Drgania kierownicy podczas hamowania- nowe hamulce!!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
Drgania kierownicy podczas hamowania- nowe hamulce!!
Witam mam problem ponieważ podczas delikatnego naciskania hamulca przy prędkości ponad 70-80km/h strasznie mi drga kierownica... Efekt strasznie pokrzywionych hamulców tyle że hamulce wymieniłem na nowe dobrej firmy... Ździwiło mnie to że jak je wymieniałem to pooprzednie tarcze były jak nowe... Efekt ten dzieje sie tylko podczas naciskania hamulca, gdy przyśpieszam lub jade płynnie to nic sie nie dzieje... Podobnie zuważyłęm że najbardziej bija jak tylko delikatnie hamuje a jak na maxa to drgania jakby są mniejsze...
Ostatnio zmieniony pt lut 05, 2010 13:53 przez paweloli007, łącznie zmieniany 1 raz.
Dokładnie, zobacz felgi, ja obecnie mam taką sytuację że bije przy hamowaniu powyżej 80 km/h , podczas jazdy względnie nic nie bije. Założyłem lato na innych felgach i jest ok. Musiałem gdzieś przywalić i felga się zgięła. Swoją drogą nie myślałem że bicie hamulca może być od felg. Natomiast różnica jaką zauważam pomiędzy biciem od felgi a tym, które miałem od krzywych tarcz to taka, że jak krzywe były tarcze to latała kierownica i czuć było bicie na pedale hamulca a teraz jak tą felgę mam krzywą to bije tylko kierownica.
Proste są dla szybkich samochodów, zakręty dla szybkich kierowców - Colin McRae
Jeśli przed wymianą nie miał tych kłopotów, a pojawiły się po wymianie to stawiam na 100%, że felgi są OK - szukałbym winy w tarczach - jeśli faktycznie po wymianie pojawiły się kłopoty. Może jeszcze są źle osadzone jak ktoś po mnie opisał.
Ostatnio zmieniony pt lut 05, 2010 14:56 przez Seba51a, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Forum Master
Przecież kolo paweloli007, napisał że wymienił tarcze i po wymianie też bije. Przełóż sobie kółka z tyłu na przód i sprawdź jak będzie się zachowywało.
"drganie kierownicy przy prędkości 100km/h to wina źle wyważonych przednich kol, drganie całego samochodu to wina źle wyważonego tylu, jak podczas hamowania to wina tarcz, jeśli były wymienione to mogły się na nowo pokrzywić od niewyczyszczenia piasty, może to być tez spowodowane rozwalonymi wahaczami..."
"drganie kierownicy przy prędkości 100km/h to wina źle wyważonych przednich kol, drganie całego samochodu to wina źle wyważonego tylu, jak podczas hamowania to wina tarcz, jeśli były wymienione to mogły się na nowo pokrzywić od niewyczyszczenia piasty, może to być tez spowodowane rozwalonymi wahaczami..."
Ostatnio zmieniony pt lut 05, 2010 15:31 przez poolak2006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
hamulce wymieniłem bo biły i wygląda na to ze nie potrzebnie rozumiem że nowa tarcza może być felerna ale nie byłoby to aż tak od samego początku. Macha kierownicą dosyć ostro. Felgi odpadają bo nie dość że były wyważone to wcześniej były założone alu i efekt był ten sam. piasty były oczyszczone przed założeniem. Wymieniłem tuleje główne na wahaczach ale nie jestem pewny jeszcze co do stanu drążków kierowniczych i nie wiem czy to może mieć taki wpływ?? dodam że kierownica lata mocno podcZas tego bicia a najbardziej jak hamule sie minimalnie...
-
- Forum Master