Ile wam pali MK2 1.8 PF ??

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

racer18

Ile wam pali MK2 1.8 PF ??

Post autor: racer18 » ndz lut 26, 2006 16:04

Mam od niedawna MK2 GTI z silnikiem 1.8 PF i zastanawiam się ile powinien palić jak jest zimno i jak jest ciepło, w cyklu miejskim i poza miastem...[mój -miasto - 13l Pb raczej spkojnie, trasa 8l Pb przy 90-120, gazu jeszcze nie ma] wydaje mi się że pali za dużo dlatego proszę o wasze spostrzeżenia:D
DZIĘKI :okej:

Awatar użytkownika
Adrian1980
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Adrian1980 » ndz lut 26, 2006 20:36

u mnie: miasto spalanie 10-13l, trasa 7,5-8l...
Ostatnio zmieniony wt lut 28, 2006 00:28 przez Adrian1980, łącznie zmieniany 2 razy.

racer18

Post autor: racer18 » ndz lut 26, 2006 23:41

Zastanawiam się skoro tak dużo benzynki pali ile będzie wciągał LPG :( a co śmieszniejsze komputer pokazuje mi spalanie średnie min. 16l a Chwilowe też coś w tych graniacach nie ważne jak jadę...

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn lut 27, 2006 10:25

Licz się że 15l/100 LPG spali bez problemu o ile ustawisz ten gaz tak jak powinno sie ustawić. Pewnie można by ustawić aby gazu palił 11l ale wtedy pożegnasz się z osiągami a i dla silnika nie wyjdzie to na zdrowie.

=-Pinhead-=

racer18

Post autor: racer18 » pn lut 27, 2006 10:32

Mam zamiar założyć gaz bez komputera żeby można było mu zmiejszyć dawkę tak żyby po mieście wrobić się w max. 12l. Nie mam zamiaru tak go skręcić żeby ne dawało się jeździć a spalanie wychodziło jak w 1.3

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn lut 27, 2006 10:51

Jeśli masz spalanie benzyny na poziomie 13l to gazu musi spalić 15-20% więcej. Jeśli nie spali więcej to będziesz jeździł na ubogiej mieszance i wypalisz gniazda zaworowe z głowicą. Gaz ma mniejszą wartość energetyczną od benzyny więc musisz go podać więcej aby mieszanka była odpowiednia.
Ostatnio zmieniony pn lut 27, 2006 11:45 przez Pinhead, łącznie zmieniany 1 raz.

=-Pinhead-=

racer18

Post autor: racer18 » pn lut 27, 2006 11:04

To nie jest reguła że pali 15-20% więcej LPG niż Pb. Jeździłem przez 5 lat różnymi samochodami na gazie( ok 200tys km) i rzadko się zdarzało żeby paliły więcej niż litr więcej gazu. Więkrzość paliła tyle samo LPG i Pb ale to zależy od techniki jazdy. Mój pali 13l Pb po mieście jak jest niedogrzany bo jeżdźę na krótkich odcinkach ale jak jest ciepły to wychodzi mniej,chyba że się gdzieś spiesze :D

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn lut 27, 2006 11:13

Radze poczytać nieco na temat mieszanki stechiometrycznej i wartości kalorycznej gazu. To co piszesz to bez urazy ale bzdury nie mające żadnego oparcia od strony technicznej. To że jeździłeś autami co paliły tyle samo gazu co benzyny potwierdza tylko moje przekonanie że większość użytkowników LPG jedyną rzecz jaką bierze pod uwage to spalanie bez względu na inne czynniki.
Ciekawy artykuł po części poświęcony skutkami jazdy na ubogiej mieszance TUTAJ

=-Pinhead-=

racer18

Post autor: racer18 » pn lut 27, 2006 11:24

To co napisałem to prawda, silniki miały instlację gazową z komputerem i jeździły na odcinkach kilkuset kilometrów i to były samochody firmowe więc z paliwem nie było problemów. Faktem jest że był kierowca któremu samochód o pojemności 1.4 potrafił spalić 18l gazu ale to był ewenement. Jak ja jeździłem to różnica w spalaniu była znikoma. Wiem co się dzieje jak mieszanka jest zbyt uboga czy zbyt bogata a szczególnie jeśli chodzi o gaz.Od 7 lat pracuje w serwisie samochodowym i spotkałem się z różnymi przypadkami np. stopiony tłok w Passacie 1.8T (gaz sekwencyjny). Pozatym pytałem "ile wam pali..." a nie pytałem o skręcanie żeby mniej palił...

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn lut 27, 2006 11:44

Dopiero teraz doczytałem że ty nie chcesz mu skręcać tyle gazu co do 1.3 :rolleyes: W każdym razie palić tyle samo gazu co benzyny nie może jeśli silnik ma pracować na odpowiedniej mieszance a nie na ubogiej. Taka fizyka.

=-Pinhead-=

racer18

Post autor: racer18 » pn lut 27, 2006 11:48

A jednak są wyjątki, miałem wcześniej Golfa z silnikiem 1.3na wielopunkcie i palił tylko 0,5l więcej gazu od benzyny po mieście a na trasie praktycznie nie było różnicy. Dodam że ustawiany był na alalizatorze spalin tak jak powinno być a nie jak ja chciałem.

Awatar użytkownika
Pinhead
Forum Master
Forum Master

Post autor: Pinhead » pn lut 27, 2006 12:48

Ale zrozum że liczy się kaloryczność paliwa i fizyki nie obejdziesz. Skoro palił tylko 0.5l gazu więcej to albo kierowca miał inny styl jazdy na gazie, albo jeździł na lpg gdy było cieplej, albo miał niedopompowane opony jak jeździł na benzynie albo 1001 innych czynników wpływających na spalanie. Albo po prostu miał zbytnio skręconą mieszanke gazu i jeździł na ubogiej mieszance. Na analizatorze nie sprawdzisz składu mieszanki dla pełnego zakresu obrotów pod obciążeniem. Mógł mieć odpowiedni skład przy wolnych obrotach a podczas normalnej jazdy po wkręceniu na wysokie obroty zaczynało się robić ubogo. Kaloryczność gazu jest mniejsza i nic tego nie zmieni. Można ustawić instalacje tak aby nie spalała 15-20% więcej gazu od pb ale nie obejdzie się bez skutków ubocznych. Może od razu silnik sie nie stopi ale to jak palenie popularnych paczke dziennie. Od razu może się nie padnie ale na pewno nie pozostanie to bez wpływu na przyszłość :smoke:

=-Pinhead-=

racer18

Post autor: racer18 » pn lut 27, 2006 12:57

Tak bywa z gazem. Ja przejechałem na gazie tym golfikiem 96tys. i jedyne co w nim w tym czasie zrobiłem poza materiałami eksploatacyjnymi to wymieniłem parownik a dynamika nie zmieniła się na tyle żebym mógł powiedzieć że to wina gazu.;) może miałem szczęście... nie wiem.

Awatar użytkownika
BORGU
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: BORGU » pn lut 27, 2006 13:29

znajomemu pali około 10/11 na miescie - trasa ok 7/8 l / 100km

"Piszczała" [*]

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”