ubywa plynu chlodzacego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
ubywa plynu chlodzacego
witam
mam taki problem iz ubywa mi płyn chłodniczy ale tylko do stanu min. i tak zostaje
macie jakieś typy co to może być
mam taki problem iz ubywa mi płyn chłodniczy ale tylko do stanu min. i tak zostaje
Forum Miłośników BMW E30
[url=http://bmw-e30.pl/index.php?ap=14]www.bmw-e30.pl[/url]
Re: ubywa plynu chlodzacego
nie dolewać i będzie okstrzelba pisze:witam
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
- prezesik25
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Jeśli nie masz wycieków a płynu ubywa to może być uszczelka pod głowicą.
Jeśli płyn znika z układu chłodzenia (nie przybywa w zbiorniczku), to może to być:
-> Uszkodzona pompa - należy dokładnie obejrzeć pompę oraz jej okolicę.
-> Nieszczelny układ chłodzenia - koniecznie należy obejrzeć wszystkie elementy układu chłodzenia. Zwłaszcza przewód pod chłodnicą.
-> Wydmuchana uszczelka pod głowicą - W tym przypadku oczywiście należy wymienić uszczelkę pod głowicą . Dosyć charakterystycznym objawem w/w przypadłości jest przegrzewanie się silnika oraz zabarwienie spalin na kolor biały (biała chmura dymu z rury wydechowej).
To, że nie widać wycieków na wierzchu i nie ma plamy pod autem nie oznacza, iż takowych nie ma. Możliwe, iż wycieki są tylko podaczas pracy silnika, kiedy to wytwarza się pewne ciśnienie (efekt działania pompy wodnej) w układzie chłodzenia. Poza tym ów płyn na nagrzanym silniku może odparowywać, efektem czego nie będzie widać wycieków z układu chłodzenia.
Jeśli zaś płyn z układu chłodzenia jest wypuszczany do zbiorniczka wyrównawczego i tam zostaje (nie powraca, gdy silnik ostygnie trochę), to może to oznaczać uszkodzenia zaworu w dyfuzorze (u dołu zbiorniczka wyrównawczego). Jednak nie wiem, jaki masz pojazd, więc nie wiem, czy ów zawór w Twoim aucie występuje.
Powodzenia.
Jeśli płyn znika z układu chłodzenia (nie przybywa w zbiorniczku), to może to być:
-> Uszkodzona pompa - należy dokładnie obejrzeć pompę oraz jej okolicę.
-> Nieszczelny układ chłodzenia - koniecznie należy obejrzeć wszystkie elementy układu chłodzenia. Zwłaszcza przewód pod chłodnicą.
-> Wydmuchana uszczelka pod głowicą - W tym przypadku oczywiście należy wymienić uszczelkę pod głowicą . Dosyć charakterystycznym objawem w/w przypadłości jest przegrzewanie się silnika oraz zabarwienie spalin na kolor biały (biała chmura dymu z rury wydechowej).
To, że nie widać wycieków na wierzchu i nie ma plamy pod autem nie oznacza, iż takowych nie ma. Możliwe, iż wycieki są tylko podaczas pracy silnika, kiedy to wytwarza się pewne ciśnienie (efekt działania pompy wodnej) w układzie chłodzenia. Poza tym ów płyn na nagrzanym silniku może odparowywać, efektem czego nie będzie widać wycieków z układu chłodzenia.
Jeśli zaś płyn z układu chłodzenia jest wypuszczany do zbiorniczka wyrównawczego i tam zostaje (nie powraca, gdy silnik ostygnie trochę), to może to oznaczać uszkodzenia zaworu w dyfuzorze (u dołu zbiorniczka wyrównawczego). Jednak nie wiem, jaki masz pojazd, więc nie wiem, czy ów zawór w Twoim aucie występuje.
Powodzenia.
Pomogłem, podziękuj niech praca nie idzie na marne :))
no wlasnie termostat byl wymieniany i temp jest ok lapie 90st i tak trzymaprezesso pisze:a nie wywala ci płynu przez zbiorniczek?
temp. na wskaźniku nie przekracza 90 stopni?
nie mam takich obiaw - nie ma bialego dymuduszekm pisze:Wydmuchana uszczelka pod głowicą - W tym przypadku oczywiście należy wymienić uszczelkę pod głowicą . Dosyć charakterystycznym objawem w/w przypadłości jest przegrzewanie się silnika oraz zabarwienie spalin na kolor biały (biała chmura dymu z rury wydechowej).
golf 3 1.9tdi z tego co sie orietuje to silnik jest ALEduszekm pisze:jaki masz pojazd
co do tego to nie wiem bo jakos nic nie widze aby cieklo no chyba ze jak napisales podczas pracy silnika i moze kapie gdzies na ziemie - musze sie temu przypatrzecduszekm pisze:-> Uszkodzona pompa - należy dokładnie obejrzeć pompę oraz jej okolicę.
Forum Miłośników BMW E30
- Paweł Marek
- V.I.P.
strzelba, wymień profilaktycznie korek zbiorniczka a następnie szukaj nieszczelności w układzie chłodzenia: połączenia węży, króćće, dolne rogi chłodnicy, zaślepki w tyłu bloku silnika, pompa wody. Z cała pewnością gdzieś cieknie, tyle płyn szybko odparowuje więc czasem zlokalizowanie wycieku jest trudne, widoczne są tylko małe zacieki od wysychającego płynu. Ale napewno gdzieś wyciek jest.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
a dzis jeszcze jedno zaobserwowalem
a mianowicie przy dzisiejszej pogodzie jak wlaczone jest ogrzewanie na 1/2 to szyby troche paruja natomiast jak wylacze ogrzewanie na 0 to nie
i tak sie zastanawiam czy nie jest to moze nagrzewnica albo jej zaworek jesli takowy jest ale wtedy powinienem czuc zapach plynu a nie czuje nic
a mianowicie przy dzisiejszej pogodzie jak wlaczone jest ogrzewanie na 1/2 to szyby troche paruja natomiast jak wylacze ogrzewanie na 0 to nie
i tak sie zastanawiam czy nie jest to moze nagrzewnica albo jej zaworek jesli takowy jest ale wtedy powinienem czuc zapach plynu a nie czuje nic
Forum Miłośników BMW E30