pytanie o temperaturę
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
pytanie o temperaturę
Witam mam takie pytanie. Mam golfa III 1.9 tdi(90 KM) i gdy rano go odpalam czyli zimny silnik i przejeżdżam nim dystans ok 10 km do pracy to temperatura na wskaźniku nie dochodzi nawet do 70 stopni. czy to normalne? nie odczuwam przy tym nic niezwykłego co by się mogło dziać z silnikiem. auto chodzi normalnie tylko ta temperatura mnie zastanawia. czy po takim dystansie silnik nie powinien mieć w granicach 90 stopni? czy poprostu tak długo się nagrzewa? proszę o podpowiedź
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
Po 10km powinien już osiągnąć temp roboczą 90C, no chyba że jedziesz naprawdę bardzo wolno, choć to też było by dziwne...Sprawdź czujnik temperatury na początek
Czy jak jedziesz w długie trasy to tez wskazówka nie dochodzi do 90C?
przyczyny-
-Zacięty termostat
-uszkodzony czujnik temperatury lub (zaśniedziałe styki w kostce)
Czy jak jedziesz w długie trasy to tez wskazówka nie dochodzi do 90C?
przyczyny-
-Zacięty termostat
-uszkodzony czujnik temperatury lub (zaśniedziałe styki w kostce)
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
Re: pytanie o temperaturę
jak jedziesz z włączonym nadmuchem to silnik dłużej się nagrzewa i potrzebuje dłuższego odcinka, więc 10 km może być mało przy niskich temp. otoczenia, ważne czy w trasie ci dochodzi i trzyma równo 90 st.grzesiek123 pisze:Witam mam takie pytanie. Mam golfa III 1.9 tdi(90 KM) i gdy rano go odpalam czyli zimny silnik i przejeżdżam nim dystans ok 10 km do pracy to temperatura na wskaźniku nie dochodzi nawet do 70 stopni. czy to normalne? nie odczuwam przy tym nic niezwykłego co by się mogło dziać z silnikiem. auto chodzi normalnie tylko ta temperatura mnie zastanawia. czy po takim dystansie silnik nie powinien mieć w granicach 90 stopni? czy poprostu tak długo się nagrzewa? proszę o podpowiedź
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
- golfer_1984
- VW Baron
- Kontakt:
jeśli chodził nawiew to mozliwe że będzie te ok 80grzesiek123 pisze:Dziś zrobiłem 40 km i temperatura była tak ok 80 stopni( między 70 a 90 stopni ok) i pytałem znajomego i powiedział że nie ma co się stresować bo mogę mieć tak ustawiony termostat. jest to możliwe?
jak pojedziesz w kolejną trasę i będzie ok 80 to stań chwilę wyłącz nawiew i zobacz czy wskazówka dojdzie do 90, jak dojdzie to ok
MK5 GTI DSGhttp://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=90&t=467361
GTI TDI 20 JAHREhttp://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=263904
GTI TDI 20 JAHREhttp://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=263904
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
no wskazówka była trochę za 70 stopni przed kreską która jest między 70 a 90 stopni. kolega stwierdził że to możliwe ze względu ustawienia termostatu. Ja tam się wogóle nie znam na tym u niego mówił że jest podobnie że nie dochodzi do 90 st. nawiew miałem włączony na 2 i tylko przez chwilę na max gorąco a potem na środek dałem
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
- bradley
- Forum Master
Kupujesz termostat (gora 40zl), uszczelki sa w srodku. Wymienisz sobie sam jesli masz komplet kluczy z grzechotka i dluga przedlozka. Instrukcja "how to" jest na forum.
VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
Napisz jeszcze jaki masz rocznik, do 95 wskaźniki pokazywały rzeczywistą temperaturę, a od 95 pokazywały jedynie prawidłową w zakresie eksploatacyjnym (między ok 70-80 a 100-110 cały czas 90). Dlatego jeśli masz rocznik do 95 to całkowicie normalne, jeżeli zaś od 95 powinno być tak jak piszeitaliano_83
- Grzesiek GT
- ...
- Kontakt:
również mam 93r. termostat wymieniony nadal to samo, kupiłem już czujnik w tygodniu wymienię go i powinno być spowrotem 90stopni tak jak bylo wczesniejgrzesiek123 pisze:mam rocznik 93. Jak pytałem znajomego mechanika to powiedział ze tak moze być. Wskazówka dochodzi tak prawie do 80 stopni w trasie