pytanie o akumulator
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- harrikson
- Mały gagatek
pytanie o akumulator
witam mam jeszcze jedno pytanie dotyczace mojego akumulatora,mam roczny centra future ma u gory 3 kontrolki biala dolac elektrolitu ,czarna doładować i zielona naładowany.moje pytanie brzmi jak zaczynam go ładowac to po jakiejs godzinie słysze jak w nim gazuje.dodam ze jest to akumulator bezopsługowy.chce sie dowiedziec jak tak bulgocze a dioda nie swieci na zielono czy moge go dalej ładowac czy np nie wybuchnie jak nikturzy pisza,bo przeciez musze go naładowac,pozdro
- Lukasz_mk2
- Forum Master
-
- Użytkownik
pytanie op akumulator
Gorzej jakby nie gazował,bo wtedy konieczna byłaby wymiana.To jest prawidłowa reakcja.Jeśli jest bezobsługowy to nic się nie dolewa,chyba że w instrukcji pisze inaczej.Można go śmiało podłączyć do ładowania.Ładuje się prądem o wartości 10% pojemności przez 12 godzin albo małym prądem przez 24 godziny.Wybuchnąć może tylko wtedy,gdy nie ma odpowietrzenia.
bogmaj
- harrikson
- Mały gagatek
pytanie o akumulator
tak musze doladowac bo czesto nie jezdze i swieci na czarno,a po drugie mam automata jego pali sie inaczej z tego co wiem ciezej i wiecej pradu potrzebuje
- mosiek2206
- Mały gagatek
- Kontakt:
Masz kontrolkę która pokazuje że trzeba uzupełnić poziom elektrolitu więc jednak nie jest w zupełności bezobsługowy powinieneś mieć w nim korki albo listwę taką z korkami odkręć korki albo wyciąg listwę i sprawdź poziom elektrolitu w razie potrzeby uzupełnij i ładuj akumulator z otwartymi celami zapobiegnie to zbyt dużemu stężeniu wodoru a tym samym ryzyka wybuchu. Jak już kolega Lukasz_mk2, napisał ładuj prądem 10% pojemności i co jakiś czas kontroluj aby zapobiegać gotowaniu się elektrolitu. Jak masz automatyczny prostownik to zwróć uwagę jak spadnie ładowanie do około 1A to potrzymaj tak jeszcze trochę i akumulator powinien być w pełni naładowany.
Mosiek