Nagrzewnica
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Nagrzewnica
Witam. Mam pytanie dotyczące nagrzewnicy. W moim golfiku nie mam ogrzewania myślałem że ta gąbka w mieszalniku powietrza jest porwana i powietrze leci omijając nagrzewnicę ale rozebrałem mieszalnik i wszytko jest w nim ok. Przeczyściłem te "żeberka" nagrzewnicy i są czyste. Przepłukiwałem ją i woda leci bez problemu. I teraz moie Pytanie czy gdy nagrzewnica jest zakamieniona/zatkana jest możliwe była drożna? woda przechodzi przez nią bez problemu węże są gorące oba, układ jest odpowietrzony a i tak leci letnie powietrze.
A suwaki - pokrętła masz ok ? Często przepalają się styki z tyłu na desce i jak niby dajesz na ciepłe - to nie działa. Sprawdź te suwaki u siebie ... może się powycierały ścieżki .. nie pamiętam już jak to w MK2 wyglądało.
Tematów o tym było sporo na forum. Poszukaj.
Tematów o tym było sporo na forum. Poszukaj.
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
sprawdz moze linki od sterowania powietrzem. bo sa tam takie klapki u mojego kumpla w golifku 1,8 GT tez tak bylo nagrzewnica sprawna itd a lecialo zimne powietrze dlatego ze linki nie byly podlaczone i lecialo caly czas zimne powietrze
W niedalekiej przyszłości nowa gleba oraz lakier:D
kupie silnik+skrzynia+caly osprzet. conajmniej 1,8 a najlepiej 2,0:)
Czytałem wiele tematów ale żaden nie mówi czy nagrzewnica będzie częściowo drożna czy nie gdy będzie zakamieniona. Bo mi to wygląda jakby mała część nagrzewnicy miała przepływ a reszta po prostu była zapchana i stąd letnie powietrze A całe sterowanie mieszalnikiem jest ok.
Ostatnio zmieniony sob gru 26, 2009 16:06 przez Gother21, łącznie zmieniany 1 raz.
Najlepiej zalej czymś do kamienia - zostaw na jakiś czas i przepłucz dobrze.Gother21 pisze:Czytałem wiele tematów ale żaden nie mówi czy nagrzewnica będzie częściowo drożna czy nie gdy będzie zakamieniona. Bo mi to wygląda jakby mała część nagrzewnicy miała przepływ a reszta po prostu była zapchana i stąd letnie powietrze A całe sterowanie mieszalnikiem jest ok.
Np : zalej go gorącym kamixem , lub wodnym roztworem kwasku cytronowego/do zastosowań przemysłowych.
http://www.odkamieniacz.pl/ sprzedaje środki na Alledrogo...
Będzie przepływ - zależy to wszytko od stanu przytkania. Jak masz całą w kamieniu - to woda będzie jeszcze płynęła , ale ciepło nie będzie już oddawane w takim stopniu jak powinno.Gother21 pisze:Za te ceny to mogę mięć drugą nagrzewnicę z Allegro. Ale nikt nie odpowiedział na pytanie czy gdy nagrzewnica będzie przytkana to będzie nadal przepływ.
Fajnie by było gdybyś dorwał sprawdzoną nagrzewnicę i wrzucił do siebie na testy.
Ps -- nie wiem czy kwasek cytrynowy , albo ocet to drogi towar
Zalej ja gotującym się octem --- rozpuści cały syf - później duże ciśnienie i przepłucz ładnie nagrzewnicę.
OCET sprawdzony -- i działa
Wlać do gara - na gaz - poczekać aż się zagotuje - 2 koniec nagrzewnicy czymś zaślepić i zalać roztworem nagrzewnicę na pół godzinki - później ładnie przepłukać.Gother21 pisze:No właśnie jak trzeba postępować z tym octem?
Napisz ile kamienia wyleciało...
- djrebel
- Mały gagatek
- Kontakt:
rozszczelnienia nagrzewnicy? kolega chyba pomylil tematy albo srodki.... ja takowy sposob wyprobowalem nie tylko w moim golfiku ale w innych autach i zawsze dzialalo pod warunkiem ze ocet byl wrzacy. wiadomo ze temp. wrzenia octu wynosi mniej wiecej okolo 118 st C ale cieczy o takiej temperaturze nie wlejemy do nagrzewnicy bo sam ocet stosunkowo szybko sie wychladza. imho temp. octu jaka bedzie w nagrzewnicy to kolo 100st C, pamietajmy o tym ze w nagrzewnicy panuje mniej wiecej taka sama teperatura bo jak wiemy optymalna temp. pracy silnik to okolo 80-90 st no chyba ze sie myle to prosze mnie poprawic. a jesli autko sie troche przegrzeje to temp moze dojsc nawet do 110 wiec gdy wlejemy roztwor kwasu octowego (ocet spozywczy) o temp 100 st C to sie nic nie stanie z nagrzewnica.
takze kolego lej smialo. a jesli sie boisz to od wrzenia odczekaj 5 minut i zalej goracym:)
wiem jak to dziala bo nie raz sprawdzone:)
a i przy okazji napisz wynik tego eksperymentu;p
takze kolego lej smialo. a jesli sie boisz to od wrzenia odczekaj 5 minut i zalej goracym:)
wiem jak to dziala bo nie raz sprawdzone:)
a i przy okazji napisz wynik tego eksperymentu;p
W niedalekiej przyszłości nowa gleba oraz lakier:D
- Paweł Marek
- V.I.P.