Migająca kontrolka oleju
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Migająca kontrolka oleju
Witam! Jestem nowy na forum i zwracam się o poradę. Wczoraj pożyczyłem samochód (MK3 1.4 137 tys. . W nocy gdy kumpel chciał wracać z roboty, odpali Golfika a tu mruga kontrolka oleju. Gdy chciał wkręcić go na obroty to włączał się brzęczek. Chodził podobno parę minut rozgrzał się i dalej to samo. Tak przejechał 15 km z zawrotna prędkością 20 km/h, gdyż przy wyższej prędkości słychać było alarm dźwiękowy.
Rano poleciałem zobaczyć samochód, sprawdziłem stan oleju, jednak olej był bardzo gesty. Odpaliłem i nadal to samo. Zgasiłem go po minucie. Było słychać zawory, zapewne brak smarowania. Dodam ze dwa dni temu olej wywaliło mi olej bagnetem, przyczyną byłą zapchana odma. Olej był zmieniany jakieś 300 km temu (LOTOS Mineralny 15W40). Głowica robiona przy 134.5 tys km.
Czy przyczyna może być olej? Silnik zatarty? Panewki ?
Proszę o pomoc i ewentualne koszta.
Rano poleciałem zobaczyć samochód, sprawdziłem stan oleju, jednak olej był bardzo gesty. Odpaliłem i nadal to samo. Zgasiłem go po minucie. Było słychać zawory, zapewne brak smarowania. Dodam ze dwa dni temu olej wywaliło mi olej bagnetem, przyczyną byłą zapchana odma. Olej był zmieniany jakieś 300 km temu (LOTOS Mineralny 15W40). Głowica robiona przy 134.5 tys km.
Czy przyczyna może być olej? Silnik zatarty? Panewki ?
Proszę o pomoc i ewentualne koszta.
Mysle tak samo, mineralny to ostateczność dla silników z duzym przebiegiem... 137 tys KM nadaje sie na połsyntetyka SMIAŁO! Zle zrobiles wlewajac mineralny ale coz..druga sprawa jak masz przejechane 137tys to powinienes jezdzic w najgorszym wypadku na oleju 10w40 i najlepiej jak najdluzej
To zalezy czy wszedzie olej dotarł, czy wszystkie elementy miały smarowanie jakie powinny mieć, podczas jazdy. Moze być bardzo dobrze, ale i moze tez być zle.Tez racja. Tylko teraz problem czy po przejechaniu w takim stanie nic silnikowi nie bedzie.
btw. kolega bardzo madry jadac autem z migajaca kontrolka i brzeczykiem, jak coś to wiesz kogo winić, a najlepsza opcja nie dawać WŁASNEGO auta w CUDZE rece, kobietym bym nie dał auta rowniez ..
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 11:53 przez Vii, łącznie zmieniany 4 razy.
a kto tak powiedział? Była tam kropka [.] ktora konczyła zdanie.. 137 tys to mały przebieg.miś fazi pisze:137 tyś , to duży przebieg ?
Teraz juz nic..miś fazi pisze:co mu teraz da wlewanie półsyntetyka
Tak jak Ci powiedzial Miś fazi spuscic olej, wlać nowy - bardziej odpowiedni i odpalić i zobaczyć. Na tym oleju radze juz wogole nie odpalać.jasiu1990 pisze:Na razie tylko chce dowiedzieć ewentualne przyczyny i skutki. Bo na warszatat w tym tygodniu nie wjade. Dobrym pomysłem bedzie odpalenie go jak mróz zelży?
http://ew5.earlweb.com/recommendations. ... hicle=8529
zalezany połsyntetyk a dodam od siebie ze ja mam przejechane 390tys km na połsyntetyku a znajomy zrobił audi 500tys na oleju 0w40 olej powinno sie lac jak najlepszy dopuki go nie bierze a wtedy nie ma problemow z odpalaniem na mrozi bo nie robi sie kisiel w misce
zalezany połsyntetyk a dodam od siebie ze ja mam przejechane 390tys km na połsyntetyku a znajomy zrobił audi 500tys na oleju 0w40 olej powinno sie lac jak najlepszy dopuki go nie bierze a wtedy nie ma problemow z odpalaniem na mrozi bo nie robi sie kisiel w misce