Temperatura
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Temperatura
Na poczatek witam wszystkich gdyz jestem tu nowy:) Nie dawno kupilem golfika mk3 w wersji GT i mam z nim problem gdyz wskaznik temperatury lezy caly czas na "zerze" dodam ze termostat jest nowy z nadmuchow dmuch cieplo wentylator sie wlacza a po wypieciu kostki od czujnika temperatury silnik podnosi obroty jak bym na ssaniu gdzie szukac przyczyny?? gdzies jakas kostka przy liczniku czy moze jednak czujnik temperatury??
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
Mam taki sam silnik jak Ty i objawy u mnie były takie same. Winny był oczywiście czujnik temperatury. To normalne, że po wypięciu kostki od czujnika obroty się podnoszą. Po prostu komp nie mając sygnału z czujnika ustawia sobie jakaś tam domyślną wartość, czego skutkiem są wyższe wolne obroty i zapewne trochę wyższe spalanie.
Dlatego moja rada taka - kup nowy czujnik i daj znać czy pomogło. Jak nie to będziemy szukać dalej.
Dlatego moja rada taka - kup nowy czujnik i daj znać czy pomogło. Jak nie to będziemy szukać dalej.
[img]http://www.symfonia.ovh.org/logo.jpg[/img]
Obstawiałbym termostat. Jeśli będzie cały czas otwarty to przy obecnych temperaturach silnik nie ma szans rozgrzać się do normalnej temperatury.
Chwilę po odpaleniu zimnego silnika złap za wąż za termostatem i sprawdź czy nie robi się ciepły. Jeśli tak - termostat cały czas otwarty, więc do wymiany.
A poza tym o termostatach już sporo postów było na forum, więc wystarczy poszukać.
Chwilę po odpaleniu zimnego silnika złap za wąż za termostatem i sprawdź czy nie robi się ciepły. Jeśli tak - termostat cały czas otwarty, więc do wymiany.
A poza tym o termostatach już sporo postów było na forum, więc wystarczy poszukać.
[img]http://www.symfonia.ovh.org/logo.jpg[/img]
Należy sprawdzić,oczyścić połączenia na kostce podpiętej do czujnika temperatury cieczy,istnieje również mozliwość sprawdzić wskaźnik,dokładnie nie pamiętam.Podaje się jeden przewód na masę(poszukaj bo nie jestem pewien).jaaa19911 pisze:gdzies jakas kostka przy liczniku czy moze jednak czujnik temperatury??