Wyrzuciło olej ze wspomagania przy maksymalnym skręcie kół.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

jon-x
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Wyrzuciło olej ze wspomagania przy maksymalnym skręcie kół.

Post autor: jon-x » śr gru 30, 2009 00:34

Witam serdecznie, piszę w związku z problemem który wystąpił ostatnio u mnie w mk2.

Miałem problemy z przegubem, przy maksymalnym skręcie który wykonałem chcąc coś sprawdzić buchnął dym spod maski i zaśmierdziało spalonym olejem. Byłem święcie przekonany, że wywaliło olej ze skrzyni biegów. Jak się dziś okazało - błędnie. Po całej pracy zauważyłem, że wspomaganie zaczęło chodzić ciut głośniej. Zamierzałem sprawdzić po zaparkowaniu, jak wyglądam z płynem wspomagania. Ale gdy po maksymalnym skręceniu kół (takim do końca) połączonego z totalnym jękiem pompy zobaczyłem znowu dym - pomyślałem "jestem w domu". Okazało się, że to wywala płyn z układu wspomagania kierownicy - zapewne przy jakimś króćcu położonym w pobliżu skrzyni biegów, nad dyferencjałem. Mam w związku z tym kilka pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi w wyszukiwarce.

1. Czy to jest normalne? Czy raczej powinienem szykować się na wymianę przewodów? Wspomaganie pracowało normalnie bez skręcania kół do samego końca po tym wywaleniu które miało miejsce wtedy (a wywaliło sporo płynu), aż do dziś. Dziś po kolejnym wywaleniu (też wymuszonym skręceniem kół totalnie na maksa) nawet nie odpalam samochodu. Zbiornik wyrównawczy oczywiście pusty. Myślę o takiej opcji, żeby wlać płyn i bez szaleństw z kręceniem do oporu przejeździć trochę kilometrów i zbadać czy jest wyciek - jeśli nie, jeździć dalej... czy jestem idiotą czy myślę poprawnie?

2. Jeśli muszę wymienić przewody - jakie są koszty przewodów do układu wspomagania które wytrzymają to ciśnienie? Jak skomplikowana jest ich wymiana?

3. Ile płynu wchodzi do układu i jaki powinienem wlać, jesli mój korek jest czerwony?

Awatar użytkownika
Afgan
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Afgan » śr gru 30, 2009 17:53

SŁuchaj poprostu najlepiej byloby abyś sprawdził to na włączonyum silniku i niech ktoś skręci do oporu koła a ty sprawdz pod maską skad leci płyn !! Ale jak mówisz że ubywa ci płyn to pewnie bedziesz miał gdzieś wyciek z weża koszt wymiany weży to ok 20-30 zł. ( jak bedziesz wymieniał sam , niewiem jaki jest koszt u mechanika ale wymiana jest bardzo prosta ) Natomiast koszt płynu to ok 30zł. FEBI zielony !! Czerwonego niekupuj bo zajedziesz pompe wspomagania

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dj241 » śr gru 30, 2009 20:58

Afgan pisze:koszt wymiany weży to ok 20-30 zł
troche przesadziłeś kolego ... weze sa troche drozsze . jesli to powrotny to da rade dorobic go z zwyklego zbrojonego na metry . ale watpie ze to ten strzelil , bardziej obstawiał bym ciśnieniowy a tego trzeba szukac w uzywce , pozostaje szukanie na forum / allegro lub szrotach .

mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569

jon-x
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: jon-x » śr gru 30, 2009 23:08

Wyciek z węża potwierdzony. Wlałem czerwony febi. Wrrr

Ile kosztuje nowy ciśnieniowy?

Awatar użytkownika
dj241
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: dj241 » czw gru 31, 2009 20:50

nowe to watpie ze dorwiesz. szukaj po szrotach lub forum
zagadaj z tym gosciem moze , tu widac ze jest przewod ciśnieniowy z pompa moze da rade sam przewod http://allegro.pl/item857905864_pompa_w ... _seat.html
Ostatnio zmieniony czw gru 31, 2009 20:55 przez dj241, łącznie zmieniany 1 raz.

mój potworek http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=211569

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”