problem z temperaturą
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
problem z temperaturą
Witam, mam golfa IV 1,9 tdi 90 km i mam problem z temperaturą.
Mianowicie samochód strasznie ciężko sie grzeję, muszę przejechać ok 15 km żeby złapał 90 st. póżniej nagle temp spada do zera na liczniku a z nawiewu cały czas daje ciepłe pow. i za jakiś czas wraca na 90. To że się tak długo grzeje to może być wina termostatu ale z tą spadającą wskazówką to juz nie wiem, może ktoś pomóc???
Mianowicie samochód strasznie ciężko sie grzeję, muszę przejechać ok 15 km żeby złapał 90 st. póżniej nagle temp spada do zera na liczniku a z nawiewu cały czas daje ciepłe pow. i za jakiś czas wraca na 90. To że się tak długo grzeje to może być wina termostatu ale z tą spadającą wskazówką to juz nie wiem, może ktoś pomóc???
Ostatnio zmieniony pn sty 25, 2010 18:30 przez normanav, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: problem z temreraturą
Sprawdz czujnik temp. cieczy chlodzacej - najprawdopodobniej albo juz niedomaga albo pokryl sie nalotem.
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
Tak trzy swiece do grzania płynu chłodzącego z boku silnika po stronie akumulatora.normanav pisze: słyszałem że silnik alh ma jeszcze dodatkowe świece do ogrzewania. prawda to?
W moim aucie w takiej zimie temperatura spada do 70stC na wskazniku. Wtedy wyłaczma nawiew ciepły albo porostu go zmniejszam i wraca do normy.
- michalc696
- Mały gagatek
- gregoryb1
- vel Młody
- Kontakt:
W pozostałych tematach wyczytłem ze przy tak niskich temperaturach i parkowaniu pod chmurką (auto cały czas wychłodzone) jest to noramlny objaw.
W któryms temacie kolega tłumaczył ze TDI ze wzgledu na swoja konstrukcje utracone cieplo wykorzystuje ponownie. W momencie gdy właczysz nawiew na ciepły wewnatrz pojazdu to cielo nie idze na dogrzanie silnika tylko jest zabierane co powoduje spadek temperatury silnika. Tak w skrócie nakresliłem to co tam było opisane.
W któryms temacie kolega tłumaczył ze TDI ze wzgledu na swoja konstrukcje utracone cieplo wykorzystuje ponownie. W momencie gdy właczysz nawiew na ciepły wewnatrz pojazdu to cielo nie idze na dogrzanie silnika tylko jest zabierane co powoduje spadek temperatury silnika. Tak w skrócie nakresliłem to co tam było opisane.