[MK2] Silnik 1.6 i 1.8
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK2] Silnik 1.6 i 1.8
Witam...Mam pewien problem, mianowicie chodzi o szczegóły wyróżniająca oba silniki. Mam Golfa z silnikiem 1.6 na gaźniku 2e2, pewien mechanik oglądając go powiedział że to jest silnik 1.8, a zaś w dowodzie silnik jest zarejestrowany na 1.3, dlatego chciałbym jakieś informacje po czym mógłbym sie dowiedzieć jaki naprawdę mam silniczek...Z góry dziękuję...Pozdrawiam
Silniki 1.6 i 1.8 są bardzo podobne.Podaj oznaczenie silnika (dwie literki przed numerem) i wszystko się powinno wyjaśnić. Silniki 1.3 to już inna bajka.Nie wiem czy wszystkie, ale mają aparat zapłonowy w głowicy (z prawej strony patrząc od przodu auta)Rafał G2 pisze:Witam...Mam pewien problem, mianowicie chodzi o szczegóły wyróżniająca oba silniki. Mam Golfa z silnikiem 1.6 na gaźniku 2e2, pewien mechanik oglądając go powiedział że to jest silnik 1.8, a zaś w dowodzie silnik jest zarejestrowany na 1.3, dlatego chciałbym jakieś informacje po czym mógłbym sie dowiedzieć jaki naprawdę mam silniczek...Z góry dziękuję...Pozdrawiam
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam
po pierwsze na wszystkich silnikach 1,6 jest na bloku nabite 1,8... bo te silniki byly realizowane na tym samym bloku 19E... a co do roznicami miedzy 1,3 a 1,6 to roznica miedzy nimi jest taka ze 1,6 i 1,8 sa polozone do tylu i maja kolektory z tylu komory silnika... w 1,3 silnik polozony jest do przodu i ma kolektory z przodu od wydechu z tylu od dolotu... a co masz za pierwsze 2 litery w dowodzie (chodzi o numer silnika) pozdrawiam
po pierwsze na wszystkich silnikach 1,6 jest na bloku nabite 1,8... bo te silniki byly realizowane na tym samym bloku 19E... a co do roznicami miedzy 1,3 a 1,6 to roznica miedzy nimi jest taka ze 1,6 i 1,8 sa polozone do tylu i maja kolektory z tylu komory silnika... w 1,3 silnik polozony jest do przodu i ma kolektory z przodu od wydechu z tylu od dolotu... a co masz za pierwsze 2 litery w dowodzie (chodzi o numer silnika) pozdrawiam
bodzio_j pisze:Silniki 1.6 i 1.8 są bardzo podobne.Podaj oznaczenie silnika (dwie literki przed numerem) i wszystko się powinno wyjaśnić. Silniki 1.3 to już inna bajka.Nie wiem czy wszystkie, ale mają aparat zapłonowy w głowicy (z prawej strony patrząc od przodu auta)Rafał G2 pisze:Witam...Mam pewien problem, mianowicie chodzi o szczegóły wyróżniająca oba silniki. Mam Golfa z silnikiem 1.6 na gaźniku 2e2, pewien mechanik oglądając go powiedział że to jest silnik 1.8, a zaś w dowodzie silnik jest zarejestrowany na 1.3, dlatego chciałbym jakieś informacje po czym mógłbym sie dowiedzieć jaki naprawdę mam silniczek...Z góry dziękuję...Pozdrawiam
Nie wiem czy to coś da, ale mam taki numer silnika 026103373F...Pierwszych literek nie było...
Tylko problem polega na tym, że silnik był już kiedyś wymieniany na inny, więc numer z nalepki raczej nic nie da. A ten numer wyczytałem z przodu silnika nad pierwszą świecą od lewej strony...fibolek pisze:Rafał a skad wyczytałeś ten numer?
Ewentualnie wyczytaj z nalepki w bagażniku po prawej stronie jest nalepiona naklejka z numerem lakieru wyposażenia i takie tam jest ona jak otworzysz klape to zajżyj na scianę od strony klapy.