Nie laduje akumulatora.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Nie laduje akumulatora.
Witam mam golfa II 1.6 Diesel i nie laduje mi akumulatora. napiecie ładowania wynosi 12.5 V a z tego co wiem powinno byc 14.5 V. Problem Pojawia sie nie zaraz po odpaleniu tylko jak dodam gazu . Gdy jest na wolnych wszystko jest ok. Ale jak dodam azu to po spadnieciu na walne zaczyna swiecic dioda ladowania, no iok daje gaz a ona zamast gasnac to coraz mocniej swieci i po spadnoieciu na wolne przestaje. Dziawna sprawa. Wymnienilem + klemę bo tamta byla zuzyta myslalem ze to od tego ale sie mylilem. W sierpniu niby m,echanik wymienil mi szczotkia alternatorze ale zanim to zrobil to objawy byly inne a mianowicei dioda sie przez caly czas jazyla nawet jak samochod tylkobyl na napiciu znacyz sie nie byl odpalony. a teraz mam taki cyrki. Prosze o pomoc was moji koledzy.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rzeczywiście jak kolega powyżej wspomniał może to być walnięta któraś dioda, ale proponuję na początek sprawdzić taką opcję żeby wymienić regulator ze szczotkami (koszt niewielki (o ile pamiętam to kupiłem zamiennik za 10zł). Jeśli to nie pomoże to nie radzę się bawić z sprawdzaniem uzwojeń i diod tylko podjechać do jakiejś firmy co regeneruje alternatory i wziąć regenerowany na wymianę (wersja droższa) podjechać na szrot (wersja tańsza).
co do napięcia ładowania to te regulatory są ustawione na 14V (poprawna wartość jest już ok13.8V) 14.5V to że tak powiem książkowo. Poza tym masz TD, miałem takiego i mierzyłem napięcie ładowania zaraz po zapaleniu nie będzie 14V ponieważ są wtedy niewielkim prądem podgrzewane świece aby silnik pracował miękko. wyłączane sa po kilkunastu sekundach jak silnik osiągnie odpowiednią temp.
co do napięcia ładowania to te regulatory są ustawione na 14V (poprawna wartość jest już ok13.8V) 14.5V to że tak powiem książkowo. Poza tym masz TD, miałem takiego i mierzyłem napięcie ładowania zaraz po zapaleniu nie będzie 14V ponieważ są wtedy niewielkim prądem podgrzewane świece aby silnik pracował miękko. wyłączane sa po kilkunastu sekundach jak silnik osiągnie odpowiednią temp.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No a powiedz mi kolego gdzie sie to odkreca zeby wyciagnac te szczotki posrane , ale jak zem napisal wyzej juz je mi mechanik wymnial raz w sierpniu to co one sie zjezdzja co pol roku czy co a wtedy bylyi nne objawy : jarzyla ię ta dioda, a teraz świeci raz jaśniej a raz ciemniej właśnie jakby patrzeć na to z punktu widzenia eltrycznego to to tak chyba sie silniki elektryczne zachowują jak mają nie wszyskie cewki sprawne lub te diody.A powiedz mi gdzie sa te firmy co regenerują alternatory.Na allegro juz oglądałem i tam jet taki fajny za 200 zł ale obejrze jeszcze na szrocie bo tam czasmi nielze rzecy idzie znalezć:)
w Krakowie mogę ci firmę polecić - ale to chyba za daleko ?
a co do szczotek i regulatora to jest przykręcony dwoma śrubkami na śrubokręt krzyżakowy.
a jeśli chodzi o poprzednie żarzenie się kontrolki to ja tak miałem jak nie było dobrego styku na szczotkach (wymieniałem dwa razy mimo że nie były zjechane)
tylko że taeraz jak ci tak wariuje to może być rzeczywiście któreś uzwojenie albo dioda
a co do szczotek i regulatora to jest przykręcony dwoma śrubkami na śrubokręt krzyżakowy.
a jeśli chodzi o poprzednie żarzenie się kontrolki to ja tak miałem jak nie było dobrego styku na szczotkach (wymieniałem dwa razy mimo że nie były zjechane)
tylko że taeraz jak ci tak wariuje to może być rzeczywiście któreś uzwojenie albo dioda
Ostatnio zmieniony wt sty 26, 2010 20:51 przez pabazu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
No torche za daleko a co bys powiedzial na co takego??
http://moto.allegro.pl/item893878806_si ... nator.html
lub
http://moto.allegro.pl/item900703467_al ... _d_td.html
i z deisla a z turbo diesla to chyba ten sam jest co nie??
http://moto.allegro.pl/item893878806_si ... nator.html
lub
http://moto.allegro.pl/item900703467_al ... _d_td.html
i z deisla a z turbo diesla to chyba ten sam jest co nie??
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
no to dobrze no narazie bedzie bolidus stal bo brak funduszy na to chyba ze ewntualnie mama wspomoze a ja jej to oddam:) ten to ja mam z bosha no ale jak widac zepsul sie ale co do tego ze bosch lepszy to prawda bo dmuchawe mialem z bosch i myslalem ze mi sie zjarała bo sie nawet paliła, bo bylo czuc jak diabli ze sei cos jara, no ale ugasilem ja i przeczyscielem i chodzi do teraz hehe:)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt: