Temperatura silnika.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura silnika.
witam. mam male pytanie. mam 1.8t i zauwazylem ze jak jest zimno to strasznie powoli grzeje sie silnik, znaczy wskazowka od temperatory ledwie podnosi sie do gory jest poprostu bardzo nisko mam pytanie czy to jest normalne? bo jak jest cieplo to zawsze mam 90 stopni a jak juz jest jesien czy zima to nigdy mi nie osiaga 90 stopni chyba ze stoje w korku prosze o porade czy to jest wina termostatu czy tak to ma byc? dziekuje i pozdrawiam.
'
'
fiju
Re: Temperatura silnika.
Na 99% termostat, wymień go przed zimą...fiju pisze:czy to jest wina termostatu czy tak to ma byc?
- Wojtes3mkIII
- Ma gadane
- Kontakt:
Przecierz od dołu jest zawór spustowy,więc tylko wystarczy podlożyć jakąś miske i spuscić płyn.pavulon78 pisze:Do spuszczenia płynu chłodniczego. Chyba że ktoś lubi kąpiele w płynie to moze to zrobić bez spuszczania płynu. Wtedy trzeba doliczyć jeszcze parę złotych na uzupełnienie płynu który wyleci "górą"fiju pisze:to w ktorym miejscu on jest ze trzeba kanał do tego?
Jacek
Zgadza. Ale w MK4 (przynajniej u mnie) zawór jest w takim miejscu że dość trudno do niego sięgnąć bez wchodzenia pod samochód. Zawór jest dość blisko przedniej ścianki zderzaka, a zderzak na dole zachodzi mocno na spód. Nawet od spodu żeby spuścić płyn i sie za bardzo nie pochlapać do kurka spustowego musiałem podłączyć gumowy wężyk i dopiero z wężyka spuszczałem do wiadra. Bez tego wężyka cały płyn wyciekałby na zderzak i rozlewałby się.
Dodatkowo dochodzi kwestia osłony pod silnikiem. Ona też bardzo utrudnia dojście do zaworu spustowego a odkręcenie jej bez wejścia pod samochód jest chyba niemożliwe.
Można ewentualnie spróbować patentu z wjechaniem jedna stroną na wysoki krawężnik i wtedy spróbować dostać się do korka spustowego.
Ewentualnie można olać spuszczanie płynu z układu i łapać to co wycieknie przy odłączeniu węża wchodzącego do termostatu i samego króćca termostatu.
Maly rysunke poglądowy sklecony naprędce
Dodatkowo dochodzi kwestia osłony pod silnikiem. Ona też bardzo utrudnia dojście do zaworu spustowego a odkręcenie jej bez wejścia pod samochód jest chyba niemożliwe.
Można ewentualnie spróbować patentu z wjechaniem jedna stroną na wysoki krawężnik i wtedy spróbować dostać się do korka spustowego.
Ewentualnie można olać spuszczanie płynu z układu i łapać to co wycieknie przy odłączeniu węża wchodzącego do termostatu i samego króćca termostatu.
Maly rysunke poglądowy sklecony naprędce
Ostatnio zmieniony pn paź 26, 2009 20:32 przez pavulon78, łącznie zmieniany 1 raz.