T4! REmont starego 2,4D czy swap na 1.9TDI?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
-
- Mały gagatek
- Auto: Golf V, Caravelle T4
- Silnik: BXE
- Kontakt:
Kto co lubi
Dla mnie usuwanie eletroniki sterującą praca silnika, jakieś kombinacje z pompą wtryskową od starszego silnika itp. są co najmniej śmieszne.
No ,ale każdy dziala jak mu się podoba i to w sumie jest fajne.
Ja mając kompletny silnik TDi dokupiłbym jedynie brakujące części koszt pewnie podobny albo i mniejszy co tych przeróbek. Kolega wcześniej opisał co trzeba mieć aby ten silnik normalnie śmigał w T4.
No ,ale jak arwam wolisz zmieniać pompę wtryskową na sterowaną linką, wyrzucać ECU, przepływomierz i piszesz ,że jest lepiej niż poskładane w fabryce no to spoko.
Ja jestem zupełnie innego zdania.
Tutaj są wykresy mocy i momentu obrotowego T4 z oryginalnym silnikiem 2.5 R5-TDi ACV (102KM) AHY/AXG (151KM)
Dla mnie usuwanie eletroniki sterującą praca silnika, jakieś kombinacje z pompą wtryskową od starszego silnika itp. są co najmniej śmieszne.
No ,ale każdy dziala jak mu się podoba i to w sumie jest fajne.
Ja mając kompletny silnik TDi dokupiłbym jedynie brakujące części koszt pewnie podobny albo i mniejszy co tych przeróbek. Kolega wcześniej opisał co trzeba mieć aby ten silnik normalnie śmigał w T4.
No ,ale jak arwam wolisz zmieniać pompę wtryskową na sterowaną linką, wyrzucać ECU, przepływomierz i piszesz ,że jest lepiej niż poskładane w fabryce no to spoko.
Ja jestem zupełnie innego zdania.
Tutaj są wykresy mocy i momentu obrotowego T4 z oryginalnym silnikiem 2.5 R5-TDi ACV (102KM) AHY/AXG (151KM)
Ostatnio zmieniony wt gru 29, 2009 01:53 przez TomekTDi, łącznie zmieniany 4 razy.
R4-TDi (BXE) 105 Km/250 Nm
R5-TDi (AXG) 174 Km/340 Nm
-
- Nowicjusz
swap
Witam przystawiam się do podobnego zadania czyli swap z z 2,4d na 1.9M-tdi (wyjasnienie: silnik tdi wtrysk bezpośredni + pompa z 1,9td z falą tdi)mam tak zrobionego golfa II (jeszcze nie dokończony kilka pierdółek i lakiernik) i musze powiedzieć że jestem mile zaskoczony efektem pali lepiej jak oryginalny tdi z grzaniem świec (narazie niemam sterowania świeczek
chociaż z drógie strony jak masz komplet okablowania i komputer to łatwiej będzie to wszystko ogarnąć ja niestety wolę prostotę budowy (nie trzeba wgrywać żadnych programów u mnie podnoszenie mocy na śrubeczkę )
pozdrawiam
chociaż z drógie strony jak masz komplet okablowania i komputer to łatwiej będzie to wszystko ogarnąć ja niestety wolę prostotę budowy (nie trzeba wgrywać żadnych programów u mnie podnoszenie mocy na śrubeczkę )
pozdrawiam
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
To te koszty co kolega Leon954 chce przeznaczyć na remont 2.4 D lepiej niech poświęci na dokupienie brakujących gratów i poskłada sobie ten silnik tak jak jest w oryginale.
Jeżeli nie masz ECU to tracisz także możliwość diagnozy takiego auta.
Zapytam się z ciekawości, jest zbędna w przypadku założenia innej pompy wtyskowej ?
Jeżeli nie masz ECU to tracisz także możliwość diagnozy takiego auta.
Zapytam się z ciekawości, jest zbędna w przypadku założenia innej pompy wtyskowej ?
Ostatnio zmieniony wt gru 29, 2009 12:19 przez TomekTDi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Czy zbędnę jest złącze diagnostyczne.arwam pisze:zapytam z ciekawości co jest zbędne bo nie wiem o co Ci chodzi.
Np rozrząd wymieniasz na znaki w takim silniku ?
Ostatnio zmieniony wt gru 29, 2009 12:46 przez TomekTDi, łącznie zmieniany 1 raz.
jak nie będzie elektroniki to niby co jest do diagnozowania komputerem ?? , co ma niby wymiana rozrządu do elektroniki masz znak na wale blokadę na wałek a zapłon ustawiasz lampą stroboskopową z czujnikiem piezo wszystko prościzna, mój koleżka miał coś takiego zrobione pompa z lda fala w pompie zmieniona na tdi tylko po wymianie fali pojawił się jakiś dziwny problem z paliwem mała była dawka nie dało się z tym nic zrobić , pompiarze pompę dwa razy sprawdzali i powiedzieli że jest wszystko dobrze, później wymyślili że to może być wina ciśnienia wewnętrznego w pompie (do tej fali powinno być inne) sprawa stanęła na niczym w sumie bo stwierdził że wrzuci pompę 11 elektrykę duże wtryski , turbo i zrobi grubiej dla mnie w tym przypadku sprawa jest prosta na pewno nie remontował bym starego wolowatego 2.4 diesla tylko bym wrzucił 1.9 tdi na elektryce i podłączył kilka kabelków co jest prościzną