golf 2 1.6 TD intercoler sb-migająca kontrolka świec

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Kornel21K
Nowicjusz
Nowicjusz

golf 2 1.6 TD intercoler sb-migająca kontrolka świec

Post autor: Kornel21K » pn lut 20, 2006 16:23

Witam.Mam problem z lampką kontrolną od świec,gdy podgrzeje świece i uruchomie silnik wszystko jest dobrze ale po paru sekundach coś zaczyna na chwile "tykać",prądy przygasają i zaczyna mrygać kontrolka od świec.Jest tak ciągle dopuki nie wyłącze silnika.Świece grzeją tyle ile trzeba,można z tym jeżdzić tylko że ta kontrolka na desce strasznie denerwuje.Nie wiem czy to któryś przekażnik sie zepsół czy co prosze o pomocne porady co do tego pomarańczowego upiora.

gradi
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: gradi » pn lut 20, 2006 23:50

najprawdopodobniej to przekaznik od swiec zarowych jak on sie popsuje to cuda sie dzieja

Kornel21K
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Kornel21K » wt lut 21, 2006 19:57

ale jak zamieniłem mój przekażnik na przekażnik z golfika kolegi co działa bez problemów to dalej było to samo.Mam jeszcze jeden taki przekażnik który nie jest od świec(bo chyba jest tylko jeden,nie?),którego jak wyjme z gniazda to kontrolka nie świeci ale tez świece nie grzeją.nie wiem czy ten przekażnik ma coś wspólnego z przekażnikiem od świec,no i jest on w całkiem osobnym gnieżdzie wiszącym se na kabelkach.Moge go wyjmować w czasie jazdy aby kontrolka nie mrygała,ale przy odpalaniu trzeba go wsadzić na miejsce by świece robiły co do nich należy,a ja nie lubie jak coś mi w aucie nie gra więc musze do tego dojść.

Awatar użytkownika
bongo
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: bongo » śr lut 22, 2006 02:31

Sprawdz bezpiecznik świec żarowych.

wynalazek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: wynalazek » czw mar 16, 2006 09:20

ja mialem podobny problem i okalalo sie ze mialem zaoksydowana mase przy silniku na twoim miejscu przeczyscilbym kable od masy pozdro wynalazek

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw mar 16, 2006 10:31

Kornel21K pisze:ale jak zamieniłem mój przekażnik na przekażnik z golfika kolegi co działa bez problemów to dalej było to samo.Mam jeszcze jeden taki przekażnik który nie jest od świec(bo chyba jest tylko jeden,nie?),którego jak wyjme z gniazda to kontrolka nie świeci ale tez świece nie grzeją.nie wiem czy ten przekażnik ma coś wspólnego z przekażnikiem od świec,no i jest on w całkiem osobnym gnieżdzie wiszącym se na kabelkach.Moge go wyjmować w czasie jazdy aby kontrolka nie mrygała,ale przy odpalaniu trzeba go wsadzić na miejsce by świece robiły co do nich należy,a ja nie lubie jak coś mi w aucie nie gra więc musze do tego dojść.
Mowisz chyba o sterownku swiec. Decyduje on o czasie grzania zaleznie od temp plynu chodzacego. Sterownik decyduje tez o grzaniu swiec po odpaleniu. Swiece grzeja wtedy przez ok 3 minuty. Jak go wyjmiesz to kontrolka przestaje mrugac, bo jest on "przed" przekaznikiem swiec.
Najlepiej jakbys podmienil od kogos ten sterownik i sprawdzil jak bedzie...

[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » czw mar 16, 2006 12:26

świece grz
inek01 pisze:Sterownik decyduje tez o grzaniu swiec po odpaleniu. Swiece grzeja wtedy przez ok 3 minuty
pierwsze słysze. bo u mnie wyrażnie słychać odpadnięcie przekaźnika po kilku sekundach od odpalenia. i na pewno tak jest bo widzę po napięciu, wzrasta jak kończą grzanie.wydaje mi sie że nie jest dobre dla świec gdyby grzały tak długo

viewtopic.php?f=86&t=432970 końca nie ma nigdy...

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw mar 16, 2006 13:20

W TDI o czasie grzania decyduje juz EDC, w TD jest ten sterownik od tego...
Masz racje wydaje Ci sie ;) Po odpaleniu swiece grzeja przez jakis czas co polepsza kulture pracy zimnego silnika. Widocznie nie szkodzi to swiecom jak tak jest to skonstruowane... Zauwaz ze w TDI swiece sa w komorze spalania i jakos im to nie przeszkadza, a w TD chyba tympbardziej przy komorze wstepnej...

[img]http://img413.imageshack.us/img413/3990/naklejkalogopodpistt1.jpg[/img] Bye, bye Mk3...

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » czw mar 16, 2006 14:04

nie bede sie sprzeczał, ale nie przekonałeś mnie ze wg ciebie świece grzeją ileś minut po odpaleniu silnika. książka TD pisze że po dopaleniu silnika na świecach powinno wystąpić napięcie ( będą grzały) jeszcze 6-7 SEKUND a max czas ( od przekręcenia kluczyka ok 7 s do momentu zgaśnięcia lampki i jeszcze wspomniane kilka s do odbicia przekaźnika) dobrze by było żeby nie przekraczał 15 SEKUND. więc sorry, ale moja wiedza nie przewiduje grzania w minutach.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw mar 16, 2006 15:05

Cinek pisze:książka TD pisze że po dopaleniu silnika na świecach powinno wystąpić napięcie ( będą grzały) jeszcze 6-7 SEKUND a max czas ( od przekręcenia kluczyka ok 7 s do momentu zgaśnięcia lampki i jeszcze wspomniane kilka s do odbicia przekaźnika) dobrze by było żeby nie przekraczał 15 SEKUND
Masz racje, ale chyba mnie do konca nie zrozumiales. Faza grzania przed odpaleniem silnika to jedno, a faza grzania po odpaleniu to drugie. Jesli przed odpaleniem poczekasz az przekaznik rozlaczy swiece, to po odpaleniu i tak grzanie powinno sie zalaczyc ponownie na jakis czas...

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 14:08 ]
Przeczytaj sobie ten temat http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=346211

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » czw mar 16, 2006 15:18

zrozumiałem doskonale. po włączeniu silnika włączają sie świece na 8s. i to jest właśnie ten jakiś czas o którym piszesz. ale w życiu nie są to 3 minuty ani nawet minuta. bo szlag by trafił świece szybciuteńko. faza przed odpaleniem 8 s i po odpaleniu też znowu 8s. oczywiście około. w TD oczywiście bo w TDI czasem steruje komp czy jak to tam sobie nazwiemy

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw mar 16, 2006 15:42

Ok, wiec chodzi teraz o konkretny czas grzania po odpaleniu. Ja tez nie bede sie sprzeczal co do czasu grzania w TD, ale wiem z w TDI na 100% swiece moga grzac ok 2-3 minut po odpaleniu i na pewno nic im sie nie stanie. Nigdzie jeszcze nie znalazlem dokladnego info na temat mocy grzania swiec po odpaleniu, ale wydaje mi sie ze jest mniejsza niz przed odpaleniem.

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 14:56 ]
http://www.diagtronik.pl/forum/viewtopic.php?t=2123

[ Dodano: Czw Mar 16, 2006 14:59 ]
A tak swoja droga to palen pisal w temacie http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?p=346211 ze jemu grzeja od 2-3 minut... Wiec teraz pytanie czy u Ciebie jest jak trzeba czy u niego z tym czasem ?

Awatar użytkownika
Cinek
_
_
Kontakt:

Post autor: Cinek » czw mar 16, 2006 17:58

bede sie trzymał tego co jest w książce TD. a że tak właśnie mam uważam że tak jest dobrze :okej:
uff, to my se pogadali :pub:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
inek01
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: inek01 » czw mar 16, 2006 18:20

No ok, ale tam pisza o fazie grzania przed rozruchem przeciez. "Gasnie lampka" i swiece powinny grzac jeszcze przez kilka sekund - ok, ale nie pisza nic o czasie grzania po odpaleniu...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”