[mk3]olej wywaliło przez bagnet...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zmarzajaca odma???
Jezdze cala zime i nic podobnego sie nie zdazylo, druga sprawa odma zbiera pare i nieczystosci z parujacego oleju, wiec nie ma tu nic do rzeczy czy jedziemy na benzynie czy gazie. Jedyny problem to woda badz plyn w oleju. Woda moze pojawiac sie podczas skraplania przy gwaltownych zminach temp. Proponuje jezdzic na dobrym oleju i zmieniac go systematycznie nie powinno byc problemu.
Tak na marginesie tez jezdze na gazie i jedyne co mi zamarza to plyn do spryskiwacza i czasem parownik jak zawczesnie przelacze na gaz;)
Tak na marginesie tez jezdze na gazie i jedyne co mi zamarza to plyn do spryskiwacza i czasem parownik jak zawczesnie przelacze na gaz;)
Ja jeszcze sprawdzam część odmy w której najczęściej zamarzają mi skroplone opary.mazurekt pisze:...W związku z tym teraz jak jest mróz to sprawdzam odmę przed uruchomieniem silnika, tzn ściągam wężyk z pokrywy zaworów i zwyczajnie próbuję dmuchnąć. Jeśli zatkany no to wiadomo. ...
Na rys. odma w 1.3NZ: http://vwforum.pl/odma/ ten kawałek oznaczony jest nr 10.
Po prostu zdejmuję go na jednym końcu (nie mam opasek zaciskowych na nim to wiele czasu nie zajmuje), wykruszam lód ze środka i wkładam spowrotem.
Coś tam pomaga choć nie powiem, że dzięki temu mam spokojną głowę, że nie wywali mi oleju.
Aha no i odkad wywalilo mi 2 razy olej na mrozie na LPG staram sie jezdzic tylko w dłuższe trasy.