim golfie jest silnik 1.8 RP .Jadąc kiedyś na wzniesieniu zabrzęczał mi brzęczek do oleju przez pare sekund kontrolka od oleju nie zaświeciła sie .Myślałem że to może niski poziom oleju ale na bagnecie jest poziom po środku . Dziś odpaliłem auto przejechałem 150 km wszystko gra .Zgasiłem auto postało koło 2 godz odpaliłem i w czasie jazdy zabrzęczał mi sygnał alarmowy przez 3sek i zapaliła sie kontrolka .Czy to jest wina oleju jeżdze na castrolu 15w40 za 2tys mam go zmienić czy wina leży po stronie pompy olejowej ? Prosze doradzcie coś jestem załamany to bardzo poważna sprawa.Pozdrawiam

[ Dodano: Pią Lut 17, 2006 22:22 ]
Czyli musze jechać do mechanika .To w takim razie może ktoś mi pomoże w kwestji czujnika oleju ten koło filtra jak mierzyłem multimetrem przed chwilą kiedy silnik jest wyłączony jast rozwarty a jak zapale i pracuje na wolnych obrotach to zaczyna zwierać do masy ale musze troszke dodać gazu tak do 1000obr żeby czujnik zamknoł pewnie obwód . A czujnik z boku pod klawiaturą kiedy silnik nie pracuje jest zwarty a jak pracuje jest rozwarty ..Tak to ma działć ?
Ostatnio zmieniony pt lut 17, 2006 23:19 przez elektro, łącznie zmieniany 1 raz.

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 00:03

Kurcze jeżeli olej masz w porządku.Sprawdź jeszcze gęstość oleju.
A ile czasu jeździsz już na tym Castrolu?

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: elektro » sob lut 18, 2006 00:27

Od ostatniej wymiany około 8 tys.Zazwyczaj jeżdze na krótkich odcinkach około 6km .Dziwne jest to, że to mignięcie trwało krótko ok 4s .Teraz pale i ok .Jutro wymienie olej zobaczymy może stracił lepkość .Słyszałem że jak sie jeżdzi na krótkich odcinkach to paliwo dostaje sie do oleju może jest za żadki .Mam przejechane 211tys .Silnik oleju nie bierze od wymiany do wymiany dolewam tylko troszke .Możliwe uszkodzenie pompy ?

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 00:29

Nie pytam się ciebie ile czsu już jeździsz na tym oleju a nie kilometrów?

[ Dodano: Pią Lut 17, 2006 23:30 ]
Po prostu jak długo?

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » sob lut 18, 2006 00:31

Witam. No mniej wiecej tak to dziala. A mam pytanie. Jaki to Castrol? Mineralny czy syntetyk? Jaka on ma norme jakosciowa i ile za niego zaplacles?? Pozdrawiam

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 00:34

Ale jeżeli masz wtrysk paliwa to jak ma ci przelewać do silnika wachy.Bo chyba masz?
A jeżeli nawet masz PIERBURGA 2EE to itak on nie da ci przelać na silnik.Chyba że rozwalony i rozregulowany ale byś o tym pisał.

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: elektro » sob lut 18, 2006 00:36

Na Castrolu jeżdze 18tys Wcześniej niewiem jaki olej był wlany jak przywiozłem z niemiec dlatego wlałem olej Castrol GTX Milage 15w40 tz mineralny klasa SL 1L=20zł.

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 00:39

Rozumiem że nie wiesz ile czasu ma cały olej.
Jak nie wiesz to faktycznie wylej stary przepłucz nowym i wlej dobry.

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: elektro » sob lut 18, 2006 00:46

Zle mnie zrozumiałeś po przywiezieniu autka wymieniłem olej pasek i filtry .Wlałem mineralny bo niewiedziałem jaki był wcześniej .Jestem zdania ze smarowanie silnika to żecz na której nie zaoszczędzisz .Dlatego systematycznie wymieniam olej

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 00:49

Pewnie tak.
A ile lat ma GOflik?
I czy wcześniej nic takiego się nie działo?

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » sob lut 18, 2006 00:54

Ja uwazam ze powinienes sprobowac wymienic olej na nowy, to fakt ze jak sie jezdzi na krotkich trasach to paliwo intensywnie rozciencza olej, to ze wzgledu na notoryczne niedogrzanie silnika. Pozdrawiam

elektro
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: elektro » sob lut 18, 2006 00:58

Silnik napewno jest niedogżany dowodem tego jest biała maż na korku od wlewu oleju..

Awatar użytkownika
KamilW
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: KamilW » sob lut 18, 2006 01:01

No to podejrzewam ze olej juz jest tak rozcienczony ze silnik moze nie trzymac cisnienia. Moim zdaniem wymiana zalatwi sprawe. Pozdro.

fibolek

Post autor: fibolek » sob lut 18, 2006 01:02

Moze masz za gęsty olej wlej jakiś dodatek(nie doktora) lub zmień olej na półsyntetyk.
Wiecej ci nie pomogę bo nie mam niebieskiego pojęcia.
Chociaż ja często też jeżdże krótkie odcinki(miasto) i wszystko jest ok.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”