Odma
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Odma
Witam...wiem ze temat już był poruszany nie raz. Ale mam pytanko...Wiem ze wywalanie oleju przez przepustnicę to w 1.4 16V to norma ale co sie stanie jak by zamarzła odma , jakie skutki mogą wystąpić ???
Jak komora korbowa nie ma odpowietrzenia tak jak właśnie w przypadku zamarznięcia odmy tworzy się ciśnienie które powoduje właśnie wywalenie oleju najsłabszym elementem. Najczęściej jest to bagnet. Jeśli będzie twardo siedział to po prostu wywali inny najsłabszy element, np jakaś uszczelkę. Możesz nawet silnik zatrzeć w skrajnym przypadku jak nie zauważysz kontrolki od oleju
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 13:39 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Mi dzisiaj rano zamarzła Wszystko zależy od odcinków jakie przejeżdżasz. Im krótsze tym silnik bardziej niedogrzany i więcej majonezu się odkłada w odmie który właśnie zamarza.
Ja z doświadczenia przy takich mrozach podnosze maske i ściskam wąż który odchodzi od puszki odmy fo filtra powietrza. Jak jest twardy to znaczy ze zamarzł Rano uciskałem go mocno by rozkruszyć to co zamarzło w srodku i w drogę
Ja z doświadczenia przy takich mrozach podnosze maske i ściskam wąż który odchodzi od puszki odmy fo filtra powietrza. Jak jest twardy to znaczy ze zamarzł Rano uciskałem go mocno by rozkruszyć to co zamarzło w srodku i w drogę
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
ja też grzałki nie posiadam ale na razie mi nie zamarzła , może to przyczyna tego ze na parkingu samochód stoi dłużej bo odgarniałem śnieg z niego i silnik się dłużej grzał....Ciężki temat , ale ja chyba założe te grzałkę zawsze to jakoś pomoże...
[ Dodano: 18 Gru 2009 13:40 ]
Mam jeszcze takie pytanko...Czy dostanę taką grzałkę na allegro, czy też nie da rady i do ASO trzeba kupić >? I jak ASO , to ciekaw jestem ile sama grzałka kosztuje ?
[ Dodano: 18 Gru 2009 13:40 ]
Mam jeszcze takie pytanko...Czy dostanę taką grzałkę na allegro, czy też nie da rady i do ASO trzeba kupić >? I jak ASO , to ciekaw jestem ile sama grzałka kosztuje ?
-
- Mały gagatek
Widziałem całą odme z grzałką na aledro . Co do zamarzania wczoraj mi wypluło 2,5 litra A ją czyściłem przy wejściu do filtra zebrało się kilka cm tej wk... mazi
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 15:29 przez Beszczyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Bo jeden robi trasę 50km i gasi auto a drugi 2km tak jak na przykład ja Nawet rodzaj oleju ma znaczenie ile nam się majonezu tworzy Nie wspomnę o lpg
[ Dodano: 18 Gru 2009 14:30 ]
[ Dodano: 18 Gru 2009 14:30 ]
Też mam AEE tylko że w polo i to właśnie w nim mi odma zamarza. W golfie takiego problemu nie ma bo odma jest zupełnie w inny sposób zbudowana.Beszczyk pisze:Widziałem całą odme z grzałką na aledro . Co do zamarzania wczoraj mi wypluło 2,5 litra
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 15:31 przez Kavior, łącznie zmieniany 1 raz.