Bendix rozrusznika ALH czy coś innego ??
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Bendix rozrusznika ALH czy coś innego ??
Witam
Mam tuż po odpaleniu taki odgłos jak na tym filmiku ... re=related ,
Mam tuż po odpaleniu taki odgłos jak na tym filmiku ... re=related ,
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 18:49 przez xplo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
xplo, to nie koniecznie musi być wina bendiksa...
Czasem jest tak,że tłoczysko w elektromagnesie jest brudne i nie cofa się,przez co koło zamachowe ciągnie za bendiks.Wystarczy wyjąc sam elektrowłącznik,wyczyścić i z głowy...bez potrzeby wyjmowania całego rozrusznika.Tak robiłem w siostry Golfie,też ALH ...
Czasem jest tak,że tłoczysko w elektromagnesie jest brudne i nie cofa się,przez co koło zamachowe ciągnie za bendiks.Wystarczy wyjąc sam elektrowłącznik,wyczyścić i z głowy...bez potrzeby wyjmowania całego rozrusznika.Tak robiłem w siostry Golfie,też ALH ...
U mnie w A3 też czasami "zabrzęczał" rozrusznik, poszukałem na którymś forum opis jak go porozbierac itp. i razem z bratem się za to zabrałem, rozebraliśmy go, co się dało dokładnie wyczyścili w rozpuszczalniku i co trzeba było zostało nasmarowane zwykłym smarem(tyle że takim jakby "rzadszym") i do tej pory oki chodzi, już sie ani razu nie odezwał. Trochę roboty z tym jest, ale da się z tym lekko uporać. Gdzieś był napisany fajny opis ze zdjęciami tego, tylko teraz nie pamietam gdzie...
rozrusznik
witam
miałem takie same objawy w swoim dieselku,niestety "smarowanie" wnęczności rozrusznika nic nie pomogło(2 razy)bendix około 100pln robota 30pln u znajomego mechanika
pozdrawiam
miałem takie same objawy w swoim dieselku,niestety "smarowanie" wnęczności rozrusznika nic nie pomogło(2 razy)bendix około 100pln robota 30pln u znajomego mechanika
pozdrawiam
sw
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Nie ja tych "fachowcy" za dychę ... Czyli jednak elektromagnes ? Czy coś innego jeszcze.. Bo już myślałem, że bendix uszkodzony. Mówiłem im o tym elektromagnesie ale zlali najwidoczniej.
Ostatnio zmieniony pt kwie 16, 2010 22:09 przez xplo, łącznie zmieniany 1 raz.
- lukiskwuki
- Użytkownik