Podświetlenie biegów w automacie

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Mitek91
Mały gagatek
Mały gagatek

Podświetlenie biegów w automacie

Post autor: Mitek91 » ndz lis 01, 2009 20:21

Witam :bigok:

Razem z kolegą Achamerskim wspólnymi siłami (ja to głównie pomiarami :) ) zdołaliśmy stworzyć diodowy zamiennik oryginalnej żarówki podświetlającej biegi w automatach w golfach mk3 i vento. Wygląda to tak: (sorka za jakość zdjęć, ale pewnie niektórzy wiedzą, jak to jest robić zdjęcia aparatem sony z wyłączonym fleszem)

Obrazek Obrazek Obrazek

W rzeczywistości wszystko wygląda o wiele lepiej, a ten efekt niedoświetlania biegów znajdujących się w danym momencie najdalej od dźwigni nie jest aż tak widoczny, kolor zielony jest żywszy, w odcieniu oryginalnego podświetlenia liczników.

Oczywiście jak z każdym prototypem nie było łatwo :grin:
Cała konstrukcja opiera się na samej wkładce do oprawki, czyli dwie wsuwki i 3 diody- jedna pionowa i dwie po bokach. Wszystko było troszkę za szerokie (moja wina-niedokładny pomiar :grrr: ) , dosłownie o włos, więc nie można było wcisnąć tego bez problemu do zielonej oprawki- postanowiłem piłką odciąć samą rurkowatą część i nałożyć na ścisło na diody, po uprzednim delikatnym rozwierceniu od środka. Wszystko trzyma się stabilnie i ścisło, na razie żadnych przemieszczeń, a wybrany bieg jest dokładnie oświetlony na biało, reszta na zielono. Drobne poprawki konstrukcyjne i wszystko będzie jak oryginał :grin:

Kolejną rzeczą jest jasność podświetlenia- mi osobiście wydaje się w sam raz- ani za jasne, ani za ciemne, wszystko doskonale widać i świetnie się prezentuje :)

Składam serdeczne podziękowanie jeszcze raz koledze Achamerskiemu za współpracę i jeśli ktoś byłby zainteresowany takim cudem to proszę pisać na PW do naszego forumowego elektronika, napewno pomoże :okej:

Pozdro :bajer:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”