Słabe sprzęgło Golf IV SDI
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Słabe sprzęgło Golf IV SDI
Ciężko wchodzi jedynka i dwojka, wsteczny zawsze ze zgrzytem... Na moje oko pedal sprzegla jest za nisko w podłodze. Czy to moze byc wina wysprzeglika (jak sprawdzic wysprzeglik) czy trzeba sie szykowac na demontaż skrzyni i wymiane sprzęgła? -w SDI jest dwumas? Z góry dzieki za jakiekolwiek podpowiedzi..
Re: Słabe sprzęgło Golf IV SDI
Zrób taki test, wciśnij sprzęgło i przytrzymaj z minute, potem spróbuj wrzucać biegi . Jeśli będzie problem we wrzucaniu to puszcza siłownik pod pedałem ( wycieków nie będzie widać) ,lub wysprzęglik ( wtedy powinny być ubytki płynu i pojawianie się go na połączeniu skrzyni i bloku).
Jeśli nie cieknie i obstawisz na siłownik, wymień płyn i odpowietrz układ (często pomaga)
Do sprawdzenia przed demontażem skrzyni ,poziom oleju może wycieki z półosi lub wałka atakującego, może być mało ,doleć i zobaczyć czy nie ma zmian.
Sprzęgło do SDI (polo) kosztuje 1100-1500 zł kompletne. Ale kończyć cie może również sama skrzynia.
Jeśli nie cieknie i obstawisz na siłownik, wymień płyn i odpowietrz układ (często pomaga)
Do sprawdzenia przed demontażem skrzyni ,poziom oleju może wycieki z półosi lub wałka atakującego, może być mało ,doleć i zobaczyć czy nie ma zmian.
Sprzęgło do SDI (polo) kosztuje 1100-1500 zł kompletne. Ale kończyć cie może również sama skrzynia.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dzieki kolego za podpowiedz...
Zrobilem test-3majac minute sprzeglo i biegi wchodza idealnie.
Zauważyłem bardzo luzny wezyk od zbiorniczka do pompki sprzegla-moze tak powietrze lekko ciągnęło. Płyn jest czysciutki ale na minimum bylo-dolalem.
Poprawilo sie-pedal poszedl do gory-moze bedzie dobrze.
A jeszcze pytanie-jak sie odpowietrza sprzegło?
-gdzie jest jakis odpowietrznik?
-odpowietrza sie tak jak hamulce, tylko pedalem sprzegla?
Zrobilem test-3majac minute sprzeglo i biegi wchodza idealnie.
Zauważyłem bardzo luzny wezyk od zbiorniczka do pompki sprzegla-moze tak powietrze lekko ciągnęło. Płyn jest czysciutki ale na minimum bylo-dolalem.
Poprawilo sie-pedal poszedl do gory-moze bedzie dobrze.
A jeszcze pytanie-jak sie odpowietrza sprzegło?
-gdzie jest jakis odpowietrznik?
-odpowietrza sie tak jak hamulce, tylko pedalem sprzegla?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
koledzy mam pytanie. posiadam golfa IV 1,4 16v i mam mały problem ze sprzęgłem a dokładanie chodzi o to ze mam luźny pedał sprzęgła. Mozna powiedzieć ze "opór" jest dopiero w połowie. 2 sprawa ze pedał zostaje właśnie w tej połowie nie odbija do końca. Wygląda to tak jakby padła jakaś sprężyna. Gdzie jej szukać albo to coś innego. Macie jakieś pomysły?