Zablokowana skrzynia
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zablokowana skrzynia
Witam,
Posiadam skrzynie z passata oznaczenia AGC siedzi w ABF-ie
opisze co sie stało wiec przycisłem na drugim biegu tak do 6500tys rpm no i gwałtowna zmiana biegu na 3-ke i niestety bieg nie wszedł nic nie trzasło ani nie zgrzytło wiec zrobiłem 4, jak chciałm wbić 5 to okazało sie ze niema 5 , i tak wiec dojechałem do skrzyzowania stanołem chce wbić 1 i okazuje sie ze tez niemam 1 została tylko 2 wiec rozbujałem sie na 2-ce i szukam jakiegoś biegu 3...niema 4...niema 5 jakims cudem jest wiec dojechałem tak do domu jakieś 10 km na 2 i 5 . zatrzymałem sie pod domem dałem luz było lekko z góreczki dokulałem sie tak na luzie stop i szukam biegów no i odziwo 1, 2 3, i 5 jest 4 brak pomieszałem jeszcze biegami w koło i lewarek biegów został na pozycji 5 biegu i nieda sie go żadną siłą wydrzeć. Postanowiłem ze poluzuje wybierak na śrubach mocujących ze skrzynią ale i to niestety nie pomogło nawet sie nieda wyciągnąc wybieraka ze skrzyni nic totalna blokada. Jakieś pomysły co sie stało ? oraz jak to odblokować da rade przez pokrywe 5-tego biegu . Z góry dzieki za wszystkie sugestie
Posiadam skrzynie z passata oznaczenia AGC siedzi w ABF-ie
opisze co sie stało wiec przycisłem na drugim biegu tak do 6500tys rpm no i gwałtowna zmiana biegu na 3-ke i niestety bieg nie wszedł nic nie trzasło ani nie zgrzytło wiec zrobiłem 4, jak chciałm wbić 5 to okazało sie ze niema 5 , i tak wiec dojechałem do skrzyzowania stanołem chce wbić 1 i okazuje sie ze tez niemam 1 została tylko 2 wiec rozbujałem sie na 2-ce i szukam jakiegoś biegu 3...niema 4...niema 5 jakims cudem jest wiec dojechałem tak do domu jakieś 10 km na 2 i 5 . zatrzymałem sie pod domem dałem luz było lekko z góreczki dokulałem sie tak na luzie stop i szukam biegów no i odziwo 1, 2 3, i 5 jest 4 brak pomieszałem jeszcze biegami w koło i lewarek biegów został na pozycji 5 biegu i nieda sie go żadną siłą wydrzeć. Postanowiłem ze poluzuje wybierak na śrubach mocujących ze skrzynią ale i to niestety nie pomogło nawet sie nieda wyciągnąc wybieraka ze skrzyni nic totalna blokada. Jakieś pomysły co sie stało ? oraz jak to odblokować da rade przez pokrywe 5-tego biegu . Z góry dzieki za wszystkie sugestie
przez pokrywę piątego biegu dostaniesz się tylko to do piątki i jego widełek nic więcej, można próbować kręcić samym wybierakiem w jedną i drugą stronę , można też go próbować wyciągnąć po odkręceniu dwóch śrub m8 i odbiciu dekielka co go trzyma...
Ostatnio zmieniony pt gru 25, 2009 00:12 przez GMS, łącznie zmieniany 1 raz.
Brak oleju zniszczył ci skrzynię. Miałem to samo ale mi zostały 3 i 4 bieg. Inną awarią może być krzywiąca się linka przy samym wybieraku. Przez to też przeszedłem. Spróbuj najpierw przekrzywić linkę tą co przerzuca biegi z 1 na 2 z 3 na 4. Jak dalej nie wybijesz biegu to masz zatarty synchronizator w skrzyni. Dodam, że u mnie też nie było zgrzytów i hałasu. Zatarło się i tyle. Wylałem ze skrzyni 0,7 litra jakiejś mazi olejopodobnej. Prawdopodobnie była to mieszanka oleju i wody, która dostawała się przez zimering wałka wybieraka.
GMS pisze:można też go próbować wyciągnąć po odkręceniu dwóch śrub m8 i odbiciu dekielka co go trzyma...
prubowałem i nic
olej w poziomie i to nowy wlanyTAZ pisze:Brak oleju zniszczył ci skrzynię
to wykluczamTAZ pisze:Inną awarią może być krzywiąca się linka przy samym wybieraku.
moge dodać co mnie bardzo zdziwiło ze lewarek został na 5 biegu a obracac koła mozna swobodnie tak jak by był na luzie odkryłem to jak chciałem poruszac półosiami
no trudno jakoś moze podołam i wyciągne tak czy inaczej skrzynie musze reanimowac bo szkoda mi jej w porównaniu do starej CDA która była ta AGC jest lepsza sparowana z lekimm kołem zamachowym naprawde dawała pozytywne efekty
[ Dodano: Sob Sty 09, 2010 19:09 ]
podbije
oto przyczyna mojego problemu
przepołowiona 3-jka wedrowała po skrzyni blokując mi mozliwosc wbicia biegu a na koncu nie mogłem wybieraka wyciągnac
aha dokupie gdzieś 3-ci bieg oraz to mniejsze koło pod pokrywą 5-tego biegu bo przy wyciąganiu przez przypadek ukruszyłem lekko kolka zębów ale tak delikatnie i to z drugiej strony znaczy od spodu
[ Dodano: Sob Sty 09, 2010 19:09 ]
podbije
oto przyczyna mojego problemu
przepołowiona 3-jka wedrowała po skrzyni blokując mi mozliwosc wbicia biegu a na koncu nie mogłem wybieraka wyciągnac
aha dokupie gdzieś 3-ci bieg oraz to mniejsze koło pod pokrywą 5-tego biegu bo przy wyciąganiu przez przypadek ukruszyłem lekko kolka zębów ale tak delikatnie i to z drugiej strony znaczy od spodu
-
- Nowicjusz
niestety części do skrzyni kupisz tylko w serwisie jeżeli chodzi o nowe widzę że kolo trzeciego biegu na wałku głównym też nie ma jednego zęba więc potrzebujesz całej trójki koszta tych kół w serwisie są duże często nie opłaca się w ogóle naprawiać tego zrób zdjęcia tego koła od piątki co się zęby nadkruszyły , wyciągnij wszystko z obudowy umyj i dokładnie obejrzyj czy jeszcze gdzieś nie brakuje jakiś zębów latające fragmenty tego koła potrafią narobić niezłego bałaganu...
GMS, dzieki za rady byłem dzisiaj w sklepie pytałem o trójke koszt jednego koła zebatego 560zł !!
rozwazam tez opcje zakupu trójki na szrocie lub w domu mam szkrzynie CDA i ona by mogła być dawcą 3-go biegu ale wtedy prędkości wygladały by tak --> pozostaje tez kwestia czy fizycznie da sie ten bieg włozyć
wyszczerbane koło 5-tki
a dodam ze uszczerbane jest od spodu po sciagnieciu pokrywy 5 biegu zdrowa czesc koła jest widoczna od góry
rozwazam tez opcje zakupu trójki na szrocie lub w domu mam szkrzynie CDA i ona by mogła być dawcą 3-go biegu ale wtedy prędkości wygladały by tak --> pozostaje tez kwestia czy fizycznie da sie ten bieg włozyć
wyszczerbane koło 5-tki
a dodam ze uszczerbane jest od spodu po sciagnieciu pokrywy 5 biegu zdrowa czesc koła jest widoczna od góry
Ostatnio zmieniony pn sty 11, 2010 12:13 przez Drogojad, łącznie zmieniany 1 raz.