Zmiana silnika 1,4 na 1,6 a skrzynia biegów.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Zmiana silnika 1,4 na 1,6 a skrzynia biegów.
Witam wieczorową porą.
Mam pytanie odnośnie zmiany silnika 1,4 44kW na silnik 1,6.
Czy przy takiej zamianie muszę również zmieniać skrzynię biegów czy będzie pasowała ta z 1,4.
Czy dodatkowo będzie trzeba dokonywać jakiś modyfikacji typu przeprogramowanie komputera wymiana innych podzespołów etc.
Kwestie "prawne" po wymianie czyli jak wygląda sytuacja z wpisem do dowodu i karty pojazdu takiej zmiany silnika.
Najpierw lecę na przegląd rejestracyjny potem do ubezpieczalni zmienić opcję ubezpieczenia i do urzędu żeby dokonać zmiany dowodu rejestracyjnego i dokonać wpisu do kart pojazdu? Czy wpis do karty pojazdu robi stacja diagnostyczna?
Pytania może niektórym wydadzą się dziecinne jednak nie posiadam rozległej wiedzy w tym temacie.
W "szukaju" nie znalazłem jeżeli źle szukałem bije się w pierś i rwę włosy z głowy.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
Mam pytanie odnośnie zmiany silnika 1,4 44kW na silnik 1,6.
Czy przy takiej zamianie muszę również zmieniać skrzynię biegów czy będzie pasowała ta z 1,4.
Czy dodatkowo będzie trzeba dokonywać jakiś modyfikacji typu przeprogramowanie komputera wymiana innych podzespołów etc.
Kwestie "prawne" po wymianie czyli jak wygląda sytuacja z wpisem do dowodu i karty pojazdu takiej zmiany silnika.
Najpierw lecę na przegląd rejestracyjny potem do ubezpieczalni zmienić opcję ubezpieczenia i do urzędu żeby dokonać zmiany dowodu rejestracyjnego i dokonać wpisu do kart pojazdu? Czy wpis do karty pojazdu robi stacja diagnostyczna?
Pytania może niektórym wydadzą się dziecinne jednak nie posiadam rozległej wiedzy w tym temacie.
W "szukaju" nie znalazłem jeżeli źle szukałem bije się w pierś i rwę włosy z głowy.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
Pewnie chodzi ci o silnik ABD i ABU
Wtryskiwacz jest chyba inny i kolektory
jezeli chodzi o komputer to musisz go zmienic
skrzynia bedzie pasowala choc ma inne przelozenia
Zastanawiam sie czy jest sens zglaszac gdzies zmiane silnika, wyglada on niemal ze idntycznie, w dzisiejszych czasach nikt juz nie srawdza nr przy takich autach
Wtryskiwacz jest chyba inny i kolektory
jezeli chodzi o komputer to musisz go zmienic
skrzynia bedzie pasowala choc ma inne przelozenia
Zastanawiam sie czy jest sens zglaszac gdzies zmiane silnika, wyglada on niemal ze idntycznie, w dzisiejszych czasach nikt juz nie srawdza nr przy takich autach
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
1.3 ma rozrusznik z tylu
w mk3 nie bylo tych silnikow
1.4 w mk3 ma identyczny blok jak w 1.6, 1.8 mk3 i 1.6(PN) i 1.8 mk2 - swiece zaplonowe z przodu silnika a nie z tylu jak w 1.3 mk2
co do ubezpieczenia to chyba lepiej jak sie nie poinformuje bo zawsze mniej do zaplaty
a moze tak lepiej wrzucic 1.8
w mk3 nie bylo tych silnikow
1.4 w mk3 ma identyczny blok jak w 1.6, 1.8 mk3 i 1.6(PN) i 1.8 mk2 - swiece zaplonowe z przodu silnika a nie z tylu jak w 1.3 mk2
co do ubezpieczenia to chyba lepiej jak sie nie poinformuje bo zawsze mniej do zaplaty
a moze tak lepiej wrzucic 1.8
zgodze sie z kolegą że lepiej nie zgłaszac a co do silników to dobre są 1.6 AEK, AFT bo mają po 101 KM i ogólnie dosyc dobre takto są ale co do 1.4 to sie nie zgodze bo 1.4 ma świece i dolot z tyłu a kolektor wydechowy z przodu i rozrusznik też ma z tyłu a własnie te 1.6 co wymieniłem to mają dolot z przodu i blok jak 1.8
- krisss.79
- Użytkownik
bogus01 pisze:a skrzynia z 1.4 to czasem nie ma rozrusznika z tyłu? więc raczej nie podejdzie do 1.6
Ja mam 1,4 abd i mam rozrusznik z tylu silnikaagrala pisze:1.3 ma rozrusznik z tylu
Ostatnio zmieniony pn lut 22, 2010 12:02 przez krisss.79, łącznie zmieniany 1 raz.
Zapraszam do ogladania mojej czerwonej strzaly
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=279221
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
faktyczne pomylilem siebogus01 pisze:zgodze sie z kolegą że lepiej nie zgłaszac a co do silników to dobre są 1.6 AEK, AFT bo mają po 101 KM i ogólnie dosyc dobre takto są ale co do 1.4 to sie nie zgodze bo 1.4 ma świece i dolot z tyłu a kolektor wydechowy z przodu i rozrusznik też ma z tyłu a własnie te 1.6 co wymieniłem to mają dolot z przodu i blok jak 1.8
1,4 i 1,6 maja identyczne bloki jak 1.3 - dolot i swiece z tylu, rozrusznik z tylu
nie wiem jak jest w przypadku 1,4 ale ja zmieniałem z 1,3NZ na 1,6 ABU niby podobne silniki skrzynia pasuje ale z resztą były schody alternator inaczej mocowany rozrusznik musisz nieć z ABU bo inny nie wchodzi kolektor ssący ma inny rozstaw śrub mocujących (najszybciej po równać uszczelki) i 1,6 jest wyższy
dokładnie koledzy silnik 1,6 będzie pracował na komputerze z 1,4 ale z wtryskiem 1,6
ale poco tak zmiana nie do końca
jak zmieniać to silnik i kompa bo 1,6 ma troszkę inną instalacje i żeby było wszystko ok to lepiej całość zmienić
ale czy warto zmieniać 1,4 na 1,6
no chyba ze od razu wspoma pujdze razem z 1,6 i klima
ale poco tak zmiana nie do końca
jak zmieniać to silnik i kompa bo 1,6 ma troszkę inną instalacje i żeby było wszystko ok to lepiej całość zmienić
ale czy warto zmieniać 1,4 na 1,6
no chyba ze od razu wspoma pujdze razem z 1,6 i klima