Witam otóż, od jakis 2 miesiecy mam problem. A mianowicie podczas odpalenia bardzo stuka mi w sprzegle, po wcisnieciu sprzegla stuk ustaje. Stuk ustaje rowniez po dluzszej jezdzie kiedy sie rozgrzeje samochod. Na stuk nie ma wplywu pogoda bo dzieje sie to zarowno w zimie jak i w dniach cieplejszych.
Bylem z tym przypadkiem u trzech mechanikow. Pierwszy mowi ze to wina docisku tj. wysiadlo lozysko na docisku. Drugi mowi ze to wina sprzegla i cale sprzeglo do wymiany. Zas trzeci mechanik mowi ze to wina skrzyni biegow, gdyz wciskam sprzeglo uruchamiam skrzynie i od tego jest stuk....i tu kazal mi wymienic olej w skrzyni, tak tez uczynilem, ale stuk pozostal. Powiedzial ze to stuk od skrzyni biegow i tak bedzie, gdyz jedynie niestuka w automatach. I chcialem was prosic o pomoc co to rzeczywiscie moze byc czy skrzynia ktora bedzie stukac czy cos innego??. Bede wdzieczny za wskazowki w tej sprawie
Problem ze stukiem w sprzegle
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
co to za mechanik który każę zmienić olej w skrzyni i myśli ze pomożezing123 pisze:i tu kazal mi wymienic olej w skrzyni,
jak sama nazwa mówi łożysko docisku wiec swoja prace zaczyna dopiero w momencie gdy wciśniesz sprzęgło wiec raczej nie powinno hałasować gdy masz na luzie i nie wciskasz sprzęgłazing123 pisze:Pierwszy mówi ze to wina docisku tj. wysiadło łożysko na docisku
ps. upewnij się najpierw czy odgłos stukania na pewno dochodzi z okolicy sprzęgła
jak sprzęgło lub docisk był by popsuty do stukać by nie przestało po nagrzaniu samochodu