[Mk3] Jakie ciśnienie oleju i ile czujników w 1,6 AEE?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Mk3] Jakie ciśnienie oleju i ile czujników w 1,6 AEE?
Ponieważ mój problem, opisany tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=37184
jest nadal aktualny, mam konkretne pytanka (MkIII 1996 1,6 AEE):
- jakie są wartości ciśnienia oleju, mierzalne w głowicy przy obrotach biegu jałowego i przy 2000-2500 obr/min?
- czy czujnik w głowicy jest jedynym czujnikiem ciśnienia oleju w silniku AEE?
- czy jest jakaś sygnalizacja dźwiękowa zbyt niskiego ciśnienia?
Z góry dzięki za informacje
jest nadal aktualny, mam konkretne pytanka (MkIII 1996 1,6 AEE):
- jakie są wartości ciśnienia oleju, mierzalne w głowicy przy obrotach biegu jałowego i przy 2000-2500 obr/min?
- czy czujnik w głowicy jest jedynym czujnikiem ciśnienia oleju w silniku AEE?
- czy jest jakaś sygnalizacja dźwiękowa zbyt niskiego ciśnienia?
Z góry dzięki za informacje
/// Movie Edition FlashRot ///
Przy mocy znamionowej przy obrotach rzedu 2000-2500 cisnienie powinno wynosic
bar(1/min).Jak chodzi o ilosc czujnikow to z zasady jest jeden aczkolwiek były modele z dwoma czujnikami(model AEE wedle moich schematow ma jeden czujnik cisnienia oleju).Co do sygnalizacji to nigdy sie nie spotkałemn z czyms takim w Golfie.
bar(1/min).Jak chodzi o ilosc czujnikow to z zasady jest jeden aczkolwiek były modele z dwoma czujnikami(model AEE wedle moich schematow ma jeden czujnik cisnienia oleju).Co do sygnalizacji to nigdy sie nie spotkałemn z czyms takim w Golfie.
Best Life is VW drive!!!! :satan:
Dzięki Mam jednak wątpliwości:
W jakiejś innej karcie serwisowej (z hurtowni części) znalazłem: 1,0 bar przy obr. b. jałowego i 2,0 bar przy 2500 obr/min.
Moc maksymalna w AEE (wg danych z vwgolf.pl) jest osiągana przy 4800 obr/min, natomiast maks. moment przy 2800 obr/min.
Co masz na myśli, pisząc "moc znamionowa"?
W źródle "Haynes Data Book" doszukałem się ciśnienia 2,0 bar bez podania prędkości obrotowej.Maiki X pisze:Przy mocy znamionowej przy obrotach rzedu 2000-2500 cisnienie powinno wynosic bar(1/min).
W jakiejś innej karcie serwisowej (z hurtowni części) znalazłem: 1,0 bar przy obr. b. jałowego i 2,0 bar przy 2500 obr/min.
Moc maksymalna w AEE (wg danych z vwgolf.pl) jest osiągana przy 4800 obr/min, natomiast maks. moment przy 2800 obr/min.
Co masz na myśli, pisząc "moc znamionowa"?
Też mi się wydaje, że jeden, umieszczony w głowicy (wg mechanika: kolor niebieski). Jego zakres pomiarowy wg oznaczenia to 0,5-3,5 bar.Maiki X pisze:Jak chodzi o ilosc czujnikow to z zasady jest jeden aczkolwiek były modele z dwoma czujnikami(model AEE wedle moich schematow ma jeden czujnik cisnienia oleju)).
Sądząc po treści tematów z forum, na pewno w Golfach 3 (może w tych starszych?) jest sygnalizacja z brzęczykiem. U mnie pewnie nie, chociaż będę wdzięczny za potwierdzenie.Maiki X pisze:Co do sygnalizacji to nigdy sie nie spotkałemn z czyms takim w Golfie.
Co do cisnienia oleju to masz racje sprawdziłem teraz w Workshopie i jest to 2.0bara przy 200-2500 obr/min jakies przekłamanie w ksiazce.A co do brzeczka to sie nie spotkałem sam mam Golfa 3 i nawet wedle schematu elekt. nie znalazłem takiego urzadzenia.
[ Dodano: Pon 20 Lut, 2006 ]
A co do mocy znamionowej(nominalnej) jest to moc okreslona przez producenta a silnik osiaga ja na biegu jałowym bez obciazen i wtedy cis.oleju powinno wynosic 1.0bar.
[ Dodano: Pon 20 Lut, 2006 ]
A co do mocy znamionowej(nominalnej) jest to moc okreslona przez producenta a silnik osiaga ja na biegu jałowym bez obciazen i wtedy cis.oleju powinno wynosic 1.0bar.
Best Life is VW drive!!!! :satan:
Oki, czyli dane o ciśnieniu raczej mam dobre. Z tego wniosek, że mam za małe ciśnienie (0,5bar na jałowym i 1,8bar przy 2500obr/min)Maiki X pisze:Co do cisnienia oleju to masz racje sprawdziłem teraz w Workshopie i jest to 2.0bara przy 200-2500 obr/min jakies przekłamanie w ksiazce.A co do brzeczyka to sie nie spotkałem sam mam Golfa 3 i nawet wedle schematu elekt. nie znalazłem takiego urzadzenia.
Dam znać, czy to zabrudzony smok pompy oleju, czy coś innego.
Brzęczyki na pewno były, jest o nich np. tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=36730
Podejrzewam, że u mnie nie ma czegoś takiego - czy ktoś mógłby mnie utwierdzić?
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Są i to w standardzie... Ja miałem nawet w najbiedniejszej wersji 1,4 z pierwszego wypustu (09.1991)Kulbros pisze:Brzęczyki na pewno były, jest o nich np. tu: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=36730
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]
Dzięki Nie wiem tylko czy w 1996 roku brzęczyki były dalej stosowane? Czy może zależy to od typu silnika?Marihuana Man pisze:Są i to w standardzie... Ja miałem nawet w najbiedniejszej wersji 1,4 z pierwszego wypustu (09.1991)Kulbros pisze:Brzęczyki na pewno były [...]
A jeśli mam brzęczyk, to czemu ani razu nie zabrzęczał, skoro manometr pokazuje ciśnienie poniżej normy?
Brzeczyk znajduje sie w licznikach jest tam montowany od poczatku produkcji. ja mialem go w starszej wersji licznikow i w MFA tez jest .....
co do czujnika to jest 1 znajduje sie w glowicy ( tesc ma octavie z silnikiem AEE i u niego jest jeden czujnik i jest tez brzeczyk w licznikach ... ) a napewno brzeczy bo juz 2 razy zawyl ... raz rok temu .. wtedy samochod ostawilismy na warsztat .. 2 raz kilka dni temu .... poprawilismy styk i juz nie wyje ... ale to tak na marginesie
co do czujnika to jest 1 znajduje sie w glowicy ( tesc ma octavie z silnikiem AEE i u niego jest jeden czujnik i jest tez brzeczyk w licznikach ... ) a napewno brzeczy bo juz 2 razy zawyl ... raz rok temu .. wtedy samochod ostawilismy na warsztat .. 2 raz kilka dni temu .... poprawilismy styk i juz nie wyje ... ale to tak na marginesie
---> Golf III 1.8 <---
Oki, thx, już wiem, że mam jeden czujnik (w głowicy - zakres 0,5-3,5 bar) i powinienem mieć brzęczyk. Pojawiają się kolejne pytania:Artur79 pisze:Brzeczyk znajduje sie w licznikach jest tam montowany od poczatku produkcji. ja mialem go w starszej wersji licznikow i w MFA tez jest .....
- czy jeśli mruga lub zapala się na dłuższą chwilę kontrolka ciśnienia na biegu jałowym, to brzęczyk też powinien być słyszalny? Domyślam się, że powinien być podpięty do tego samego obwodu...
- może kupiłem jednak trefny czujnik? Czemu przy poprzednim czujniku kontrolka się nie świeciła? Poza czujnikiem oraz wyczyszczeniem i uszczelnieniem odmy nic się nie zmieniło
- Marihuana Man
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Brzęczyk się włącza przy prędkości obrotowej pow. 2000 obr/minKulbros pisze:- czy jeśli mruga lub zapala się na dłuższą chwilę kontrolka ciśnienia na biegu jałowym, to brzęczyk też powinien być słyszalny? Domyślam się, że powinien być podpięty do tego samego obwodu...
[img]http://dvprogram.pl/vw.jpg[/img]