Katalizator OUT
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, bugalon, kkkacper, toffic, VIP
Bzdury piszecie, katalizatorw dielach ( nie mylić z filtrami czastek sadzy ) sa tylko jednodrozne w przeciwnieństwie do benzyn gdzie sa trójdrożne. W dieslu zatrzymuja tylko tlenki azotu i tylko w 30%, nie zatrzymuja sadzy bo taki filtr szybko by się zapchał i nie miało by go co wypalic jak jest to filtrach cząstek ( tam katalizator zatrzymuje więkrzosć szkodiwych substancj ) . Wiec w naszych dieslach czystosc spalin zależy duzo od kondycji silnika-katalizator jednodrożny nie ma wpływu na kopcenie jak pisałem wyżej. U mnie auto z katalizatorem spełniało Euro 3+ a bez niego spokojnie mieszcze sie w Euro 3 a przeglad nie zalezy od katalizatora tylko od tego czy spaliny mieszcza sie w normie. U mnie po czipiegdzie mocniej kopci bez kata z duża górką wyrabia normy- sprawdzone. Dlatego na tych katalizatorach maksymalnie mozna wydołac Euro 3 potem potrzebny jest filtr cząstek stałych zeby wyjśc wyżej czyli Euro 4 czy 5. Poza tym diagnosta dielsa nie podłącza do analizatora bo pomiar dokonuje sie na jałowym i z gazem wciśnietym do konca- co moze być szkodliwe dla silnikaa po drugie jak auto mocno zakopci moze uszkodzić droga sondę Wiec jak chcesz to śmiało wycinaj, a jak masz turbine VNT to nawet zalecane
Ostatnio zmieniony sob sty 09, 2010 01:14 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 3 razy.
- doggie
- V.I.P.
- Auto: Cupra Formentor DSG DQ381
- Silnik: TSI
znajdź mi diesla który w dowodzie rej. ma wpisane KAT bo ja ci się szczerze przyznam że jeszcze się nie spotkałem a mialem w rękach mnóstwo dowodów rejestracyjnych,mp1985 pisze:jesli w dow rej jest napisane ze ma kat to ma miec i tyle
mój Mk5 1.9 TDI nie ma żadnego KAT w dowodzie i przejdzie przegląd mając go czy też nie
Jako ze jestem po studiach motoryzacyjnych ktore konczylem w Szczecinie to odrazu powiem z ebadanie skladu spalin robimy na wolnych nobrotach. Kolega z grupy przyjechal kiedys na nasza stacje diagnostyczna pojazdem ciezarowym i badania spokojnie przeszedl. Pytalismy wtedy wykladowce(prof Bryczkowskiego) jak to jest ze smieciarka czy autopbus miejski przechodza badania skoro jak rusza to zostawia taka chmure za soba. Otoz okazuje sie ze badanie to jest robione na wolnych obrotach bez obciazenia oraz na silniku rozgrzanym. Badanie to wykrywa jedynie jak mamy do czynienia z autem ktore wciaga pokazna ilosc oleju z powodu przedmuchow.
Jesli ktos to kwestionuje to zapraszam na stacje diagnostyczna w Szcz. na ulicy Klonowica 11
To czy jest wymagany kat w dieslu to nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie ma takiej opcji. diesle zanieczyszczaja powietrze raczje tlenkami wegla a benzyniaki tlenkami siarki oczewiscie poziom NOx tez musi byc zachowany.
Jesli ktos to kwestionuje to zapraszam na stacje diagnostyczna w Szcz. na ulicy Klonowica 11
To czy jest wymagany kat w dieslu to nie wiem na 100% ale wydaje mi sie ze nie ma takiej opcji. diesle zanieczyszczaja powietrze raczje tlenkami wegla a benzyniaki tlenkami siarki oczewiscie poziom NOx tez musi byc zachowany.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- Adrian1989
- Łysy z Brazzers
- Kontakt:
Ja też miałem problemy z turbiną, a dokładnie łapała klasyczny notlauf tzn. na 3 biegu od 3500 obr. lub na 5 przy 120 km/h łapało tryb awaryjny i wszystko wracało do normy po ponownym uruchomieniu silnika.
Katalizator wyciąłem ok 3 tyg. temu i od razu poczułem delikatną różnicę w reakcji na gaz. Ale najlepsze jest to że ostatnio na autostradzie zauważyłem, że turbinka działa bez zarzutu. W całym zakresie obrotów wszystko jest ok aż do czerwonego pola (silnik oczywiście był rozgrzany itd.)
Z mojej strony mogę tylko polecić wycięcie kata.
Aha swój sprzedałem na allegro za 520 zł
Katalizator wyciąłem ok 3 tyg. temu i od razu poczułem delikatną różnicę w reakcji na gaz. Ale najlepsze jest to że ostatnio na autostradzie zauważyłem, że turbinka działa bez zarzutu. W całym zakresie obrotów wszystko jest ok aż do czerwonego pola (silnik oczywiście był rozgrzany itd.)
Z mojej strony mogę tylko polecić wycięcie kata.
Aha swój sprzedałem na allegro za 520 zł