Ale nie pisałem o drążku zmiany biegów tylko o skrzyni, jeśli nie chcesz hydrauliki to drążek z caddy będzie działał jeśli masz w nim skrzynie 5, jeśli 4 to też da rady po odpowiedniej regulacji i delikatnej przeróbceBulifreeq pisze:Juz mniej wiecej wyczytałem ze Drążek zmiany biegów zastosować od golf 3 VR6 ale wtedy hyrdaulikaMarcin_MK2_8v pisze:ad1 przeguby przydało by się wymienić bo mogą nie wytrzymać
ad2 skrzynia może być od KR-a czyli 2Y lub przynajmniej od mk3 ale na grubszy wałek sprzęgła niż ta co masz w caddy (chyba 28zębów na wałku, ale mogę się mylić)
ad3 wiązkę bym proponował od podstaw zrobić tzn przerobić na nową skrzynkę bezpieczników taka jak w mk2 po 89r nie jest to tak bardzo skomplikowane a zawsze lepiej mieć sprawdzone wszystko
ad4 intercooler najlepiej custom przed chłodnice i zrób od podstaw orurowanie, poszukaj sobie wydechu od mk1 16v lub scirocco 16v chodzi głównie o sam początek od kolektora (portki) ewentualnie można samemu wykonać, chłodnica lepiej jakaś większa
Ale ma jeszcze pyatnie jakie konkretnie te przeguby? od czego?
a co do tej wiazki to dobrze sie składa bo mam golf 2 na czesci ale nie wiem jaki motor miał ale o chyba bez znaczenia?
dzieki za info
Przeguby raczej od G60 ale półosie z caddy bo któraś jest krótsza tylko nie pamiętam która.
Co do wiązki to silnik nie ma znaczenia ponieważ potrzebne ci będzie z niej tylko część środkowa, przednia i tylna czyli do lamp.
[ Dodano: 21 Gru 2009 03:01 ]
Mogę się mylić ale wydaje mi się że przy zmianie na każdy inny silnik o podobnej lub tej samej mocy co AEE będzie trochę roboty. Akurat AEE ma inny blok co 1.9SDI więc co za tym idzie musi być do niego inna skrzynia, no chyba że skoda miała inną flansze wtedy trzeba tylko zmienić flanszę i zastosować łapy od SDI wtedy podejdzie slinik 1.8 lub 2.0.ESG pisze:Siemka, ja z trochę nietypowym pytaniem. W mojej Skodzie Felicii padł silnik AEE. I teraz chciałbym go zamienić na inną jednostkę o niemniejszej mocy, najchętniej bez wymiany wszystkiego co pod maską. Który z silników VAG byłby odpowiedni w tej sytuacji? Ewentualnie przy swapie którego silnika byłoby najmniej kombinowania. Interesowałby mnie najchętniej jakiś 1.8 ale kluczowa jest nie mniejsza moc. Ponoć bloki silników 1.8, 1.9D i 2.0 są bliźniacze - silnik 1.9SDI był montowany w tych Skodach więc osiągalne byłyby łapy pod te silniki - poprawcie mnie jeśli mam złe informacje. Chciałbym uniknąć robienia od zera wiązki elektrycznej na podstawie wiązek VW i Skody, dorabianie łap też nie wchodzi w grę. Z racji na fabryczną flanszę do Skodowej skrzyni, skrzynia biegów też jest ważna.