Problem(chyba)z gaźnikiem Pireburg 2e

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Problem(chyba)z gaźnikiem Pireburg 2e

Post autor: roquo » ndz lis 15, 2009 18:43

Witam
Mam chyba problem z gaźnikiem a mianowicie chodzi o to że jak samochód jest zimny to w miarę chodzi,na ssaniu obr.ok 3000 :kac: a jak się nagrzeje to obroty spadają na ok 300 i go zadusza,jak się zadusi i zgaśnie to bardzo ciążko odpala trzeba gazem długo pompować i zachwile łapie (przy gazie wciśniętym do oporu) dojdzie gdzieś do ok 1200 i przerywa.No i strasznie kopci(kłęby niebieskiego dymu)stawiam na gaźnik bo wymieniałem silnik bo ten co miałem to był zajechany i też na koniec takie objawy miał.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 15, 2009 18:46

niebieski dym to niestety nie gaźnik i nadmiar paliwa tylko olej. A jeśli nie jest niebieski tylko czarny lub rano szary od pary wodnej, to pewnie gaźnik przelewa. Ale użyj najpiuerw szukajki. Hasła: Pierburg 2E2, zawór wzbogacania mieszanki, pływak, zawór iglicowy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz lis 15, 2009 18:59

znaczy sie tyle oleju to raczej nie ciągnie.......to są obłoki,kłęby dymu.....silnik sprawdzałem,nie dymił tylko był na monowtrysku a ja założyłem gaźnik.pływak sprawdzałem,wygląda na cały no i te membranki z prawej strony gaźnika jak się patrzy od przodu to chyba od zaworu wzbogacania mieszanki są całe,zaworu iglicowego nie sprawdzałem,gdzie się on znajduje?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 15, 2009 19:02

w pokrywie pod pokrywą gaźnika dostępny od spodu, zamykany jest przez pływak, z tym że niesłychanie rzadko się tak zużywa żeby zaczął puszczać benzyne, częściej zdarza się pęknięcie samego pływaka. Sprawdzić trzeba, przy okazji po zdjęciu pokrywy wydmuchasz wnętrze i dysze. Tylko jeśli zniszczysz uszczelkę pokrywy przy zdejmowaniu to wielka bieda, nie wytniesz jej raczej sam bo jest bardzo skomplikowana w kształcie
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 19:02 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz lis 15, 2009 19:19

Hmm.To też wykluczam...odkręcałem i sprawdzałem,przy okazji przedmuchałem tylko że uszczelka pokrywy była lekko naderwana,może to być przez to??ps.Jest możliwość kupna jakiegoś zestawu naprawczego,może to by pomogło?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 15, 2009 19:53

jest mozliwość (gaznik.pl) ale nie sądzę że pomoże. To co się psuje w gaźniku to oprócz membrany zaworu wzbogacania i membrany pompki przyśpieszacza nie znjaduje się w zestawie. Mam na myśli oba elektrozawory , siłownik pull-down, siłownik 3-położeniowy i siłownik drugiej przepustnicy oraz element woskowy.
Ostatnio zmieniony ndz lis 15, 2009 19:54 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz lis 15, 2009 22:11

To nic pozostaje kupno drugiego gaźnika,tylko nie jestem na 100% pewny że to gaźnik ale na to wygląda :grrr:

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 15, 2009 22:32

roquo, jeśli nie masz ochoty się w to wgłębiać to kupuj po regeneracji za zwrotem starego, oferty sa na allegro

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » ndz lis 15, 2009 22:55

tak tylko taki gaźnik to 50% wartości mojego samochodu.....poszukam może znajde gdziś dobry tani gaźnik(do 250zł)

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz lis 15, 2009 23:49

roquo, odradzam kupowanie w ciemno i tanio, to już lepiej wgłębiaj się w to sam. Chodzi o to że zwykle pada jakaś jedna rzecz, którą można samemu naprawić lub wymienić za małą kasę. Trzeba tylko zdiagnozować problem więc potrzebny jest spec. Ale jak trochę poczytasz foru to sie prawie wszystkiego dowiesz co potrzeba

roquo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: roquo » pn lis 16, 2009 17:30

Chętnie bym się zagłębił........tylko że ta szukajka tutaj coś nie bardzo chce współpracować,na google sprawdzałem ale to co znalazłem w odpowiedziach i sprawdzałem jest oki,wszystkie membrany siłowniki są w porządku,sprawdzałem ten siłownik http://zapodaj.net/27ecaa5f3919.jpg.html
ten siłownik co jest z tyłu
http://zapodaj.net/27ecaa5f3919.jpg.html
i tą membrane zaworku wzbogacającego i wszystok wygląda na sprawne....sam już nie wiem co jest
Ostatnio zmieniony pn lis 16, 2009 17:32 przez roquo, łącznie zmieniany 1 raz.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”