Czujnik predkości i trzęsienie autkiem POMOCY!!
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
powiem ci kolego ze tak sie właśnie nad tym zastanawiam ale czy to nie jest robota taka nie fachowa???? czy nie osłabnie mi auto po tym??? albo co innego no i dlaczego trzeba tak kompa oszukiwać zamiast wyeliminować usterkę??????damcio151 pisze:jeśli kilkukrotne czyszczenie nie dało rezultatu to utnij przy ECU kabelek niebiesko-biały, pin w ECU 43
[ Dodano: 15 Sty 2010 16:24 ]
tylko co jest tą usterka bo jeśli w pompie jest przyczyna to ja po prostu wymienię ale muszę być pewny ze to pompa
bo to jest albo to, albo to ...jarek3251 pisze:ale mowisz ze to tylko moze
mylisz sięjarek3251 pisze:zresztą dół pompy nijak sie ma to nastawnika i jego elektryki
nie w elektryce, a w mechanice leży przyczyna ...jarek3251 pisze:a to chyba w tym tkwi przyczyna w elektryce a z drugiej strony jesli elektryka to wyszło by cos na vagu a tu nic
to, że odłączasz impulsator i to pomaga nie znaczy, że winna jest elektryka ... oślepiając ECU wyłączasz program który jest odpowiedzialny za to szarpanie , a dokładnie za nasilanie drgań
wiec co twoim zdaniem trzeba tu zrobić?? wymieniać pompę na druga???damcio151 pisze:bo to jest albo to, albo to ...jarek3251 pisze:ale mowisz ze to tylko mozemylisz sięjarek3251 pisze:zresztą dół pompy nijak sie ma to nastawnika i jego elektrykinie w elektryce, a w mechanice leży przyczyna ...jarek3251 pisze:a to chyba w tym tkwi przyczyna w elektryce a z drugiej strony jesli elektryka to wyszło by cos na vagu a tu nic
to, że odłączasz impulsator i to pomaga nie znaczy, że winna jest elektryka ... oślepiając ECU wyłączasz program który jest odpowiedzialny za to szarpanie , a dokładnie za nasilanie drgań
sam sygnał prędkości potrzebny jest np. do tempomatu ... ale ma też jeszcze jedną funkcję, w ECU jest program , który odpowiada za łagodne przechodzenie silnika np. podczas zmiany biegu ... ten sam program przy brudnym nastawniku zamiast łagodzić drgania , zwiększa je i powoduje szarpanie ... to tyle, po wyłączeniu tego programu ( odcięciu kabelka ) dalej wszysko jest normalnie może delikatnie gorzej być przy zmianie biegów, tj. zmieniasz na wyższy i puszczając sprzęgło czujesz lekkie hmm nawet nie szarpnięcie, tylko delikatnie puknięcie ... ja tak miałem na początku, raz na 100 razy się zdarzało i nie denerwowało, teraz u mnie nie występuje
zresztą jakbyś trochę z odpiętym impulsatorem pojeździł to może byś to poczuł
czyli jednak sam nastawnik jest za to odpowiedzialny ale jeśli jest czysty to to może wina komputera coś w nim sfiksowało????
[ Dodano: 19 Sty 2010 18:55 ]
[ Dodano: 23 Sty 2010 14:01 ]
dzisiaj rozmawiałem z kolegą tylko z innego forum ale silnik taki sam czyli 1Z z takimi samymi objawami powiedział mi ze przerobił już ze 3 nastawniki i 2 pompy wtryskowe i nadal jest to samo wiec zacząłem sie zastanawiać nad tym czy nie jest to przypadkiem może wina złej interpretacji sterownika silnika na sygnały i dla tego to sie tak dzieje.
w następnym tygodniu zamienię sterowniki od Passata b4 tez 1Z jak będą pasowały i zobaczę co sie będzie działo
[ Dodano: 19 Sty 2010 18:55 ]
odpisz kolego bardzo Cie proszędamcio151 pisze:sam sygnał prędkości potrzebny jest np. do tempomatu ... ale ma też jeszcze jedną funkcję, w ECU jest program , który odpowiada za łagodne przechodzenie silnika np. podczas zmiany biegu ... ten sam program przy brudnym nastawniku zamiast łagodzić drgania , zwiększa je i powoduje szarpanie ... to tyle, po wyłączeniu tego programu ( odcięciu kabelka ) dalej wszysko jest normalnie może delikatnie gorzej być przy zmianie biegów, tj. zmieniasz na wyższy i puszczając sprzęgło czujesz lekkie hmm nawet nie szarpnięcie, tylko delikatnie puknięcie ... ja tak miałem na początku, raz na 100 razy się zdarzało i nie denerwowało, teraz u mnie nie występuje
[ Dodano: 23 Sty 2010 14:01 ]
dzisiaj rozmawiałem z kolegą tylko z innego forum ale silnik taki sam czyli 1Z z takimi samymi objawami powiedział mi ze przerobił już ze 3 nastawniki i 2 pompy wtryskowe i nadal jest to samo wiec zacząłem sie zastanawiać nad tym czy nie jest to przypadkiem może wina złej interpretacji sterownika silnika na sygnały i dla tego to sie tak dzieje.
w następnym tygodniu zamienię sterowniki od Passata b4 tez 1Z jak będą pasowały i zobaczę co sie będzie działo