Nia ma czegoś takiego jak zawór nagrzewnicygracek1906 pisze:Może być jeszcze zawór nagrzewnicy źle ustawiony na linkach i też tak się będzie działo,
nowa nagrzewnica słabe ogrzewanie co jest??
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
zrobilem fotke jak u mnie wyglada wskaznik na nagrzanym silniku podczas jazdy
[ Dodano: 31 Gru 2009 16:18 ]
z klapkami jest wszystko ok przeciez dopiero co rozbieralem nawiewy nawet powymienialem te gabki co tam byly na nowe. a jeszcze jedno jak dam nawiew na 3 to juz w ogole powietrze sie ochladza. a no i na poczatku jak odpale silnik to czuc taki smrodzik chyba plyn chlodzacy ale zaznaczam nagrzewnica nowa na pewno szczelna.
[ Dodano: 31 Gru 2009 16:18 ]
z klapkami jest wszystko ok przeciez dopiero co rozbieralem nawiewy nawet powymienialem te gabki co tam byly na nowe. a jeszcze jedno jak dam nawiew na 3 to juz w ogole powietrze sie ochladza. a no i na poczatku jak odpale silnik to czuc taki smrodzik chyba plyn chlodzacy ale zaznaczam nagrzewnica nowa na pewno szczelna.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
a ja Ci mówie wymień pompę i termostat. miałem to samo co Ty, przy szybkiej jeździe i wyższych obrotach było w miare ale po zwolnieniu chłodne powietrze a czasem wręcz zimne.też doradzili mi użytkownicy tego forum żebym wymienił pompe i pomogło...koszt nie duży u mnie 80zl za wszystko, 2 godzinki roboty z oczyszczaniem wszystkiego...
-
- Gadatliwa bestia
przeczytaj cały post a będziesz wiedział że nic takiego nie stwierdziłem tylko zasugerowałem że może być zawór albo klapki tyle że nie pamiętam jak dokładnie tam było a ty wyrwałeś część postu. . wracając do tematu to kolego scrappy_c, pisałeś że oba węże są gorące to znaczy że płyn jednak przepływa przez nagrzewnice co by sugerowało właśnie te klapkę z powietrza no chyba że zasilanie nagrzewnicy jest ciepłe a powrót już letni czy zimny wtedy to już wina zapowietrzenia, złego krążenie itpbongo pisze:gracek1906 napisał/a:
Może być jeszcze zawór nagrzewnicy źle ustawiony na linkach i też tak się będzie działo,
Nia ma czegoś takiego jak zawór nagrzewnicy
-
- Gadatliwa bestia
Ja mam też problem jak kolega z ogrzewaniem w vw golf 2 1.8 gti z instal LPG,z tym że wymieniłem nagrzewnicę ,te klapy w obudowie nagrzewnicy po uszczelniałem bo gąbka poodlatywała no i bez zmian . Na powrocie z nagrzewnicy założyłem odpowietrznik założyłem tam wężyk włożyłem go w korek do zbiorniczka wyrównawczego które podniosłem wyżej by odpowietrzyć jeździłem tak tydzień i też bez zmian,połączyłem parownik szeregowo na powrocie nagrzewnicy też nic ,zacisnąłem przewody od chłodnicy do pompy i też nic .
Co tam jeszcze może być ?
Co tam jeszcze może być ?
-
- Nowicjusz
- Johnatan
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
Koledzy podkręcenie dmuchawy na 3 biega pogarsza sprawe !! Jeśli chcecie uzyskać gorące powietrze (juz nie ważne czy przy sprawnym czy uszkodzonym aucie) róbcie to na 1 lub 2. Powietrze przelatujące przez nagrzewnice na 3 biegu szybciej ucieknie z nagrzewnicy niż zdąży sie ogrzać! z klimatyzają też ta sama zasada.. Co do uszkodzenia też miałem z tym problem.. zamarzł mi płyn a raczej woda w układzie.. nagrzewnica juz nie grzała, w nagrzewnicy w każdej rurce jest spirala po to aby płyn przepływał do około oddawał ciepło i przelatywał wolniej.. kupiłem podróbe... też szok.. znalazłem golfa na szrocie, wyciągnąłem oryginalną nagrzewnice i grzeje lepiej niż ta pierwsza.. Polecam też odpalenie auta uzupełnianie płynu i obserwowanie co sie dzieje pod maską.. spedziłem tak pod maską 40min na odpalonym i wynik wyszedł pozytywny.. Też proponuje rozgrzać auto.. i nie dotykać węży lecz zdjąć półke, turbine z kanałem i dotknąć ręką nagrzewnicy.. i jeszcze jedna podpowiedz, spiralnki w rurkach są bardzo bardzo delikatne, mogły uledz popękaniu i zatkac nagrzewnice. Trudno mi określić ta usterke, ja miałem ten problem i jakoś go rozwiązałem.. POZDRO
Ostatnio zmieniony wt sty 05, 2010 00:04 przez Johnatan, łącznie zmieniany 1 raz.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Johnatan pisze:Koledzy podkręcenie dmuchawy na 3 biega pogarsza sprawe !! Jeśli chcecie uzyskać gorące powietrze (juz nie ważne czy przy sprawnym czy uszkodzonym aucie) róbcie to na 1 lub 2. Powietrze przelatujące przez nagrzewnice na 3 biegu szybciej ucieknie z nagrzewnicy niż zdąży sie ogrzać!
hmm... troche dziwne, bo jeśli tak by było to wskazówka nie powinna mi opaść.Dokładniej mówiąc, mam kawałek tektury przy chłodnicy (włożyłem zanim wymieniłem pompę i termostat) i jeśl jade ok 30km, wentylator na 2 i jest ciepło ale mimo to widze że wskazówa wychyla sie dalej niż powinna, wtedy 3 bieg po po chwili widze że wraca do normy....
To jest normalne zachowanie wskaźnika bo będzie tak do puki nie nagrzeje się chłodnica co zimą przy mrozach trwa dość długo ,latem wskaźnik jest trochę stabilniejszy . (U mnie wskazówka na wskaźniku stoi prawie na trzy czwarte w 1.8 gti.8V z chłodniczką oleju,i komputer pokazuje temp oleju teraz 80stopni ,latem 90stopni) .A co do dmuchawy pierwszy,drugi czy trzeci stopień ,jeżdżę do pracy z kolegą na zmianę raz ja golfem2(u mnie ogrzewanie porażka )kolega vw jettą 90r. u niego 1czy trzeci stopień dmuchawy to i tak gorące powietrze leci różnicy nie czuć
Ostatnio zmieniony wt sty 05, 2010 23:09 przez slanet, łącznie zmieniany 1 raz.